Google Reklam Verme Nedir?
Google reklam verme: Google ve bağlı iş ortaklarına ait platformlar üzerinden metin, görsel ve video türünde reklam yayını yapmaktır. Google’a reklam vermek için Google Ads veya Google Ads Editör platformları kullanılır. Reklam süreçlerinin takibi ve optimizasyonu için Google Analytics, Google Marketing Platform ve Google Tag Manager araçları kullanılır.
Bu yazımızda Google reklam verme süreçlerini ve biçimlerini ayrıntılı olarak anlatacağız. Google Ads’i ve onunla reklam verme süreçlerini ayrıntılı bir şekilde öğrenmenize yardımcı olacağız.
Karşımızda geniş bir reklam ağı ve farklı reklam biçimleri olan zengin bir platform var. Bu nedenle kavramların ve araçların iyi anlaşılması kritik önemde. Yazımızda beş bölümde, aşağıdaki başlıklarda bilgiler paylaşacağız.
- Google Reklam Verme Araçları ( Google Ads ve Google Ads Editör)
- Google Ads Modları (Akıllı ve Uzman Mod)
- Google Ads Hesabı Oluşturma
- Google Ads Kampanya Türleri, Tanımları ve Kampanya Oluşturma
- Google Ads Reklam Türleri, Tanımları ve Reklam Verme
Google Ads Reklam Verme Araçları
Google reklamları vermek, yönetmek ve takip etmek için tarayıcı üzerinden Google Ads panelini, bilgisayar masaüstünden yönetmek için Google Ads Editör programını kullanırız. İki araç arasında temel fark birinin tarayıcı üzerinden diğerinin masaüstü uygulaması olarak çalışmasıdır. Fakat bu farkın yayınında Google Ads Editör’de bazı ek özellikler mevcuttur. Özellikle toplu olarak yapılacak işlemlerde (kopyalama, yapıştırma, çoğaltma vb) Google Ads Editör birçok kullanım kolaylığı sağlar. Bunun yanı sıra Google Ads Editör’de çevrimdışı (internet bağlantısı olmadan) olduğunuzda da çalışabilirsiniz. Fakat yaptığınız değişikliklerin reklam hesaplarına yansıması için internete bağlanmanız gerekir. Google Ads Editör özellikleri hakkında ayrıntılı bilgi için Google Ads Editor’de yer alan Google Ads özellikleri linkine tıklayın.
Çok sayıda reklam hesabı ve bu hesaplara bağlı onlarca reklamın yönetimini yapıyorsanız, Google Ads Editör indirmenizi tavsiye ederiz. Fakat sadece birkaç reklamın yönetimini yapıyorsanız genelde tarayıcı sürümü işinizi görecektir. Google Ads Editör veya tarayıcı üzerinden reklam verebilmeniz için öncelikle bir Google Ads hesabı oluşturmanız gereklidir.
Google Ads reklamlarınızda veya diğer dijital pazarlama faaliyetlerinizde ihtiyaç duyduğunuz entegrasyon ve kurulum hizmetlerini Dijital Ajans Longway Media’dan alabilirsiniz. Profesyonel bir şekilde gerçekleştirilen entegrasyonlar ve kurulumlar, dijital pazarlama başarınız için kritik bir rol oynar.
Uzman Modu’na geçirilen hesabınızı Akıllı Moda geri döndüremezsiniz. Ancak Uzman Modundayken dilediğiniz zaman, Akıllı kampanyalarınızda diğer tüm kampanyalarınızda olduğu gibi düzenleme yapabilirsiniz.
Google Ads hesabı oluşturmak için aşağıdaki adımları izleyebilirsiniz. Bu adımlar, hem yeni başlayanlar için kolaylık sağlayan “Akıllı Mod” hem de daha fazla kontrol isteyenler için “Uzman Mod” seçeneklerini içerir.
1. Google Ads Ana Sayfasına Gidin:
Web tarayıcınızı açın ve Google Ads ana sayfasına gidin. Sağ üst köşede bulunan “Başlayın” veya “Sign in” düğmesine tıklayın.
2. Google Hesabınızla Oturum Açın:
Bir Google hesabınız varsa, Google hesabınızla oturum açın. Google hesabınız yoksa, yeni bir hesap oluşturun.
3. Yeni Google Ads Hesabı Oluşturun:
Oturum açtıktan sonra, “Yeni bir kampanya başlat” veya “Yeni bir hesap oluştur” seçeneğini seçin.
4. Akıllı Mod veya Uzman Mod Seçimi:
Google Ads, iki modda çalışır: Akıllı Mod ve Uzman Mod.
- Akıllı Mod: Yeni başlayanlar için daha kolay ve hızlı bir kampanya oluşturma süreci sunar. Bu mod, Google’ın otomatik optimizasyon önerilerini içerir.
- Uzman Mod: Deneyimli kullanıcılar için daha fazla kontrol ve özelleştirme imkanı sunar. Kapsamlı kampanya ayarları ve stratejileri bu modda mevcuttur.
5. İşletme Bilgilerini Girin:
İşletmenizin adı ve web sitesi URL’si gibi temel bilgileri girin.
6. Ödeme Bilgilerini Girin:
Google Ads hesabınızın faturalandırılması için ödeme bilgilerinizi girin (kredi kartı veya banka bilgileri).
7. Hesabınızı Gözden Geçirin ve Tamamlayın:
Tüm hesap bilgilerinizi gözden geçirin ve gerekli düzenlemeleri yapın. Her şeyin doğru olduğundan emin olduktan sonra “Devam Et” veya “Tamamla” düğmesine tıklayın.
Artık bir Google Ads (Adwords) hesabı açmış olduk. Yazımızın devamında modlar ve bunlara bağlı kampanya türleri hakkında ayrıntılı bilgileri veriyoruz.
Google Ads Modları ve Kampanya Reklam Hedefleri
Bir reklam çalışmasının her şeyden önce hedefleri ve bu hedeflere uygun araçları olmalıdır. Gündelik hayattan örneklemek gerekirse:
Kadın ayakkabı satışını karlı bir sektör olarak gördünüz ve bu işi yapmak istediniz. Bu amaçla ürünleri sergilemek ve satmak amacıyla mağaza açtınız. Çevrenizde bulunan insanlara mağazanızın açıldığını duyurmak ve sahip olduğunuz bazı ayakkabı modellerini tanıtmak istediniz. Bu amaçla klasik bir reklam ajansına gittiniz. Reklam ajansı sizin için bir broşür ve branda tasarımı yaptı. Baskılarını matbaadan yaptırdı ve size teslim etti. Ayrıca broşürleri kimlere dağıtacağınıza ve brandaları nerelere asmanız gerektiğine dair fikirler sundu. (ki bunu genelde yapmazlar) Siz de broşürlerin dağıtımı ve brandaların asılması için üç kişi ile anlaştınız.
Bu senaryoda reklamınızın hedefi ayakkabı satmaktır. Aracı açtığınız mağaza, dağıttığınız broşür ve astığınız brandalardır. Reklam ajansı Google Ads danışmanıdır. Broşürlerin dağıtımını yapan kişiler ise Google Ads’tir.
Gelin bu senaryoyu Google Ads dijital reklamcılık alanında canlandıralım.
Google Ads’te karşınıza çıkan ilk soru “Hedefinizi Belirleyin” olacaktır. Hedef belirlemenin ardından “Kampanya Türü” seçmeniz ve bu kampanya türü içinde reklamlar oluşturmanız gereklidir. Reklamların hangi platformlarda ve kimlere gösterileceği, hangi saatlerde ve cihazlarda gösterileceği, günlük bütçe planı gibi ince ayarlarını yapmanız gerekecektir.
İşte bu ayarlamaları yapabilmeniz için Google Ads size iki ayrı mod sunmaktadır. Bunlar Akıllı Mod ve Uzman Mod’dur. Peki bu modlar nedir ve neden ihtiyaç duyulmuştur?
Google Reklam Ajansı Longway Media
Google Ads kampanyaları, işletmenizin dijital pazarlama stratejisinde hızlı ve ölçülebilir sonuçlar elde etmenizi sağlar. Ancak, başarılı bir reklam yönetimi için uzman desteği almak önemlidir. Eğer profesyonel bir yaklaşımla reklamlarınızı optimize etmek ve bütçenizi en verimli şekilde kullanmak istiyorsanız, Google Reklam Ajansı Longway Media sayfamızdan hizmetlerimiz hakkında daha fazla bilgi alabilirsiniz.
