Google Reklam Tıklama Ücretleri

Google Reklam Tıklama Ücretleri Ne Kadar?

Google reklam tıklama başına maliyeti (TBM) 1 TL ile 20 TL + arasında değişiklik gösterir. Bu maliyeti belirleyen en önemli etkenler: anahtar kelime rekabet düzeyi, reklam kalite puanı ve belirlediğiniz tıklama başına maliyet üst sınırıdır. 

Yakın gelecekte bir Google Reklam kampanyası düzenlemeyi planlıyorsunuz gibi görünüyor. Bu süreçte akla gelen önemli sorulardan biri “Google Reklam Tıklama Ücretleri Ne Kadar?” olacaktır. Hemen başlangıçta söyleyelim, bu sorunuza basit ve hızlı bir cevap vermek mümkün değil. Çünkü tıklama başına maliyetinizi belirleyen onlarca farklı etken mevcuttur. Fakat tahmini bir bütçe planı yapmanız elbette mümkündür. Bunun için kullanmanız gereken araç: Google Ads Anahtar Kelime Planlayıcıdır.

Google Reklam Kalite Puanı
Tiklama BaŞIna MalİYet KalİTe Puani

Bu araç, sitenizdeki hizmet veya ürünlerle ilgili anahtar kelime öbeklerinin Google reklamları için tahmini bütçe gereksinimini gösteren çeşitli veriler sunar. Bu şekilde, planladığınız reklam yayınları hakkında önceden tahminlerde bulunma imkanı elde edersiniz.

Yazımızı kendinizde uygulamalı olarak takip edeceksiniz mutlaka bir Gmail ve Google Ads hesabına ihtiyacınız olacaktır. Yeni bir Gmail hesabı açmak için tıklayın. Yeni bir Google Ads hesabı açmak için tıklayın. Bu işlemleri tamamladıktan sonra Google Ads Anahtar Kelime Planlayıcı linkine tıklayın.

Google Ads anahtar kelime aracında tıklama başına ücretleri öğrenebilmek için Google Ads yönetim paneli resimde belirttiğimiz 1 ve 2 nolu butonları kullanabilirsiniz.

1 nolu butona (Araçlar ve Ayarlar) tıklayarak süreci başlatalım.

Google Ads Keyword Planner
Eski Panelde Google Ads Anahtar Kelime AracıNa UlaşMa
Yeni Panelde Google Ads Anahtar Kelime Planlayiciya Ulasma
Yeni Google Ads Panelinde Anahtar Kelime PlanlayıCı

2 nolu butona (Anahtar Kelime Planlayıcı) tıklamanızın ardından hemen altta bulunan ekran karşınıza çıkacaktır.

Google Keywords Planner
Google Ads Anahtar Kelime Aracı Arama Hacmi Ve Yeni Anahtar Kelime KeşFetme

Bu ekranda Arama hacmi ve tahminleri alın alanına tıklamanız gereklidir. Bu sayede reklam yayını yapacağınız kelime veya kelimeleri yazacağınız alana ulaşacaksınız.

Google Ads Anahtar Kelime TıKlama ÜCreti Tahmin Ekranı
Google Ads Anahtar Kelime Giriş Alanı

Bu ekranda kullanacağınız anahtar kelimeleri yazın. Tek tek yazabileceğiniz gibi bir CSV dosyası formatında toplu kelime girişi de yapabilirsiniz. Anahtar kelimeyi yazdıktan sonra “Başlayın” butonuna basın. Bir sonraki aşamada “Deri Mont” kelimesi üzerinden aldığımız sonuçları ve bu sonuçların anlamını madde madde açıklıyoruz.

Google reklam çalışmanızı Google Ads Sertifikalı Longway Media ile planlamak ve Google Reklam Hizmeti hakkında ayrıntılı bilgi almak için Google Ads Ajansı sayfamıza tıklayarak bilgi alabilirsiniz.

Başlayın butonuna basmanızın ardından karşınıza çıkan ekranın sol bölümünden “TAHMİN” butonuna basın. Aşağıda bulunan örnekte aylık 1200 TL reklam bütçesi ile “deri mont” kelimesinin tıklama başına maliyetini inceleyeceğiz. Sırası ile bize sunulan verileri ve bu verilerin ne ifade ettiğini aktaracağız.

