Woocommerce vs Magento
Bir e-ticaret projeniz var ve hazır altyapılar arasında doğru tercihi yapma aşamasına geldiniz. Woocommerce ve Magento gibi iki popüler e-ticaret platformu arasında kararsız kalmanız oldukça doğal. Her iki platform da güçlü özellikler sunarken, ihtiyaçlarınıza en uygun olanı belirlemek bazen zorlayıcı olabilir. Bu yazımızda, Woocommerce ve Magento’nun sunduğu avantajlar, kullanım kolaylıkları, esneklikleri ve maliyet analizleri gibi önemli kriterleri detaylı bir şekilde ele alacağız. Kafanızdaki soru işaretlerini büyük ölçüde gidermeyi hedeflediğimiz bu rehberle doğru kararı vermenizi kolaylaştıracağız. Keyifli okumalar!
Woocommerce Nedir?
Woocommerce, Automattic firması tarafından WordPress web siteleri için geliştirilen açık kaynak bir e-ticaret eklentisidir. Yani WordPress altyapı ile çalışır. Woocommerce, WordPress’i bir e-ticaret sitesine dönüştürmenizi sağlar. Yazılım dili olarak PHP dili kullanılarak kodlanmıştır. Son yıllarda WordPress’in yaygınlığı ve kullanım kolaylığı nedeniyle popülerliğini hızla artırmaktadır. Woocommerce hakkında daha ayrıntılı bilgi aşağıda bulunan yazımızı okuyabilirsiniz.
Bu yazı, WooCommerce’in ne olduğunu, nasıl kurulduğunu ve e-ticaret siteniz için sağladığı avantajları ele alıyor. Ayrıca WooCommerce’in eklenti ve temalarından, ücretli olup olmadığından, mobil uygulama desteğinden, sanal POS entegrasyonundan ve WooCommerce ile yapılmış başarılı örneklerden bahsediliyor. WooCommerce hakkında sık sorulara cevap veriyoruz. Yazı okuyun!
Magento Nedir?
Magento, açık kaynak sürümü de bulunan bir e-ticaret yazılımıdır. Adobe firması tarafından 2008 yılında satın alınan Megonto’nun tarihçesi 2000 yılına kadar dayanmaktadır. Magneto da Woocommerce gibi PHP yazılım dili ile geliştirilmiştir. İki farklı sürümü bulunmaktadır.
Magento Open Source, açık kaynak, bütün insanların ücretisiz olarak kullanımına açık olan sürümüdür.
Magento Commerce, açık kaynak sürümünde bulunmayan ek özellikler ile donatılmış ücretli Magento sürümüdür. Gelişkin mağaza, kampanya yönetimi ve yapay zeka destekli pazarlama optimizasyonları içermektedir.
Meganto hakkında ayrıntılı bilgi için Magento Resmi Web Sitesini metne tıklayarak ziyaret edebilirsiniz.
Net bir tavsiyede bulunmadan önce bu iki e-ticaret yazılımının avantajlı ve dezavantajlı olduğu yönleri sıralamak kendi kararınızı vermeniz açısından önemli olacaktır.
Woocommerce Avantajları
- Tasarım ve düzenleme yapısı esnektir ve Magonto’ya göre daha rahat yönetilir.
- Binlerce ücretsiz eklenti ve tema seçeneği mevcuttur.
- SEO alanında başarılı sonuçlar için yazılımsal avantajları mevcuttur.
- WordPress ile birlikte geldiği için güçlü blog altyapısına sahiptir.
- Geliştirici sayısı yüksektir. Hizmet almak ve geliştirme yapmak daha hızlı ve uygun maliyetlidir.
- Standart hostinglerde başarılı bir şekilde çalışır ve ek performans ihtiyacı durumunda bulut sunucularda görece uygun maliyetler ile barındırılabilir.
Woocommerce Dezavantajlar
- Çok yoğun ürün ve içeriği bulunan sitelerde performans (hız) ve stabilite sorunları ortaya çıkabilir.
- Tek başına e-ticaret eksenli bir yazılım olmadığı için binlerce ürünlü sitelerde standart hostinglerde yavaşlama yaşanabilir.
- Profesyonel bir şekilde kurulmadığı ve düzenli bakım, güncelleme, güvenlik hizmeti ile birlikte yürütülmediğinde güvenlik sorunları çıkabilir.
- Çok gelişkin özellik beklentileri, (standart hostinglerde) performası koruyarak karşılamak güç olabilir.
- Kullanıcı ve geliştirici sayısı yüksek olduğu için herkes bir parça müdahelede bulunmaktan çekinmez. Fakat amatörce müdahaleler ciddi sorunlara neden olabilir.
- Dahili özellikleri temel düzeyde yeterli olmakla birlikte ek özellik beklentilerinde birçok eklenti kullanımını gerektirir. Bu eklentileri sağlıklı bir şekilde bir arada tutmak kimi zaman zordur.
Magento Avantajları
- Tamamen e-ticaret altyapısı öncelikli işlevselliği ile binlerce ürüne sahip olan e-ticaret sitelerinde avantaj sağlar.
- Güvenlik konusunda piyasanın bir adım önündedir.
- Çoklu şube yapısında bulunan firmalar (birden fazla noktadan satış yapan) için gelişkin dahili çözümleri mevcuttur.