Google Ads Akıllı Mod
İlk kurulumda Google Ads sizi Akıllı Mod ile karşılayacaktır. Bu mod Google Ads’in basitleştirilmiş sürümüdür. Özellikle amatör reklamcılar için optimize edilmiştir. Daha basit ve hızlı bir şekilde bir reklam oluşturmanızı sağlayacaktır. Google Ads’te yeni iseniz ve reklamı ince ayrıntılarına kadar optimize edecek zamanınız ve bilginiz yok ise bu mod tavsiye edilir. Siz temel hedefinizi belirlersiniz ve Google Ads sizi yönlendirir. Ağırlıklı inisiyatif Google Ads yapay zekasında ve onun makine öğrenimi teknolojisinde olacaktır. Google Ads akıllı modda karşınıza çıkacak kampanya hedefleri ve açıklamaları şu şekildedir:
Google Ads’e akıllı mod ile reklam vermek istediğinizde dört ayrı hedef seçeneği ile karşılaşırsınız. Bu modda oluşturabileceğiniz bütün kampanyalar Akıllı Kampanyalardır. Akıllı Modda seçebileceğiniz hedefler ve açıklamaları:
- Daha Fazla Telefon Araması Alma
- Web Sitesi Üzerinden Satışları Veya Potansiyel Müşteri Sayısını Artırma
- Fiziki Konumunuza Gelen Ziyaretçileri Artırma
- Youtube’da İzleme Sayısını Ve Etkileşimi Artırma
A – Daha Fazla Telefon Araması Almak
Bu seçeneğin temel hedefi telefon aramaları sayısını artırmaktır. Yerel işletme kaydınız, ona bağlı bilgiler ve web siteniz reklamın temel aracını oluşturur. Özellikle hizmet sektöründe bulunan (tamirci, evlere servis yemekçi vb) yerel işletme sahipleri için önerilir.
B – Web Sitesi Üzerinden Satışları Veya Potansiyel Müşteri Sayısını Artırın
Bu seçeneğin temel hedefi web site ziyaretçilerinizin sayısını artırmaktır. Bu hedef ile uyumlu olarak web sitenizi optimize etmeniz önemlidir. Kullanıcıların rahat erişebileceği ve hızlı bir şekilde sizin için değerleri eylemleri gerçekleştirebileceği bir siteye sahip olmalısınız.
C – Fiziki Konumunuza Gelen Ziyaretçileri Artırmak
Bu hedefin temelinde fiziki mağazanıza daha çok ziyaretçi kazanmaktır. Yerel işletmelerin veya perakende zincirlerinin şubelerine ziyaretçi kazanmalarına sağlar.
D – Youtube’da İzleme Sayısını Ve Etkileşimi Artırın
Bu hedefin temelinde YouTube videolarınızın izlenme, beğenme, paylaşma gibi değerlerini artırmak vardır. Bu nedenle YouTube sitesine yüklü bir videonuzun olması zorunludur. Bu hedefe ait iki ayrı alt hedefte tanımlayabilirsiniz. Bu alt hedefler ve açıklamaları:
D-1: Video görüntüleme sayısını artırma ve bir web sitesine trafik çekme
Temelinde videonuz için daha çok görüntüleme alma ve bunun üzerinden web sitenize trafik çekme amacı vardır. Reklamınız diğer Youtube videolarının önünde, ortasında veya sonunda kullanıcıların karşına çıkacaktır. İzleyicilere beş saniye sonra reklamı atlama seçeneği sunulur.
D-2: Video görüntülemeleri ve kanalınızla etkileşimi artırın
Temelinde videonuzun daha çok görüntülenmesi ve kanalınızın daha çok ziyaret alması vardır. Reklamınız Video Discovery ve YouTube arama sonuçlarında yayınlanır. Kullanıcılara videonuzu küçük bir resimler ve metinler ile tanıtmanıza olanak sağlar.
Dijital Pazarlama Nedir, Nasıl Yapılır?
Bu yazımızda dijital pazarlamanın temel tanımı, yöntemleri ve araçları ayrıntılı şekilde ele aldık. SEO, SEM, sosyal medya ve e-posta pazarlaması gibi stratejilerle dijital dünyada başarıya ulaşma yolları bu yazımızda açıklanıyor. Dijital pazarlama yöntemlerinin nasıl optimize edilebileceği ve trendlerin gelecekteki rolü hakkında bilgi alın. Daha fazlası için Dijital Pazarlama Nedir, Nasıl Yapılır? yazımıza göz atın.
Google Ads Uzman Mod
Google Ads uzman modu, Google Ads kullanımında belli bir seviyede tecrübe sahibi olan reklam verenler için sunulan moddur. Daha önce bir Google Ads reklamı oluşturduysanız ve en az orta düzeyde reklam optimizasyonu ve hedefleme konusunda tecrübe sahibi iseniz seçmeniz gereken moddur. Akıllı moda göre reklam üzerinde insiyatifiniz çok daha yüksek düzeyde olacaktır. Bu nedenle reklamın performansını artırma, gösterileceği platformları belirleme, bütçe ve ince ayarlarlar gibi başlıklarda sorumluluğun çoğunu reklamveren alır. Uzman modda karşınıza daha fazla hedef seçeneği ve ona bağlı olarak daha fazla kampanya türü çıkacaktır.
Google Ads, pazarlama uzmanı olamayan birçok kişi için karmaşık bir platformdur ve doğru kullanılmadığında reklam bütçesi verimsiz ve boşa harcanabilir. Dijital Pazarlama Ajansı Longway Media olarak, bütçenizin her kuruşunu etkili kullanmanız için her bütçeye uygun Google Reklam Paketleri sunuyoruz.
Google Ads hakkında sık sorulan sorulardan biri de Google reklam fiyatlarıdır. Bu konuda bilgi almak için Google Reklam Fiyatları yazımızı okuyabilirsiniz.
Google Ads uzman modunda reklam vermek istediğinizde karşınıza dokuz ayrı seçenek çıkacaktır. Bunlardan yedi tanesi reklam hedef seçeneğidir. Biri bir kampanya hedefi oluşturmadan reklam vermenizi sağlayacak seçenek iken sonuncusu ise kampanya oluşturmadan hesap oluşturmanızı sağlayacak seçenektir. Google Ads Uzman Mod Hedefleri, açıklamaları ve verebileceğiniz reklam türleri şu şekildedir:
- Satış
- Potansiyel Müşteriler
- Web Sitesi Trafiği
- Ürün ve Markayı Değerlendirme
- Marka Bilinirliği ve Erişim
- Uygulama Tanıtımı
- Yerel Mağaza Ziyaretleri ve Tanıtımları
- Hedef Klavuzu Olmadan Kampanya Oluşturma
A – Satış Kampanya Hedefi
Bu senaryoda amacınız satın alma potansiyeli en yüksek müşteri kitlesinin karşısına çıkarak satış yapmaktır. Google Ads satış yapma amacımız için Online, Uygulama içi, Telefon ve doğrudan Mağazadan satın alma kanallarını sunacaktır. Satın alma ve tanımladığınız diğer dönüşümlere yönelik tavsiyeler alırsınız. Öncesinde farklı reklam türleri ile elde ettiğiniz kitleleri satın alma eylemine ikna etmek içinde kullanabilirsiniz.
Satış amacı ile oluşturabileceğiniz kampanya türleri: Arama Ağı, Maks. Performans, Görüntülü Reklam Ağı, Discovery, Alışveriş ve Video şeklindedir.
B – Potansiyel Müşteriler Kampanya Hedefi
Bu senaryoda amacınız farklı satın alma potansiyeline sahip olan kullanıcılara erişmektir. Satın alma potansiyeli yüksek kullanıcıların yanı sıra ürüne ilgi duyulabilecek geniş kitlelere erişmeniz için tavsiyeler alırsınız. Kitle pazarlaması önceliklidir.
Potansiyel müşteriler elde etmek amacı ile oluşturabileceğiniz kampanya türleri; Arama Ağı, Maks. Performans, Görüntülü Reklam Ağı, Discovery, Alışveriş ve Video şeklindedir.
C – Web Sitesi Trafiği Kampanya Hedefi
Web sitenizin trafiğini arttırmanın temel amaç olduğu hedeftir. Reklamınızın merkezine web sitenizi yerleştirdiğinizde tercih edilmelidir. Kullanıcıları web sitenize bilinirliğini artırmak veya sizin için önemli dönüşümler (satın alma, form doldurma vb) elde etmek için yönlendirirsiniz.
Web sitesi trafiği kazanmak amacı ile oluşturabileceğiniz kampanya türleri: Arama Ağı, Maks. Performans, Görüntülü Reklam Ağı, Discovery, Alışveriş, Video şeklindedir.
Ç – Ürün Ve Markayı Değerlendirme Kampanya Hedefi
Ürün veya markanızın bilinirliğini artırmak amacıyla tercih etmeniz gereken hedeftir. Temel işlevi tanıtım ve bilinirlik oluşturmaktır. Satın alma vd dönüşüm hedefleriniz için zemin hazırlar. Temas ettiğiniz kitlelere sonraki süreçte yeniden pazarlama reklamları çıkmayı düşünmelisiniz.