TıKlama BaşıNa Maliyet Tahmin
Google Ads Anahtar Kelime PlanlayıCı Tbm Tahmin Alanı
Google Ads Tbm
Google Reklam TıKlama BaşıNa Maliyet

Bu başlıklar ve açıklamaları şu şekildedir:

1- Tıklamalar

Reklamınızın bir ay içerisinde kaç kere tıklama alacağına dair tahmindir. (Aylık reklam bütçeniz arttıkça değer artar.)

2- Gösterim Sayısı

Reklamınızın yapılan aramalarda kaç kere gösterime gireceğine dair tahmindir. (Aylık reklam bütçeniz arttıkça değer artar.)

3- Maliyet

Google Ads reklam çalışmanızda bir ay içerisinde harcayacağınız toplam bütçedir.

4- TO (Tıklama Oranı)

Reklamınızın bir ay içerisindeki tıklanma oranına dair tahmindir. (Toplam reklam tıklama sayınızın toplam gösterim sayısına bölünmesi ile ortaya çıkan yüzdesel değerdir.)

6- Ort TBM (Tıklama Başına Ortalama* Ödeyeceğiniz Ücret)

Reklamda bir tıklama başına ödeyeceğiniz ortalama ücrettir. Bu değer ortalama bir değerdir. Bazı durumlarda aynı kelimeye tıklama başına 4 TL – 10 TL gibi rakamlar da ödeyebilirsiniz. Fakat reklam kampanyanız bu koşullarda yayında kaldığı sürece ay sonunda ortalama tıklama başına maliyetiniz kelime aracının verdiği rakama yakın bir rakam olacaktır.

Bu örnekte tıklama başına ortalama 1,26 TL ödüyorsunuz. Yani “deri mont” kelime öbeği ve aylık 1200 TL reklam bütçesi ile reklam verdiğinizde:

942 Kere Reklamınız Tıklanır.

21.000 Kere Reklamınız Gösterime Girer.

1.200 TL Aylık Reklam Bütçesi Harcarsınız.

%4,4 Oranında Reklamınız Tıklanır.

1,26 TL Tıklama Başına Ücret Ödersiniz.

Ort TBM alanın hemen yanında bulunan Dönüşüm metrikleri ekle” alanı dikkatinizi çekmiş olabilir. Bu linke tıkladığınızda reklamınız için ortalama dönüşüm oranı (%3 veya %10 gibi) ve bu dönüşüme atayacağınız dönüşüm değeri (10 TL veya 100 TL gibi) girebileceğiniz bir alan çıkacaktır.

  • Ortalama dönüşüm oranı: Ortalama dönüşüm oranı, bir reklam kampanyasının veya bir web sitesinin ziyaretçilerinin belirli bir eylemi gerçekleştirmeye ne sıklıkta yöneldiğini ölçen bir metriktir. Bu eylem, bir ürün satın almak, bir form doldurmak, bir abonelik başlatmak veya başka bir istenilen hareket olabilir. Örneğin, bir web sitesinin 100 ziyaretçisinden 5’i bir ürün satın alıyorsa, dönüşüm oranı %5’tir. Ortalama dönüşüm oranı, reklamverenlerin kampanyalarının etkinliğini ölçmek ve iyileştirmek için önemli bir kriterdir.
  • Dönüşüm değeri: Dönüşüm değeri, bir dönüşümün maddi değeri veya getirisi olarak tanımlanır. Bu, bir kullanıcının belirli bir eylemi gerçekleştirmesi durumunda sağlanan gelir miktarını ifade eder. Örneğin, bir e-ticaret sitesinde bir satın alma işlemi gerçekleştiren bir müşterinin sağladığı gelir, dönüşüm değerini temsil eder. Dönüşüm değeri, reklamverenlerin kampanyalarının etkinliğini değerlendirmek ve bütçe yönetimini optimize etmek için önemli bir ölçümdür.

Bu değerler hakkında bir öngörünüz veya veriniz var ise reklamdan sağlayacağınız faydayı daha net bir şekilde görebilirsiniz. Google Ads dönüşüm kavramı hakkında daha ayrıntılı bilgi için Dönüşüm: Tanım linkine tıklayabilirsiniz.

