Skip to content

İnternet Sitesi Kurma Maliyeti

Web sitesi kurulum maliyetleri web sitesi özelliklerine göre 710 TL ile 1.500 TL arasında değişecektir. Web sitesini yayında tutmak için yıllık alan adı, hosting ve SSL maliyetiniz olacaktır. Alan adı için 2023 yılında ortalama 360 TL, hosting için ise 350 – 1.000 TL arasında yıllık masrafınız olacaktır. SSL sertifikanızı ücretsiz olarak veya yıllık 150 TL’den başlayan fiyatlar ile yenileyebilirsiniz. Bu maliyetlere web site tasarım hizmet maliyeti dahil değildir. Web tasarım hizmeti almak isterseniz bu maliyete ortalama 5.000 TL ile 25.000 TL arasında tasarım/yazılım ücreti eklenecektir.

İnternet sitesi kurma maliyeti web sitesi tasarım hizmeti dahil olmadan ortaya çıkan maliyetlerdir. Web sitenizi kendiniz kurar ve tasarımını yaparsanız bazı teknik gereksinimleri karşılamanız gerekir. Bu teknik ihtiyaçlar nelerdir? İnternet sitesi kurma maliyeti nelerden oluşur? Yazımızda bu sorulara güncel cevaplar sunuyoruz.

Web Sitesi Kurma Maliyetleri

Web sitesi kurma maliyetini oluşturan 4 başlık vardır. Bunlar alan adı, hosting, web yazılımı ve SSL sertifikasıdır. Öncelikle bu teknik ürünlerin piyasadaki ortalama maliyetlerine göz atalım. Ardından bu ihtiyaçların neden kaynaklandığını ve ne işe yaradıklarından bahsedeceğiz.

Web Sitesi Teknik İhtiyacı
Ortalama Minimum Maliyeti (1 Yıllık)
Alan Adı (Domain)
360 TL
Hosting
350 TL
Web Yazılımı
Ücretsiz
SSL Sertifikası
Ücretsiz
2023 Yılı İnternet Web Sitesi Kurma Minimum Maliyeti
İnternet Web Sitesi Maliyetleri
İnternet Web Sitesi Kurma Maliyetleri

Alan Adı: Alan adı veya İngilizce ismi ile domain, bir web sitesinin internetteki adresidir.

Örneğin şu an ziyaret ettiğiniz sitenin alan adı longwaymedia.com‘dur. Alan adları farklı uzantılara sahip olmakla birlikte en yaygın kullanılan uzantılar: com, net, org ve com.tr’dir. Son dönemde .shop .cafe .xyz gibi yeni alan adı uzantıları piyasaya sunulmuştur. Seçeceğiniz alan adının uzantısı da maliyete etki edecektir. Alan adı satın alımını minimum 1 (bir), maksimum 5 (beş) yıllık yapabilirsiniz. Uzun dönemli satın alma %5 – %10 civarında bir maliyet avantajı sağlayacaktır.

Hosting: Hosting bir web sitesinde bulunan yazılım kodlarının, veri tabanlarının, resimlerin, videoların ve dosyaların barındırıldığı bilgisayar (sunucu) diskidir.

Web sitenizde bulunan bir içeriğin internet üzerinden erişilebilir olması için hosting aracılığı ile internete sunulması gereklidir. Bilgisayarınızda bir resimi, dosyayı görmek için onları nasıl diskinize yüklemeniz gerekiyorsa web sitesi bileşenlerinin de, internete bağlı bir sunucuya yüklenmesi gereklidir. Bu ihtiyaçtan kaynaklı bir hosting hizmeti maliyetiniz olacaktır.

Web Yazılımı: Web yazılım, içeriğinizin sağlıklı bir şekilde tarayıcı (Google Chrome, Mozilla vd) üzerinden erişebilmesi için yazılan kodlardır. Web yazılımları farklı diller kullanılarak oluşturulabilir. Örnek olarak bir web sitesi kodları PHP, HTML, CSS veya Javascript yazılım dilleri ile yazılabilir. Halihazırda birçok ücretsiz web yazılımı mevcuttur. WordPress, Opencart, Magento önde gelen ücretsiz web yazılımlarıdır.

Ücretsiz E-ticaret yazılım ve platformlarını hakkında bilgi almak için: Ücretsiz E-ticaret Yazılım ve Platformları yazımızı okuyun.