Ürün ve markayı değerlendirme amacı ile sadece YouTube Video reklam kampanyaları oluşturabilirsiniz.
D – Marka Bilinirliği ve Erişim Kampanya Hedefi
Temeli marka bilinirliğini ve erişimi artırmak olan hedeftir. Ürün ve markayı değerlendirme amacından farklı olarak Görüntülü Reklam Ağına da erişiminiz olur. Bu sayede reklam gösterimlerini Google arama ağı ortaklarının sitelerine de genişletebilirsiniz.
Marka bilinirliği ve erişim hedefi kapsamında YouTube Video ve Görüntülü Reklam Ağı kampanyaları oluşturabilirsiniz.
E – Uygulama Tanıtımı Kampanya Hedefi
Temelinde mobil uygulamanızın tanıtım, etkileşim ve indirme rakamlarının artması olan hedeftir. Aynı zamanda mobil uygulamanıza ön kayıtta alabilirsiniz. Bu sayede mobil uygulamanızı yayınlamadan önce bir pazar araştırması yapma şansını da elde edersiniz. Bunun için mobil uygulamanızı Play Console’a ön kayıt için ayarlamanız gerekir.
Uygulama tanıtımı kampanya hedefi ile sadece Uygulama Kampanyaları oluşturabilirsiniz.
F – Yerel Mağaza Ziyaretleri ve Tanıtımlar Kampanya Hedefi
Temelinde fiziki mağazanıza (restoran, lastik tamircisi vb ) ziyaret sayısını artırmak olan hedeftir. Yerel işletme sahibi olup mağazası üzerinden ürün veya hizmet satışı yapan işletmelerin öncelikli hedef tercihi olmalıdır.
Yerel mağaza ziyaretleri ve tanıtımlar hedefi çerçevesinde Maks. Performans ve Yerel kampanyaları oluşturabilirsiniz.
G – Hedef Kılavuzu Olmadan Bir Kampanya Oluşturun
Bu seçenekte herhangi özel bir hedef belirlemeden doğrudan bir kampanya oluşturabilirsiniz. Bu durumda kampanyanıza dair Google Ads’ten daha az reklam önerileri alırsınız.
Ğ – Kampanya Olmadan Bir Hesap Oluşturun
Bu seçenek ile herhangi bir reklam kampanyası oluşturmadan doğrudan hesap oluşturma aşamasına geçersiniz. Reklam ayarlarını ve kurulumunu hesap kurulumunu tamamladıktan sonrada yapabilirsiniz.
Google Ads Modları hakkında daha ayrıntılı bilgiye ihtiyaç duymanız durumda yazının yorumlar bölümünden sorabilir veya Google Ads yardım sayfasında bulunan Akıllı Mod ve Uzman Modu hakkında yazısını okuyabilirsiniz.
Google Ads Terimleri Sözlüğü
Google Ads kampanyalarınızın hedef türlerini ve uzman mod ayarlarını doğru anlamak için terimlerin ne anlama geldiğini bilmek önemlidir. Google Ads’te sıkça kullanılan terimlerin açıklamalarına ulaşmak için bilgi için: Google Ads Terimleri Sözlüğü.
Şu ana kadar Uzman ve Akıllı Mod’un ne olduğunu, bu farklı modlarda reklam hedeflerinin neler olduğunu ve bu hedeflerin açıklamalarını paylaşmış olduk. Bir hedef belirlememizin ardından karşımıza farklı kampanya türlerinin çıktığından bahsetmiştik. Yazımızın bu bölümünde Google Ads kampanya türlerinin neler olduğundan ve bu kampanyalar altında hangi reklamları oluşturabileceğimizden bahsedeceğiz.
Google Ads Kampanya Türleri
Reklam çalışmamızın hedefini belirlediğimize göre artık bir kampanya oluşturmaya başlayabiliriz. Bunun öncesinde oluşturabileceğimiz kampanya türlerine ve açıklamalarına değineceğiz.
Google Ads kampanya türleri:
Arama Ağı Kampanyası
Arama ağı kampanyaları anahtar kelime temelli kampanyalardır. Kampanya içerisinde oluşturduğunuz reklamlar belirlediğiniz anahtar kelimeler ekseninde farklı platformlarda gösterime girerler.
Arama Ağı Kampanyası kapsamında;
- Metin reklamlar
- Duyarlı arama ağı reklamı
- Duyarlı görüntülü reklam
- Telefon araması üreten reklam
türünde reklamlar oluşturabilirsiniz.
Bu reklamlar;
- Google Arama’da arama sonuçlarında
- Google Play
- Alışveriş sekmesi
- Google Görseller
- Google Haritalar (Google Maps)
- Google’ın Arama Ağı iş ortakları web sitelerindeki arama sonuçlarında
gösterilir.
Hangi iş modelleri ve tecrübe sahibi reklamcılar için tavsiye ediyoruz?
- Anahtar kelime odaklı pazarlama yapmak isteyen bütün reklamverenlere
- Telefon araması alma hedefine sahip olan reklamverenler
- Alışveriş reklamı vermek isteyen e-ticaret sitesi sahipleri
- Hizmet sektöründe bulunan yerel işletmeler
- Temel ve orta düzey Google Ads bilgisine sahip olan reklamverenler
Maks. Performans Kampanyası
Maks performans kampanyası anahtar kelime ve dönüşüm temelli kampanyalardır. Bu kampanya türünde Google yapay zekası ve ona bağlı otomasyonu ön plandadır. Teklif, gösterim biçimi, gösterim platformu tercihlerinde ayarlamaları ağırlıklı olarak Google Ads yapay zekasının otomasyonuna bırakırsınız. Bu nedenle sizin için önemli olan işlemleri dönüşüm olarak tanımlamanız zorunludur. Bu sayede Google kampanyayı dönüşüm hedeflerinize göre optimize eder.
Maks Performans kampanyası kapsamında Google Ads’de;
- Metin reklamlar
- Dinamik arama ağı reklamları
- Duyarlı arama ağı reklamları
- Yalnızca telefon araması üreten reklamlar
- Görüntülü reklamlar
- Alışveriş reklamları
türünde reklamlar Google Ads tarafından otomatik olarak oluşturur.
Google Ads bu reklamları;
- Google arama sonuçları
- Google Play
- Alışveriş sekmesi
- Google görseller
- Google Haritalar (Google Maps)
- Google’ın Arama Ağı iş ortakları web sitelerindeki arama sonuçları
- Gmail
- Youtube
platformlarında otomatik olarak yayınlar.
Hangi iş modelleri ve tecrübe sahibi reklamcılar için tavsiye ediyoruz?
- Maks Performans kampanyasını online dönüşüm hedefi olan bütün sektörlere öneriyoruz.
- Google Ads bilgisi temel düzeyde veya hiç olmayan reklamverenler için uygundur.
- Yeterli reklam bütçesini en az 3 aylık olacak şekilde kenara ayırmış olan reklamverenlere öneriyoruz.
Google Tag Manager Nedir, Ne İşe Yarar?
Google Ads kampanyalarınızı daha etkili bir şekilde yönetmek, verilerinizi izlemek ve dönüşümleri tanımlamak için Google Tag Manager’ı kullanmak büyük avantaj sağlar. Web sitenizdeki etiketlerinizi kolayca yönetebilmenizi sağlayan bu araç hakkında daha fazla bilgi almak için Google Tag Manager Nedir, Ne İşe Yarar? başlıklı yazımızı inceleyebilirsiniz.
Görüntülü Reklam Ağı Kampanyası
Görüntülü reklam ağı kampanyaları kitle hedefleme temelli kampanyalardır. Görüntüler ve ona eşlik eden metinler ile hedef kitlenize erişirek etkileşim ve dönüşüm elde etmeye çalışırsınız. Kampanyada bulunan reklamların gösterileceği yerleri ve kitleleri içerik hariç tutma, lokasyon, anahtar kelime, yerleşim hedefleme, demografi ve dil ayarları ile ayarlayabilirsiniz.
Görüntülü reklam ağı kampanyası kapsamında:
- Duyarlı görüntülü reklamlar
- Discovery reklamlar
- Yükleme görüntülü reklamlar
- Görüntülü dinamik reklamlar
türlerinde reklamlar oluşturabilirsiniz.
Bu reklamlar:
- Google arama ağı iş ortaklarının sitelerinde
- Youtube
- Gmail
platformlarında gösterilir.
Hangi iş modelleri ve tecrübe sahibi reklamcılar için tavsiye ediyoruz?