Bu rakamlar örnek bir senaryo üzerinden hesaplanmıştır. Örnekte ortaya çıkan rakamlar: anahtar kelime rekabet yoğunluğu, web sitenizin reklam açılış sayfası performansı, aylık reklam bütçesi gibi farklı etkenlere göre değişiklik gösterebilir. En tutarlı Google reklam tıklama başına maliyet bilgisi ancak uzun süreli ve profesyonel olarak optimize edilmiş bir reklam çalışması sonrası ortaya çıkar. 

Ortalama TBM’yi öğrendiğimize göre TBM kavramını daha ayrıntılı öğrenerek nasıl daha düşük bütçeler ile daha yüksek dönüşümler elde edebileceğimizi inceleyelim. Bunun için öncelikle TBM’nin ne olduğunu ve TBM’yi etkileyen ana parametrelere hakim olmanız gereklidir.

Anahtar kelime aracının kullanımı konusunda daha ayrıntılı bilgiye ihtiyacınız olduğunu düşünüyorsanız: Google Anahtar Kelime Planlayıcı Rehberi sayfasına tıklayabilirsiniz.

TBM Nedir ve Parametreleri Nelerdir?

TBM dönemsel ve anahtar kelime bazlı olarak değişen bir değerdir. Bu nedenle TBM kavramını ve onu etkileyen ana unsurları bilmeniz önemlidir. Bu sayede TBM’i düşürebilir ve aynı miktarda reklam bütçesi ile daha verimli sonuçlar alabilirsiniz.

TBM Nedir?

Tıklama başına maliyet kısaca TBM veya CPC olarak bilinir. Reklamın bir kere tıklanması karşılığında ödediğiniz ücrettir. Bu ücret belirli kriterlere göre açık artırma yöntemi ile anlık olarak gerçekleşir. Google Ads ile reklam verirken hedeflerinize ulaşmak için farklı stratejiler (TBM, EBM, ROAS vb) kullanarak teklif verebilirsiniz. TBM teklif modeli de bu stratejilerinden biridir. 

TBM’yi Belirleyen Parametreler Nelerdir?

1- Anahtar kelime rekabet düzeyi:

Bu kriter arz-talep dengesi üzerine işler. Reklam yayınladığınız kelimelerde sizin dışınızda ne kadar çok reklam veren var ise o kelimede rekabet o derece yüksektir. Yani rakiplerinizin sayısı fazladır. Bu durumda ortalama reklam tıklama ücretiniz rekabetin düşük olduğu kelimelere göre daha yüksek olacaktır. Bu nedenle reklam bütçeniz ile uyumlu bir anahtar kelime kombinasyonu oluşturmanız çok kritiktir. Düşük bütçeler ile rekabet düzeyi yüksek kelimelere Google reklam yayınlamak bütçenizin hızla tükenmesi veya reklamın gösterim almaması ile sonuçlanabilir. Bu durum reklamdan verim alma ihtimalinizi bir hayli azaltacaktır.

2- Reklam kalite puanı:

Google Ads Kalite Puanı, her bir anahtar kelime için ayrı ayrı belirlenir ve bu puan 1 ile 10 arasında değişir. Bu puan, reklamın kalitesini ve alaka düzeyini değerlendirir ve üç ana faktöre dayanır: Beklenen Tıklama Oranı (CTR), Reklam Metni ve Anahtar Kelimenin Alaka Düzeyi, ve Açılış Sayfası Deneyimi.

  • Beklenen Tıklama Oranı (CTR): Google, belirli bir anahtar kelime ile tetiklenen reklamların geçmiş performansını dikkate alarak, o reklamın tıklanma olasılığını tahmin eder. Yüksek bir CTR, reklamın kullanıcılar için daha çekici olduğunu gösterir ve kalite puanını artırır.
  • Reklam ve Anahtar Kelimenin Alaka Düzeyi: Reklam metninin, hedeflenen anahtar kelimelerle ne kadar uyumlu olduğunu ölçer. Anahtar kelimelerle ilgili ve doğru mesajlar içeren reklamlar, daha yüksek puan alır.
  • Açılış Sayfası Deneyimi: Kullanıcılar reklamınıza tıkladığında yönlendirildikleri sayfanın kalitesi ve içeriğin alaka düzeyi de önemli bir faktördür. Hızlı yüklenen, kullanıcı dostu ve reklamla uyumlu içerik sunan açılış sayfaları, daha iyi bir kullanıcı deneyimi sağlar ve kalite puanını olumlu yönde etkiler.