- 3. parti eklentilere daha az ihtiyaç hissettirir. Bu durum stabilizasyon avantajı sağlar.
- Çoklu mağaza özelliğinin dahili olarak gelmesi sayesinde kurar kurmaz bu avantajdan yararlanabilirsiniz.
Magento Dezavantajları
- Kurulumu, yönetimi ve optimizasyonu yüksek emek, tecrübe ister.
- Gelişkin bir sistem olduğu için yoğun sunucu kaynağı tüketir. Standart hosting paketlerinde çalışmaz ve genelde kilitlenir. Ziyaretçi sayısına göre temel düzeyde 40-60 USD yüksek trafikli sitelerde 100-500 USD ve üzeri aylık sunucu masrafları bulunur.
- Geliştirme amacıyla kullanılan modüller veya özel yazılımlar diğer altyapılara göre yüksektir.
- Geliştirici havuzu ve kullanımı az olduğu için servis veren firma, kişi sayısı azdır ve ücretleri yüksektir.
Magento’yu Hangi Firmalar Tercih Etmeli?
- Gelişkin ve güvenlik seviyesi daha yüksek altyapıya sahip olmak isteyen firmalar.
- Yurtiçi ve yurtdışında çoklu şube, bayi modeli ile çalışan firmalar.
- Sunucu, geliştirici ve sunucu bakımı hizmetleri konusunda bütçe sorunu olmayan firmalar.
- Hedefleri uzun, orta vadede büyük olan firmalar.
Woocommerce’yi Hangi Firmalar Tercih Etmeli?
- Hızlı, şık ve işlevsel bir e-ticaret sitesi sahip olmak isteyen firmalar.
- Çok karmaşık yazılım çözümlerine ihtiyaç duymayan firmalar.
- Sunucu, geliştirici ve sunucu bakımı hizmetleri konusunda geniş bütçelere sahip olmayan firmalar.
- Destek ve ek özellik ihtiyaçlarına görece yüksek bütçe ayıramayacak firmalar.
- Teknik destek konusunda alternatif firma ve kişi bulmakta zorlanmak istemeyen firmalar.
Woocommerce uzman desteği almak için bizimle iletişime geçebilir veya daha ayrıntılı bilgi için Woocommerce Uzmanı yazımızı linke tıklayarak okuyabilirsiniz. WordPress CMS uzman desteği almak için WordPress Uzmanı sayfamızı ziyaret edin.
Tercihiniz Sizi Hapseder mi?
Güzel haber verilim, HAYIR. Çünkü bu iki e-ticaret altyapısı arasında geçiş yapmak mümkündür. Magento altyapı ile başladığınız e-ticaret sürecine istediğiniz bir aşamada Woocommerce ile devam edebilirsiniz ve tam tersi de mümkündür.
Örneğin, Magento mağazanızı Woocommerce’ye taşımak için WordPress eklenti mağazasında bulunan FG Magento to WooCommerce eklentisini kullanabilirsiniz. Ya da Cart2cart yazılım firmasının Migrating from WooCommerce to Magento (Adobe Commerce) hizmeti ile Woocommerce mağazanızı Magento altyapıya taşıyabilirsiniz.
Woocommerce vs Magento karşılaştırması yazımızın sonunda sizlere tavsiyemiz ihtiyaç ve hedeflerinizi iyi belirlemeniz ve bu doğrultuda bir e-ticaret altyapısı tercihinde bulunmanızdır. Bu tercih size hem zaman hem de para kazandıracak önemli bir tercihtir.
E-ticaret giriş ve geliştirme sürecinde profesyonel dijital ajans ile çalışmak isterseniz E-ticaret Web Tasarım sayfamızı ziyaret ederek bu alandaki hizmetimiz hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz.
E-ticaret projenizin başarısı, yalnızca doğru platformu seçmekle kalmaz, aynı zamanda profesyonel web tasarım ajansı hizmeti ile de desteklenmelidir. Tasarım sürecinde uzman bir ekiple çalışmak, sitenizin kullanıcı deneyimini iyileştirirken, satışlarınızı artıracak stratejiler geliştirmenize yardımcı olur.
Magento ücretli mi?
Magento’nun ücretli ve ücretisiz iki ayrı sürümü bulunmaktadır. Ücretsiz sürüm Magento Open Source, ücretli sürüm ise Magento Commerce olarak bilinir.
Woocommerce Ücretli mi?
Woocommerce tamamen ücretisiz bir e-ticaret yazılımıdır. Woocommerce kullanan sitenize gelişkin özellikler eklemek için eklenti veya tema satın almanız gerekebilir. Aynı zaman web yazılımın çalışması için bir alan adı ve hosting hizmeti de satın almalısınız.
Woocommerce ve Magento Sitemden Nasıl Ödeme alırım?
Woocommerce ve Megonto ile yapılan sitenizden ödeme alabilmemiz için bir sanal pos kurulumuna ihtiyacınız olacaktır. Bunun için tek tek bankalar ile sanal pos anlaşması yapabileceğiniz gibi İyzico ve Paytr gibi sanal pos sağlayıcılar ile de çalışabilirsiniz. Bu yönetemler ile ödeme alabilmek için her iki altyapıya eklenti (plugin) kurulumu yapmanız şarttır.