- Görüntülü reklam ağı kampanyasını geniş kitlelere uygun maliyetlerle ulaşmak isteyen işletmelere
- Ürün veya markalarının bilinirliğini arttırmak isteyen işletmelere
- Yoğun websitesi trafiği kazanmak isteyen reklamverenlere
- Google Ads hakkında en az orta düzey bilgi ve tecrübeye sahip olan reklamverenlere
Alışveriş Kampanyaları
Google Ads Alışveriş Kampanyaları kitle hedefleme temelli kampanyalardır. Alışveriş kampanyaları kapsamında sadece Alışveriş reklamları verilebilir. Online veya perakende ürün satışı yapan işletmelerin ürünlerini zengin verilerle (resim, açıklama, fiyat vb) kullanıcılara sergileme şansı sunar.
Akıllı Alışveriş kampanyaları, Temmuz ayından itibaren otomatik olarak Maksimum Performans kampanyalarına dönüştürüldü. Ayrıntılı bilgi için Akıllı Alışveriş kampanyalarını ve yerel kampanyaları Maksimum Performans’a yükseltme duyursunu linkine tıklayarak okuyabilirsiniz.
Bu kampanya kapsamında reklam verebilmek için ürün verilerinin (fiyat, resim, ürün açıklaması vd) Google Merchant Center üzerinden Google veritabanına yüklenmesi şarttır.
Google Alışveriş reklamları ülkemizde Google’a açılan dava sonrası arama sonuçları ana sayfasında gösterilmiyor. Hali hazırda sadece Google arama motorunun Alışveriş sekmesi altında ve arama ağı ortaklarının sitelerinde yayınlanabilmektedir. Rekabet Kurulunun bu konuda aldığı Alışveriş reklamların arama sonuçları ana sayfasından kaldırılması kararı linkine tıklayarak okuyabilirsiniz.
Alışveriş kampanyası kapsamında;
- Ürün Alışveriş reklamları
- Yerel envanter reklamları (Ülkemizde kullanılabilir durumda değil)
reklamları oluşturabilirsiniz.
Bu reklamlar:
- Google arama motoru alışveriş sekmesi
- Google arama ağı iş ortaklarının siteleri
platformlarında gösterilir.
Hangi iş modelleri ve tecrübe sahibi reklamcılar için tavsiye ediyoruz:
- E-ticaret sitesi sahibi bütün işletmelere
- Ürün veya hizmetlerini görseller ve fiyat gibi ek parametreler ile sunmaktan fayda sağlayacak sektörlere
- Google Ads reklamcılığında en az orta seviye bilgi sahibi olan veya bu alanda kendini geliştirme hevesli reklamcılara
Video Kampanyaları
Video kampanyaları kitle hedefleme temelli kampanyalardır. Firmanızı, ürün veya hizmetlerinizi tanıtan bir videonuz var ise hedef kitlenize bu video ile ulaşmanızı sağlarlar. Video formatının sağlamış olduğu zengin ifade olanaklarını bu kampanya türü ile kullanabilirsiniz. Video kampanyaları kapsamında reklamını yapacağınız videonun YouTube’a yüklenmiş olması gereklidir.
Video kampanyanızın erişimini konum, demografi, dil, içerik hariç tutma, cihaz, sıklık sınırı, kitle segmentleri, konu ve yerleşim gibi parametreler ile ayarlayabilirsiniz. Bir video kampanyasını değişik hedefler çerçevesinde oluşturabilirsiniz. Ana hedefiniz çerçevesinde farklı alt hedef seçenekleri ile karşılaşacaksınız.
Bu ana hedefler ve onlara bağlı alt hedefler şu şekildedir:
Vido Kampanyası ANA HEDEF | Vido Kampanyası ALT HEDEF |
---|---|
Satış | Dönüşüm Sağlama |
Potansiyel müşteriler | Dönüşüm Sağlama |
Web sitesi trafiği | Dönüşüm Sağlama |
Ürün ve markayı değerlendirme | Kararları etkileyin Reklam dizisi |
Marka bilinirliği ve erişim | Video erişim kampanyası Reklam dizisi |
Video kampanyası kapsamında:
- Video reklamlar
- Etkili erişim (Bumper, Atlanabilir yayın içi veya ikisi birden)
- Atlanamayan yayın içi
reklamları oluşturabilirsiniz.
Bu reklamlar:
- Youtube Videoları
- YouTube arama barı
- Google video iş ortakları
platformlarında gösterilir.
Hangi iş modelleri ve tecrübe sahibi reklamcılar için tavsiye ediyoruz:
- Kurumsal firmalara
- Sanatçılara
- Youtube kanalını büyütmek isteyenlere
- Yeni markasını veya ürününü geniş kitlelere sunmak isteyenlere
- Sonraki reklamları için kitle oluşturmak ve biriktirmek isteyen reklamverenlere
- Google reklamı uzun vadeli olarak kullanacak reklamverenlere
- Google Ads reklamcılığında en az orta seviye bilgi sahibi olan veya bu alanda kendini geliştirme hevesli reklamcılara
Discovery Kampanyaları
Discovery kampanyaları kitle hedeflemesi ve dönüşüm temelli kampanyalardır. Discovery kampanyası altında reklam verebilmeniz için hesabınızda başarılı şekilde kurulmuş dönüşüm işlemleri olmalıdır. Kampanya bu dönüşümleri hedefleyerek belirlediğiniz kitleye etkili mesajlar ulaştırmanızı sağlar. Mesajlarınızı etkili bir şekilde vermeniz için resimler, metinler ve çağrı mesajları eklemenize olanak sunar.
Kampanyanızın erişimini kitle oluşturma veya optimize hedefleme seçenekleri ile ayarlayabilirsiniz. Kitle oluşturma sürecinde özel segmentler, sahip olduğunuz verileriniz, istisnalar ve demografi gibi filtreler kullanabilirsiniz. Optimize hedefleme seçeneği ile web sitenizin verileri temel alınarak erişim Google Ads tarafından optimize edilir. Bu optimizasyonun başarı oranının artması için Google makine öğrenimi teknolojisine en az 2 hafta süre tanımalısınız.
Discovery kampanyası kapsamında:
- Discovery reklam
- Discovery Carousel reklam
reklamları oluşturabilirsiniz.
Bu reklamlar:
- Youtube Anasayfa
- Youtube Sonrakini İzle
- Keşfet
- Gmail
platformlarında gösterilir.
Hangi iş modelleri ve tecrübe sahibi reklamcılar için tavsiye ediyoruz:
- Uzun ve orta vadeli olarak Google Ads reklamı yayınlayacak reklamverenlere
- Kurumsal firmalara
- Yeni markasını veya ürününü geniş kitlelere sunmak isteyenlere
- Elinde hazırda hedef kitle verisi bulunan reklamverenlere
- Sonraki reklamları için kitle oluşturmak ve biriktirmek isteyen reklamverenlere
- Google Ads reklamcılığında en az orta seviye bilgi sahibi olan veya bu alanda kendini geliştirme hevesli reklamcılara
Uygulama Kampanyaları
Uygulama kampanyaları kitle hedeflemesi temelli, dönüşüm ve etkileşim hedefli kampanyalardır. Uygulama kampanyası altında reklam yayınlayabilmek için kampanya hedefi olarak Uygulama tanıtımı hedefini seçmelisiniz. Uygulaması kampanyası ile farklı alt kampanya hedefleri seçerek mobil uygulamanızın tanıtımını etkili bir şekilde yapabilirsiniz. Yazımızın Uygulama Reklamları bölümünde bir uygulama reklamını nasıl vereceğinizden ve alt kampanya türlerinden ayrıntılı bir şekilde bahsedeceğiz.
Uygulama kampanyası kapsamında:
- Uygulama yüklemeleri
- Uygulama etkileşimi
- Uygulama ön kaydı
kampanya alt hedefi ile reklamlar oluşturabilirsiniz.
Bu reklamlar:
Google Arama Ağı ve Görüntülü Reklam Ağı genelinde reklamlar yayınlar. Reklamınız:
- Google Aramalarda
- Google Play
- Google Keşfet
- YouTube
- Arama ağı ortaklarının web siteleri ve mobil uygulamaları
platformlarında gösterilir.
Hangi iş modelleri ve tecrübe sahibi reklamcılar için tavsiye ediyoruz:
- Mobil uygulama sahibi geliştiricilere ve şirketlere
- Mobil uygulamasını pazara sürmeden önce pazar ön araştırması yapmak isteyenlere
- Google Ads reklamcılığında en az orta seviye bilgi sahibi olan veya bu alanda kendini geliştirme hevesli reklamcılara
Yerel Kampanyalar
Yerel kampanyalar lokasyon bazlı kitle hedefleme kampanyalarıdır. Bir yerel kampanya oluşturabilmeniz için Google Benim İşletmem hesabına veya satış ortağı yerleri bileşine ihtiyacınız vardır. Aynı zaman teklif verme stratejisi olarak sadece “Dönüşüm değerini en üst düzeye çıkar” seçeneği mevcuttur. Bu nedenle mutlaka bir veya daha fazla dönüşüm işlemi hesabınızda tanımlanmış olmalıdır. Aynı zaman bu dönüşümler belli sayının üzerinde isabet almış olmalıdır. Çünkü Google Ads reklamınızı bu parametreleri referans alarak optimize etmeye çalışacaktır.