3- Tıklama başına maliyet üst sınırı:

Google Ads’te reklamlar için belirlenen maksimum tıklama başına maliyeti ifade eder. Buraya yazılan miktar, reklamverenlerin her bir tıklama için ödemeyi kabul ettikleri maksimum tutarı belirlemelerini sağlar. Buraya bir değer girerek (Örneğin 5 TL) bir tıklama için ödeyeceğiniz üst sınırı belirleyebilirsiniz. TBM üst sınırı, reklam bütçesi yönetimi ve maliyet kontrolü açısından önemlidir, çünkü belirli bir tıklama başına maliyeti aşmamak, bütçe dengesini korumak ve reklam kampanyalarının etkinliğini optimize etmek için fayda sağlayacaktır.

Bu üç parametre TBM üzerinde etki eden ana unsurlardır. Başarılı bir Google Reklam, arama yapan kişileri sonuçları ile memnun eder. Google Ads bu başarınızı size maliyet avantajı (düşük TBM) sunarak ödüllendirir. Reklamın başarılı bir kitle hedeflemesi ve yüksek alaka düzeyi ile yayınlanması kalite puanınızı artıracaktır. Bu durum da size daha yüksek tıklanma oranı ve daha düşük tıklama başına maliyet olarak geri dönecektir.

Google Reklam Ücretleri hakkında daha ayrıntılı bilgi almak isterseniz Google Reklam Fiyatları yazımızı okuyabilirsiniz. Bu yazımızda reklam bütçesi, Google Ads ajans ücretleri, hizmetleri ve bu ücretlerin nasıl belirlendiği konularında ayrıntılı bilgiler bulacaksınız.

Google Reklam ÜCretleri
Tiklama BaŞIna MalİYet OptİMİZasyonu

Google Ads reklamını kendiniz vermek istiyorsanız Google Ads Reklam Verme yazımızı okuyabilirsiniz. Bu yazıyı okuyarak Google Ads reklam hedefleri, kampanyaları, reklamları ve Google Ads kavramlarına dair ayrıntılı bilgi alabilirsiniz.

Google Ads hakkında daha ayrıntılı bilgilere ihtiyacınız var ise tarafımızdan hazırlanan Google Reklam Blog yazıları linkine tıklayarak bütün yazılarımızı okuyabilirsiniz. Google reklam tıklama ücretleri hakkında yazımızda cevabını bulamadığınız bir soru var ise yorum bölümünden sorabilir veya bize mail/telefon aracılığı ile ulaşabilirsiniz.

Google Reklam Tıklama Ücretleri Ne Kadar?

Tıklama başına ücret tercih ettiğiniz kelimelerin rekabet düzeyine göre değişiklik gösterir. Reklam senaryosuna göre 1 TL ile 20 + TL arasında fiyatlandırabilir.

Reklam yayını yaptığınız anahtar kelimelerde ki rekabet düzeyi, reklam kalite puanınız ve belirlediğiniz tıklama başına maksimum bedel verileri referans alınarak Google Ads tarafından hesaplanır.

Google Ads reklam verme ücretsizdir. Ücreti reklamınız tıklandığı için veya gösterim aldığı için ödersiniz. Bir dijital ajans ile çalışırsanız reklam yönetimi ücreti ödersiniz.

Tıklama başına maliyet Google Ads reklam ağında yayına aldığınız bir reklamın tıklanması karşılığında ödediğiniz ücrettir. Tıklama başına ücretler onlarca parametrelere göre değişiklik gösterir.

Toplam reklam tıklama sayınızın toplam gösterim sayısına bölünmesi ile ortaya çıkan yüzdesel değerdir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Konu İle İlgili Diğer Yazılar...
Google Ads rehberi
Google Ads Nedir?

Google Ads, işletmelerin Google Arama Ağı, YouTube ve diğer Google iş ortaklarında reklam vererek hedef kitlelerine ulaşmalarını sağlayan güçlü bir

Yazıyı Okuyun »
Gösterilecek başka gönderi yok

Bu sitede sağ tıklama yapılamıyor.