SSL Sertifikası: SSL sertifikası, sitenizde bulunan içeriği şifreleyen ve bu sayede web sitenizin güvenliğini artıran sertfikalardır. Tarayıcı ile web sunucusu arasında gerçekleşen veri akışını şifreleyerek araya kötü niyetli yazılım veya kişilerin girmesinin önüne geçer. Veriler güçlü şekilde şifrelendiği için 3. taraflar bu verileri okuyamaz. Bu nedenle zorunlu olmamakla birlikte önerilir. Ücretsiz SSL sertifikaları kullanabileceğiniz gibi ihtiyaçlarınızın düzeyine göre ücretli SSL sertifikaları da bulunmaktadır.

Bu 4 teknik unsur yan yana geldiğinde bir web sitesini yayına almaya hazır olursunuz. Geriye sadece web tasarım ve ihtiyaç durumunda web yazılım yeteneğinizi konuşturmak kalacaktır.

Web tasarım alanında online veya üniversite eğitimi almayı düşünüyorsanız Web tasarım eğitimi ve kursları yazımızı sarı linke tıklayarak okuyabilirsiniz. 

Bazı firmaların dönem dönem sunduğu ücretsiz hosting ve alan adı (genellikle az kullanılan alan adı uzantısı ile) kampanyaları ile maliyeti sıfırlayabilirsiniz. Bu durumlarda firmalar yıllık yenileme ücretlerine ilk yıl almadıkları ücretleri ekleyerek fiyatlandırma yapar. Web sitesi kurma maliyeti bu nedenle tercihlerinize göre değişiklik gösterecektir.

İnternet Web Sitesi İşletme Maliyeti

Web sitesi kurma maliyetlerini karşıladıktan sonra yıllık olarak ödemeniz gereken maliyetler de olacaktır. Bu maliyetlere web sitesi işletme maliyeti denir. Alan adı, hosting ve SSL gibi kalemlerin tercihlerinize göre yıllık yenileme maliyetleri olacaktır. Yıllık yenileme ücretini en düşük seviyede tutmak için ücretsiz web yazılımı ve SSL sertifikası ile kurulum yapın. Bu denklem ile sadece yıllık alan adı ve hosting yenileme masrafınız olacaktır. Ülkemizde 2023 yılı ortalama alan adı yıllık ücreti 360 TL, hosting ücreti ise 350 TL civarındadır. Bu tercihlere göre 2023 yılı web sitesi yıllık işletme maliyetiniz ortalama olarak 710 TL olacaktır. Bu rakama web sitenize içerik eklemek veya teknik destek almak için çalıştığınız web tasarımcının ücretleri dahil değildir. Web sitesine dair bütün işler sizlerin sorumluluğunda olacaktır.

Web sitesi işletme maliyetlerini oluşturan kalemler doğrudan USD (dolar) endekslidir. Bu nedenle dolar kurundaki artışlardan etkilenmektedir. Bir sonraki yıl 710 TL yerine 1.100 TL veya daha yüksek bir rakam ödemeniz gerekebilir. Bu durum hosting ve SSL için de geçerlidir.

Web Sitesi Fiyat Teklifi İsteyin

Web Tasarım Hizmeti Maliyeti

Bir web tasarım ajansından web tasarım hizmeti alarak site sahibi olmayı tercih edebilirsiniz. Bu durumda maliyetlere web tasarım ve yazılım hizmet ücreti eklenecektir. Bu maliyet birden fazla faktöre göre değişiklik gösterecektir.

Web tasarım ücreti 5 (beş) başlıkta değişiklik gösterir:

1- Web sitesi türüne (e-ticaret, kurumsal, one page vd)

2- Web sitesinde olmasını istediğiniz standart ve ek özelliklere

3- Özel tasarım mı yoksa şablon bir site mi olacağına

4- Ajanstan talep ettiğiniz desteğin süresine ve niteliğine

5- Web tasarım ajansının fiyat politikasına

Web tasarım hizmet maliyeti hakkında tutarlı bir fiyat teklifi alabilmeniz için istediğiniz web sitesinin özelliklerini olabildiğince ayrıntılı olarak iletmeniz ve mümkünse örnek siteler göndermeniz sağlıklı olacaktır.

Web tasarım hizmet maliyeti hakkında ayrıntılı bilgi için Web Tasarım Fiyatları yazımızı sarı linke tıklayarak okuyabilir veya bizimle iletişime geçebilirsiniz.

İnternet sitesi kurma maliyetlerini kurulum, işletme ve tasarım başlıklarında işlemiş olduk. Web sitesi işletmeler ve kişiler için en önemli iletişim kanallarından biridir. Sitenizden ticari veya kurumsal beklentileriniz varsa profesyonel dijital ajanslar ile çalışmanız kritik önemdedir. Başarılı ve sürdürülebilir bir web projesi için bizimle iletişime geçin.

Henüz yorum yapılmamış, sesinizi aşağıya ekleyin!


Bir Yorum Ekle

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Konu İle İlgili Diğer Yazılar...