Yerel kampanyalar Ağustos 2022 tarihinden itibaren otomatik olarak Maksimum Performans kampanyalarına dönüştürülmektedir. Google’ın Akıllı Alışveriş kampanyalarını ve yerel kampanyaları Maksimum Performans’a yükseltme duyurusunu linke tıklayarak okuyabilirsiniz.
Yerel kampanya için oluşturduğunuz reklamlar sadece Google mülklerinde yayınlanır. Yerel kampanyalara bağlı reklamlar:
- Google Arama Ağı
- Google Görüntülü Reklam Ağı
- Google Haritalar (Google Maps)
- Gmail
- Youtube
platformlarında gösterilir.
Hangi iş modelleri ve tecrübe sahibi reklamcılar için tavsiye ediyoruz:
- Yerel işletmelere
- Mağaza üzerinden veya evlere servis hizmeti veren işletmeler
- Google Ads reklamcılığında en az orta seviye bilgi sahibi olan veya bu alanda kendini geliştirme hevesli reklamcılara
Google Ads’te bulunan kampanya türleri bu şekildedir. Bir kampanya türüne karar verdiğimize göre sırada reklam türüne karar vermek kaldı. Bu kararı verebilmeniz için Google Ads reklam türlerinin neler olduğuna ve bu reklamların nasıl verileceğine değineceğiz.
Yerel (lokal) SEO Hizmeti
Yerel işletmelerin dijital görünürlüğünü artırmanın bir diğer önemli yolu da yerel SEO çalışmalarından geçer. Google Ads kampanyalarınızı desteklemek ve yerel arama sonuçlarında üst sıralara çıkmak için Yerel SEO hizmetimiz ile web sitenizi yerel hedef kitlenize optimize edebilirsiniz. Detaylı bilgi almak ve işletmenizin dijital varlığını güçlendirmek için Yerel (lokal) SEO Hizmeti sayfamızı ziyaret edin.
Google Ads Reklam Türleri
Google Ads Reklam türleri ve Modelleri hakkında önemli bilgileri yazımızın bu bölümünde vereceğiz. Hangi reklam çeşidinin hangi pazarlama ihtiyacında daha etkili olacağına dair de tüyolar paylaşacağız. Bölümün sonunda reklam türlerinin tanımları ve kullanım alanları hakkında bilgi sahibi olacaksınız. Aynı zamanda bu reklamları nasıl vereceğinizi öğreneceksiniz. Öncelikle neden farklı reklam biçimlerine ihtiyaç duyduğumuza dair bilgi verelim.
İş dünyasında çok farklı ürünler, farklı kitlelere, değişik yöntemler ile pazarlanabilir. Dijital pazarlamanın yaygın olmadığı dönemlerde broşür, billboard, sesli duyurular, televizyon gibi araçlar pazarlamanın temel kanalını oluşturuyordu. Bu klasik pazarlama yöntemleri dijital pazarlama alanına yeni formatları ile entegre edildi. Önceki dönemlerde nasıl farklı yöntemler ile pazarlama çalışması yapıyorsak şimdi de farklı dijital reklam türleri ile pazarlama yapabiliriz.
Örneğin ziyaret ettiğimiz web sitelerinde karşımıza çıkan görüntülü reklamların broşür dağıtımından işlev olarak bir farkı yoktur. Google Ads’de bize bu klasik pazarlama araçlarının izdüşümlerini ve daha fazlasını kapsayan bir dizi reklam çeşidi sunuyor. Hali hazırda aktif şekilde kullanabilen Google Ads reklam türleri şu şekilde.
Google Ads Duyarlı Arama Ağı Reklamı
Duyarlı Arama Ağı reklamları eski adıyla Genişletilmiş Metin Reklamlar en sık karşılaştığımız reklam türüdür. Hemen hemen yaptığımız bütün Google aramalarında karşımıza çıkarlar. Metin reklam bileşenlerinin ön planda olduğu bir reklam biçimdir. Mesajlarını kullanıcılara yazılı olarak iletmeyi önceleyen reklamverenler için daha uygun olan bir reklam türüdür. Peki bir duyarlı arama ağı reklamıza hangi bileşenleri ve uzantıları ekleyerek reklam verebilirsiniz.
Duyarlı reklam ağına reklam vermek için Google Ads hesap kurulumunuz tamamlamış olmanız gereklidir. Duyarlı reklam ağı reklamı vermek için takip etmeniz gereken adımlar:
- Google Ads’te oturumunuzu açın.
- Kampanyalar sekmesine tıklayın ve çıkan ekranda reklam yayınlayacağınız kampanyaya giriş yapın.
- Kampanya içerisinde iken Reklamlar ve Uzantılar sekmesine tıklayın.
- Açılan menüden Reklamlar sekmesine tıklayın.
- Yeni reklam oluşturmak için + butonuna basın.
- Karşınıza çıkan panelden Duyarlı Arama Ağı Reklamı seçeneğini seçin.
- Açılan sayfada reklamızın bileşen ve uzantılarını tanımlayın ve en alt bölümden “Reklamı Kaydet” e tıklayın.
Duyarlı arama ağı reklamı verirken kullanabileceğimiz reklam bileşen ve uzantıları hakkında bilgi verelim.
Duyarlı Arama Ağı Bileşen Ve Uzantıları
Duyarlı arama ağı reklamı metin reklam öğelerinin ön planda olduğu bir reklam türüdür. Bununla birlikte bazı özel uzantılar ile zenginleştirilebilir bir reklam türüdür. Fakat reklama ana karakterini yazılan metinler verir.
Duyarlı Arama Ağı reklamınıza ekleyebileceğiniz bileşenler, uzantılar ve açıklamaları şu şekildedir:
Başlık Metinleri
En az üç adet en çok onbeş adet başlık metni ekleyebilirsiniz. Karakter sayısı 30 (otuz) adet ile sınırlıdır. Etkili ve ilgili başlık metinleri reklamınızın etkisini arttıracaktır. Zorunlu bir alandır.
Açıklama Metinleri
En az 2 (iki) adet en çok 4 (dört) adet açıklama metni ekleyebilirsiniz. Karakter sayısı 90 (doksan) adet ile sınırlıdır. Etkili ve ilgili açıklama metinleri reklamınızın etkisini arttıracaktır. Zorunlu bir alandır.
Site Bağlantısı Uzantıları
Web sitenizin farklı sayfalarına bağlantı veren uzantılardır. Reklamınızda sitenizin birden fazla sayfasına bu sayede link verebilirsiniz. Bir site bağlantısı uzantısı üç öğeden oluşur. Bunlar, site bağlantısı metni, Bağlantı açıklamaları ve Nihai URL’dir. Zorunlu bir alan değildir. Önerilir.
Açıklama Metni Uzantıları
Ürün veya hizmetinize dair ek açıklamalar sunmanızı sağlayan metin türünde uzantılardır. En çok 25 (yirmi beş) karakterlik metinler yazabilirsiniz. Başlık veya açıklama metni alanında ifade edemediğiniz veya daha güçlü vurgulamak istediğiniz mesajları bu alandan verebilirsiniz. Zorunlu bir alan değildir. Önerilir.
Telefon Uzantıları
Bu uzantı ile reklamınıza bir telefon numarası ekleyebilirsiniz. Reklam üzerinden doğrudan tıklanabilir niteliktedir. Telefon aramalarının artmasına önemli oranda katkı sağlar. Zorunlu bir alan değildir.
Resim Uzantıları
Yeni uzantı türlerinden biridir. Reklamınızın hemen yan tarafına ürün veya hizmetinizi tanımlayan küçük resimler eklemenizi sağlar. Kare (1×1) ve dikdörtgen (1,91 x 1) şeklinde resimler ekleyebilirsiniz. Zorunlu bir alan değildir. Önerilir.
Ek Açıklamalı Snippet Uzantıları
Açıklama uzantısına benzer şekilde hizmet veya ürünü ek metinler ile tanıtmanızı sağlar. Açıklama metni uzantısından farklı olarak tanımlayıcı ve önden tanımlı başlık eklenebilir bir uzantıdır. Ekleyebileceğiniz tanımlayıcı başlıklar: Destinasyonlar, Hizmetler, Kurslar, Lisans programları, Mahalleler, Markalar, Modeller, Öne çıkan oteller, Programlar, Sigorta kapsamı, Stiller, Sunulan olanaklar, Türler şeklindedir. Zorunlu bir alan değildir.
Uygulama Uzantıları
Android veya IOS platformlarında bulunan mobil uygulamanızı reklamınıza eklemenizi sağlar. Uzantıya tıklandığında uygulamızın indirelebileği Google Play sayfasına yönlendirme yapar. Zorunlu bir alan değildir.
Potansiyel Müşteri Formu Uzantısı
Müşterilerin tıklayarak doldurabileceği kısa bir formu reklamınıza eklemenizi sağlayan uzantıdır. Bu forma başlık, işletme adı, açıklama, ad, soyad, şehir, ilçe, e-mail gibi alanlar ekleyebilirsiniz. Doldurulan formları Google Ads panelinde CSV veya CRM için CSV formatında indirebilirsiniz. Zorunlu bir alan değildir.
Promosyon Uzantıları
Reklama bir promosyon duyurusu eklemenizi sağlayan uzantıdır. Promosyon uzantısına Özel Gün, Promosyon Türü, Öğe, Promosyon URL’si, Promosyon ayrıntısı, başlangıç ve bitiş tarihi öğelerini ekleyebilirsiniz. Zorunlu bir alan değildir.
Fiyat Uzantıları
Reklamınıza ürün veya hizmetiniz ile ilgili fiyat bilgisi eklemenizi sağlayan uzantıdır. Hali hazırda Türkiye’de kullanıma açık değildir.
Yer Uzantısı
Reklamıza Google Benim İşletmem üzerinden oluşturduğunuz yerel işletme kaydını eklemenizi sağlayan uzantıdır. Fiziki mağazasına müşteri çekmek veya reklamı görüntüleyenlere güven aşılamak isteyen reklamverenler için eklenmesi önerilir. Zorunlu bir alan değildir.
Satış Ortağı Yer Uzantısı
Ürünlerini perakende zincirlerleri (Migros, Ayakkabı Dünyası, Boyner vb) üzerinden satan marka veya üreticilerin en yakın tedarikçiyi reklama eklemesini sağlayan uzantıdır. Google Ads kullanıcının konumuna göre en yakın perakende mağazasını reklama otomatik olarak ekler.
Duyarlı arama ağı reklamları görece daha basit ayarlara ve yönetim kolaylığına sahiptir. Duyarlı arama ağı reklamı oluşturduktan sonra reklamın takibini yapmanız çok önemlidir. Doğru anahtar kelimelerden tıklama alıp almadığınızı, tıklama başına maliyetleri, rakip analizlerini, reklam kalite puanını ve Google Ads’in tavsiyelerini düzenli olarak takip etmelisiniz. Bununla birlikte reklama eklediğiniz web sitenizin sağlıklı çalışıp çalışmadığını da düzenli olarak takip etmelisiniz.
Google Reklam Tıklama Ücretleri
Tıklama başına maliyet (CPC), Google Ads kampanyalarında sıkça merak edilen ve reklam bütçesini doğrudan etkileyen önemli bir konudur. Reklam verenlerin en çok sorduğu sorulardan biri olan tıklama ücretleri, başarılı bir dijital pazarlama stratejisi için dikkatle yönetilmesi gereken unsurların başında gelir. Bu konuda daha fazla bilgi almak ve tıklama maliyetlerini optimize etmenin yollarını öğrenmek için Google Reklam Tıklama Ücretleri başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz.
Google Ads Telefon Araması Üreten Reklam
Telefon araması üreten reklamlar adından da anlaşılacağı gibi temel hedefi telefon araması almak olan reklamlardır. Pazarlama sürecinizin temel amacı telefon araması almak ise gerçek anlamda etki yaratacak bir reklam türüdür. Diğer bütün reklam öğelerinden daha fazla biçimde telefon numaranız görünür olacaktır.
Telefon araması üreten reklamlar yalnızca arama ağı içerisinde yayınlanabilir. Aynı zamanda beyan ettiğiniz telefon numarası ve firma ismi bilgileri web sitenizdeki bilgiler ile uyuşmalıdır. Aksi durumda reklamınız reddedilecektir.
Telefon araması üreten reklam vermek için Google Ads hesap kurulumunuz tamamlamış olmanız gereklidir. Telefon araması üreten reklam vermek için takip etmeniz gereken adımlar:
- Google Ads’te oturumunuzu açın
- Kampanyalar sekmesine tıklayın ve çıkan ekranda reklam yayınlayacağınız kampanyaya giriş yapın
- Kampanya içerisinde iken Reklamlar ve Uzantılar sekmesine tıklayın
- Açılan menüden Reklamlar sekmesine tıklayın
- Yeni reklam oluşturmak için + butonuna basın
- Karşınıza çıkan panelden Telefon araması üreten reklam seçeneğini seçin
- Açılan sayfada reklamızın bileşen ve uzantılarını tanımlayın ve en alt bölümden “Reklamı Kaydet” e tıklayın
Telefon Araması Üreten Reklam Bileşen Ve Uzantıları
Telefon araması üreten reklam telefon numarası reklam öğesinin ön planda olduğu bir reklam türüdür. Bununla birlikte bazı özel uzantılar ile zenginleştirilebilir bir reklam türüdür. Fakat reklama ana karakterini paylaşılan telefon numarası verir. Bu nedenle ne kadar jenerik bir telefon numaranız var ise akılda kalma ve tıklanma oranında artış yakalarsınız.
Telefon Numarası
Bu alana web sitenizde paylaştığınız telefon numaralarından birini ekleyebilirsiniz. Google Ads uzmanları bu numaranın doğruluğunu web siteniz üzerinden teyit edecektir. Numaranızı eklerken ülke tercihini yapmayı unutmayınız. Zorunlu bir alandır.
Nihai URL
Nihai url bölümüne reklamda bulunan “Web Sitesine Git” alanına tıklandığında açılacak web site adresini yazmalısınız. Bu alana reklamda sunduğunuz hizmet ile ilgili bir sayfanın url sini yazmanızı tavsiye ederiz. Zorunlu bir alan değildir, önerilir.
Doğrulama URL’si
Doğrulama Url’si reklamınızda paylaştığınız telefon numarasının yer aldığı sayfayı eklemelisiniz. Bu sayede Google Ads uzmanları telefonunuzu daha hızlı bir şekilde bulacak, doğrulayacak ve onaylayacaktır. Zorunlu değildir, önerilir.
Görünen yol reklamınızda web site adresinizin sonuna eklenen ek bir url alanıdır. Nihai url alanına herhangi bir etkisi yoktur. Sadece reklam alaka düzeyini ve tıklama oranını artırmak amacıyla eklenebilecek bir bileşendir. www.orneksite.com/eklediğiniz-görünen-yol şeklinde reklamda görünecektir.
Başlıklar
Telefon araması reklamınıza 2 (iki) adet, 30 (otuz) karakter sınırlı başlık ekleyebilirsiniz. Reklamda telefon numaranızın hemen altında yer alırlar. Reklam tıklama oranını artırmak için eklemenizi tavsiye ederiz. Zorunlu değildir, önerilir.
İşletme Adı
İşletme adı firmanızın ünvanını yazacağınız alandır. Web sitenizde bulunan firma adı ile uyuşmalıdır. Uyuşmaması durumunda reklamınız onaylanmaz. 25 (yirmi beş) karakter ile sınırlıdır. Zorunlu bir alandır.
Açıklama Satırı
Açıklama satırı alanı ürün veya hizmetiniz ile ilgili metinler yazabileceğiniz alandır. 2 (iki) adet açıklama satırı mevcuttur. Birinci açıklama satırı 25 (yirmi beş) karakter ile sınırlıdır ve zorunlu bir alandır. İkinci açıklama satırı 90 (doksan) karakter ile sınırlıdır ve zorunlu bir alan değildir. Reklam tıklama oranını artırmak için etkili bir metin ile eklemenizi öneririz.
Google Ads Görüntülü Reklam
Görüntülü reklamlar adından anlaşılabileceği gibi reklamınıza görüntüler ekleyebileceğiniz reklam türüdür. Metin reklamların aksine reklamda ön planda olan öğe görüntülerdir. Fakat elbette reklamınıza metinlerde ekleyebilirsiniz. İyi bir grafik tasarım ve doğru metin kombinasyonları ile etkili sonuçlar yaratmak için mükemmel bir reklam biçimidir.
Görüntülü reklamlar, Arama ağı reklamcılığından farklı olarak anahtar kelime eksenli değildir. Müşteri kitlenizin ilgi alanları üzerinden reklam çalışması yaparsınız. Bu nedenle müşteri kitleniz hakkında ön bilgiye sahip olmanız ya da bir araştırma yapmanız bu reklam türü için kritiktir. Aynı zamanda dijital varlığınız (web siteniz) ile etkileşime geçmiş kitleleri de bu reklam türü ile yeniden hedefleyebilirsiniz. Bu nedenle web sitenizde Google Analytics ve Google Tag Manager kurulumlarının öncesinde yapılması tavsiye ediyoruz.
Google Ads görüntülü reklam vermek için kampanya hedefi olarak satış, potansiyel müşteriler, web sitesi trafiği veya marka bilinirliği ve erişim hedeflerinden birini seçmiş olmanız gereklidir.
- Google Ads’te oturumunuzu açın
- Kampanyalar sekmesine tıklayın ve çıkan ekranda reklam yayınlayacağınız kampanyaya giriş yapın
- Kampanya içerisinde iken Reklamlar ve Uzantılar sekmesine tıklayın
- Açılan menüden Reklamlar sekmesine tıklayın
- Yeni reklam oluşturmak için + butonuna basın
- Karşınıza çıkan panelden Görüntülü reklam Reklamı seçeneğini seçin
- Açılan sayfada reklamızın bileşen ve uzantılarını tanımlayın ve en alt bölümden “Reklamı Kaydet” e tıklayın
Görüntülü reklam için yapmanız gereken kritik ayarlar:
- Reklamın gösterileceği coğrafi bölgeyi belirleme
- Reklamın hangi dilde tarayıcı kullanan kişilere gösterileceğini belirleme
- Reklamın günlük bütçesini belirleme
- Teklif verme stratejisini belirleme
- Reklamın hedef kitlesini belirleme
- Reklamın bileşen ve uzantılarını tanımlama
- Reklamı incelemeye gönderme
adımlarını takip ederek ve bu ayarları doğru yapılandırarak görüntülü reklamımızı verebiliriz. Peki Görüntülü reklam bileşenleri ve uzantıları nelerdir?
Görüntülü Reklam Bileşen Ve Uzantıları
Görüntülü reklamlarda kullanabileceğiniz bileşen ve uzantıların açıklamaları şu şekildedir:
Nihai URL
Nihai url bölümüne reklamda bulunan “Aç” alanına tıklandığında açılacak web site adresini yazmalısınız. Bu alana reklamda sunduğunuz hizmet ile ilgili bir sayfanın url sini yazmanızı tavsiye ederiz. Zorunlu bir alandır.
İşletme Adı
İşletme adı firmanızın ünvanını yazacağınız alandır. Web sitenizde bulunan firma adı ile uyuşmalıdır. Uyuşmaması durumunda reklamınız onaylanmaz. 25 (yirmi beş) karakter ile sınırlıdır. Zorunlu bir alandır.
Resimler
Resimler alanı reklamda kullanılacak resimleri eklediğiniz alandır. En az 2 (iki) en fazla 15 (on beş) adet resim ekleyebilirsiniz. Bu resimler arasında en az bir adet 1,91 x 1 oranında dikdörtgen ve yine en az bir adet kare ebatlarda görsel olmalıdır. Bu resimler yüksek kaliteli, az yazılı ve ürün odaklı olmalıdır. Aynı zamanda logo içermemeli ve kalabalık olmamalıdır. Doğru görsel tercihleri için Google’ın Görüntülü reklamlar: Reklam öğeleri için En İyi Uygulamalar kılavuzuna göz atabilirsiniz. Zorunlu bir alandır.
Logolar
Logolar alanı firmanıza ait logoyu farklı ebat seçenekleri ile ekleyebileceğiniz alandır. Reklam gösterimlerinde cihaz ve ortama duyarlı olarak bu farklı ebatlar uygun şekilde gösterime sunulacaktır. Logonuzu kare ve dikdörtgen formatlarında yüklemeniz gereklidir. Dikdörtgen için önerilen ebat 1200×300 piksel iken en düşük boyut 512×128 pikseldir. Kare için önerilen ebat 1200×1200 piksel iken en düşük boyut 128×128 pikseldir. Yükleyebileceğiniz en yüksek dosya boyutu ise 5120 kb (5 Megabayt)’tır. Zorunlu bir alandır.
Videolar
Video bileşeni reklama bir video eklemenizi sağlar. Yaklaşık 30 (otuz) saniye uzunluğunda yatay veya dikey videolar ekleyebilirsiniz. Bir video eklemeseniz bile Google Ads eklemiş olduğunuz görsel ve metinlerden otomatik videolar oluşturacaktır. Duyarlı görüntülü reklamlar için otomatik olarak oluşturulan videolar hakkında bilgi almak için linke tıklayabilirsiniz. Zorunlu bir alan değildir.
Başlıklar
Başlıklar reklamınızın ilk satırında görünen metin öğelerdir. Reklamınıza en fazla 30 (otuz) karakterden oluşan 5 (beş) adete kadar başlık metni ekleyebilirsiniz. Zorunlu bir alandır.
Uzun Başlık
Uzun başlık farklı ekran boyutları ve gösterim alanları için alternatif başlık metni yazacağınız alandır. Görüntülü reklamınıza bir adet ve 90 (doksan) karakter ile sınırlı uzun başlık eklemeniz gereklidir. Zorunlu bir alandır.
Açıklamalar
Açıklamalar alanı reklamınıza 90 (doksan) karakter ile sınırlı 5 (beş) adet metin bileşeni ekleyebileceğiniz alandır. Reklamınıza öğeler eklendikçe Google Ads açıklama metni önerilerini otomatik olarak sunacaktır. En az bir açıklama eklemeniz zorunludur.
Harekete Geçirici Mesaj
Harekete geçirici mesaj alanı “Diğer Seçenekler” butonuna bastığınızda çıkacak ek mesaj alanıdır. Hemen başvurun, bize ulaşın gibi harekete geçirici mesajları bu alandan belirleyebilirsiniz. Varsayılan olarak Google Ads bu mesajları reklamınız ile uyumlu olarak kendisi otomatik olarak oluşturacaktır. Zorunlu bir alan değildir.
Özel Renkler
Özel renkler, reklamda baskın olacak 2 (iki) adet rengi RGB renk kodunda girebileceğiniz alandır. Bu alan “Diğer Seçenekler” butonuna bastığınızda karşınıza çıkacaktır. Firmanızın kurumsal renklerini bu alanda kullanabilirsiniz. Google Ads, reklamda kullanılacak renkleri gösterim platformlarına uyumlu şekilde yeniden ayarlar. Bu nedenle zorunlu bir alan değildir.
Google Ads görüntülü reklam vermek için bu alanları etkili bir şekilde doldurmalıyız. Reklamda bulunan görseller ve metinler ne kadar başarılı seçilirse reklamdan o derece fayda sağlarız. Tabi reklam ayarlarında günlük bütçe, coğrafi seçim ve hedefleme tercihleri de reklamın başarısında belirleyici olacaktır. Örneğin; çok başarılı metinler ve görseller kullanmış olsanızda düşük reklam bütçesi beklediğiniz başarıyı yakalamızın önüne geçebilir.
Görüntülü reklamları hangi iş modelleri ve tecrübe sahibi reklamcılar için tavsiye ediyoruz?
- Ürünlerinin tanıtımında görsellerliğin ön planda olduğu sektörlere
- Marka bilinirliğini arttırmayı hedefleyen firmalara
- Hedef kitlesinin davranış alışkanlıklarına hakim olan firmalara
- Google Ads reklamcılığında orta seviye bilgi sahibi olan veya bu alanda kendini geliştirme hevesi olan reklamcılara
- Dönüşüm reklamlarını etkili kullanabilecek reklam verenlere
- Grafik ve video tasarım konusunda tecrübe sahibi olan veya bu konuda profesyonel destek alabilecek reklamcılara
Google Ads Alışveriş Reklamları
Google Ads alışveriş reklamı ürünlerinizi zengin veriler ile sunmanızı sağlayan reklam türüdür. Ürünlerinize ait fiyat, ürün resmi, ürün açıklaması, stok durumu gibi verileri feed vasıtası ile reklamda kullanmanıza olanak sağlar. Google Merchant Center hesabınıza Google E-Tablolar, Planlı getirme, Yükleme (XML, TSV formatında), Web sitesi taraması veya Content API yöntemleri ürünlerinizi yükleyebilirsiniz. Yüklemenizin ardından feed kaynağınız kontrol edilecek ve hataları veriler var ise “Teşhis” sekmesinde görünür olacaktır. Yine Google Merchant Center’da bulunan performans sekmesinden ücretli ve ücretsiz gösterimlerden elde ettiğiniz etkileşimleri takip edebilirsiniz.
Peki bir alışveriş reklamı nasıl verebilirsiniz?
Google Ads alışveriş reklamı vermek için kampanya hedefi olarak satış, potansiyel müşteriler veya web sitesi trafiğini seçmiş olmanız gereklidir. Alışveriş reklamı vermek için:
- Google Ads’te oturumunuzu açın
- Sol sutunda bulunan Alışveriş kampanyalarına tıklayın
- Kampanyalar sekmesine gelin ve + butonuna tıklayın
- Açılan menüden Reklam hedefi olarak satış, potansiyel müşteriler veya web sitesi trafiğinden uygun olanı seçin
- Açılan sekmeden Alışveriş’i seçin
- Karşınıza çıkan alandan Akıllı Alışveriş veya Standart Alışveriş seçeneklerinden birini seçin
- En altta bulunan “Devam” butonuna basın
- Açılan sayfada reklamızın ayarlarını yapın ve en alt bölümden “Kampanyayı Oluştur” a tıklayına
Bu aşamaları tamamlamanızın ardından reklamınız incelemeye gönderilecektir. Google Ads Reklam ilkelerini ihlal eden herhangi bir durum yok ise reklamınız yayına başlayacaktır. Sonraki süreçte reklamızın performansını düzenli olarak takip etmeniz ve gerekli aksiyonları almanız kritik önemdedir.
Google Merchants Center Kurulumu
Google Ads Alışveriş kampanyalarınızın verimli bir şekilde çalışabilmesi için Google Merchant Center kurulumu büyük önem taşır. Ürünlerinizi doğru şekilde listeleyip yönetmenize olanak sağlayan bu platformun kurulumu konusunda profesyonel destek almak için Google Merchant Center Kurulumu hizmetimizi inceleyebilirsiniz. Hızlı ve etkili bir başlangıç yapmak için linke tıklayarak daha fazla bilgi alabilirsiniz.
Google Ads Uygulama Reklamı
Google Ads uygulama reklamı Google Play veya App Store platformlarında yüklü uygulamalarınızı tanıtmak amacıyla oluşturabileceğiniz reklam türüdür. Mobil uygulamanızın yükleme, etkileşim ve ön kayıtlı kullanıcı sayısı değerlerini artırmak için etkili bir reklam türüdür. Bir uygulama reklamı Arama, Google Play, YouTube, Google Arama Ağı’ndaki Keşfet ve Google Görüntülü Reklam Ağı platformlarında gösterime girer. Bir uygulama reklamı vermeden önce Google Play ile Google Ads hesaplarınızı birbirine bağlamanızı tavsiye ederiz.
Google Ads ile Google Play hesaplarını bağlamak için aşağıdaki adımları izleyin:
- Google Ads panelinin sol üst bölümünden “Ayarlar ve Araçlar” butonuna basın
- Kurulum sütunundan “Bağlı Hesaplar” butonuna basın
- Karşınıza çıkan ekrandan “Google Play” seçeneğinin hemen hizasındaki “Ayrıntılar” linkine tıklayın
- Karşınıza çıkan ekrandan “Bağla” linkine tıklayın
- Google Play hesabını oluşturduğunuz mail adresini yazın
- Bu mail adresine bağlantıyı onaylaması için bir “Onay Maili” gönderilecektir. Bu maildeki onay butonuna basın.
Onay vermenizin ardından bu mail adresine bağlı olarak yüklediğiniz uygulamalar artık Google Ads hesabınız ile senkronize edilmiş olacak.
Uygulama reklamı verirken reklamınıza dair alt kampanya türü seçmeniz istenecektir. Bu alt kampanya türleri ve açıklamaları şu şekildedir:
A- Uygulama Yüklemeleri
Uygulama yüklemeleri alt kampanya türünde ana hedefiniz uygulamanızın kullanıcılar tarafından indirilmesi ve yüklenmesidir. Bu alt hedef ile telefonununda uygulamanızın yüklü olmadığı kullanıcılara erişimi hedeflersiniz.
B- Uygulama Etkileşimi
Uygulama etkileşimi alt hedefi hali hazırda mobil uygulamanızı yüklemiş kullanıcılara belli bir eylemi gerçekleştirme amacı ile seçilir. Örneğin; mobil uygulamanızı yüklemiş olan bir kullanıcıyı ücretli bir bileşeni satın almaya veya ücretsiz hesabını premium hesaba yükseltmeye teşvik edebilirsiniz. Bu reklamda kullanıcıyı uygulamanız üzerinden bir ekrana yönlendirmek için derin bağlantı (deep link) url’lerini kullanmanız gerekir. Derin bağlantılar ve URL biçimleri hakkında daha fazla bilgi için linke tıklayın.
C- Uygulama Ön Kaydı
Uygulama ön kaydı alt kampanya hedefi ile henüz Google Play’de yayına almadığınız bir uygulamanız için ön kayıt almayı hedeflersiniz. Bu sayede uygulamanızı daha mağazada yayına almadan pazar hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz. Uygulamanızın ilgi görüp görmeyeceğine veya ne kadar ilgi göreceğine dair zengin veriler toplarsınız. Bu sayede bir pazar ön araştırması yapma şansını yakalarsınız. Daha ayrıntılı bilgi için Ön kayıt için Uygulama kampanyası oluşturma sayfasını linkine tıklayarak ziyaret edin.
Google Ads üzerinden uygulama reklamı vermek için hedef olarak Uygulama tanıtımı hedefini seçmelisiniz. Uygulama reklamı vermek için:
- Google Ads’te oturumunuzu açın
- Google Ads panelinde kampanyalar sekmesine gidin
- Yeni kampanya oluşturmak için + butonuna basın
- Kampanya hedefi olarak Uygulama Tanıtımını seçin
- Reklam türü olarak Uygulama seçeneğini seçin
- Kampanya alt türünü seçin (Uygulama yüklemeleri, Uygulama etkileşimi veya Uygulama ön kaydı)
- Uygulamanın yüklü olduğu platformu seçin (Android veya iOS)
- Uygulamanızı arayın ve bulun
- Kampanyanıza bir isim verin
- Devam butonuna basın
- Reklamınız için demografi, konum, tarayıcı dili, bütçe, teklif verme stratejisi, reklam öğeleri (başlık, açıklama, resimler, videolar, HTML5) ayarlamalarını yapın
- Kampanyayı yayınla butonuna basın
Bu aşamaların ardından reklamınız Google Ads uzmanları tarafından incelenecektir. Reklam ilkelerini ihlal eden bir unsur bulunmadığında uygulama reklamınız yayına alınacaktır.
Uygulama Reklamı Bileşen Ve Uzantıları
Uygulama reklamında kullanabileceğiniz bileşen ve uzantıların açıklamaları şu şekildedir:
Başlıklar
Başıkları bölümüne 5 (beş) adete kadar 30 (otuz) karakter ile sınırlı başlık girebilirsiniz. En az 2 (iki) adet başlık girmek zorunludur. Harekete geçirici başlıklar seçmeniz reklamınızın etkisini arttıracaktır.
Açıklamalar
Açıklamalar bölümüne 5 (beş) adete kadar 90 (doksan) karakter ile sınırlı açıklama metinleri girebilirsiniz. En az 1 (bir) adet açıklama metni girmek zorunludur.
Resimler
Resimler alanına uygulamanızın tanıtımı için kullanılacak 20 (yirmi) adete kadar görsel yükleyebilirsiniz. Maksimum 5 mb boyutunda, jpg veya png formatında olmalıdır. Resimlerinizin en boy oranı 1×1, 1×1,91 veya 4×5 olmalıdır. Zorunlu bir alan değildir.
Oran | Minimum boyut (piksel) | Önerilen boyut (piksel) |
---|---|---|
1×1 | 200 x 200 | 1200 x 1200 |
1,91×1 | 600 x 314 | 1200 x 628 |
4×5 | 320 x 400 | 1200 x 1500 |
Başarılı Google Ads reklamı için bazı tiyolara ihtiyacınız var ise Başarılı Google Ads Çalışması İçin 9 İpucu yazımızı okuyabilirsiniz. Reklam kampanyası optimizasyonu hakkında Google’dan bilgi almak için ise Kampanyanızın başarılı olmasını sağlama yazısını okuyabilirsiniz.
Videolar
Videolar alanına uygulamanızın tanıtımı için 20 (yirmi) adete kadar video ekleyebilirsiniz. Videolar yatay, dikey veya kare olabilir. Zorunlu bir alan değildir.
HTML5
HTML5 alanına html dilinde kodlanmış 20 (yirmi) adete kadar belge yükleyebilirsiniz. Bu sayede reklamınıza hareketli görseller ekleme olanağına sahip olursunuz. HTML5 dosyalarını tek tek zip dosyası olarak yüklemeniz gereklidir. Zorunlu bir alan değildir. Uygulama kampanyaları için HTML5/Oynanabilir reklamlar hakkında bilgi almak için linke tıklayabilirsiniz.
Google Ads ile reklam verme süreçlerine dair hazırladığımız yazının sonuna geldik. Umarız yazımız sizlere yardımcı olmuştur. Yazımızda bulamadığınız veya merak ettiğiniz konuları yazının hemen altında bulunan Yorum alanından sorabilirsiniz. Reklam verme sürecini profesyonel bir ajans yürütmek için Google Ads Danışmanlığı hizmet sayfamızdan ayrıntılı bilgi alabilirsiniz.
2 Responses
Aradığım bilgilendirici yazı tam da budur. Emeğinize sağlık. Teşekkürler
Ne demek Selen hanım. Yorumunuz için teşekkür ederiz.