Google Ads Anahtar Kelime Rehberi hakkında detaylı bilgi alabileceğiniz bu yazımızda, Google Reklam kampanyalarında kullanacağınız anahtar kelimeleri seçerken neleri dikkate almanız gerektiği konusunda ayrıntılı bilgiler sunduk. Bu makaleyi okuduktan sonra Google Ads reklam çalışmanıza özel bir anahtar kelime planı çıkarma konusunda önemli bilgilere sahip olacaksınız. Yine merak ettiğiniz veya yazımızın içeriğinde gözden kaçırdığımızı düşündüğünüz konuları yorumlar bölümünden sorabilirsiniz.
Hizmetiniz ya da ürününüz ile ilgili özel bir arama motoru optimizasyonu (SEO) çalışması yapmadığınız sürece web siteniz aramalarda üst sıralarda görünmez. Özellikle sattığınız ürün veya hizmeti veren farklı firmalar varsa ve bu firmalar bu alana yönelik çalışma yapıyorsa neredeyse şansınız hiç yoktur. Bu sorunu çözebilmek için başvurabileceğiniz bir yöntem Google Reklam çalışmasıdır.
Google arama sonuçlarında web sitenizin organik sıralamasını yükseltmek için yapılabilecek Arama Motoru Optimizasyonu çalışması hakkında bilgi almak için SEO Hizmeti sayfamızı okuyabilirsiniz.
Bu çalışmada ise anahtar kelime araştırması ve tercihleri hayati önemdedir. Bu konuyla ilgili kapsamlı bir rehberi sizler için hazırladık.
Google, reklam sonuçlarını sıralarken temel olarak 3 etkene bakar:
Öncelikle Google Reklam çalışmasının ana mantığı hakkında bilgi verelim. Google reklam sonuçlarını hangi kriterlere göre sıralar?
1- Anahtar kelime seçimleriniz
2- Anahtar kelime başına belirlediğiniz tıklama ücreti miktarı
3- Açılış sayfasındaki içeriğin reklam ile tutarlı olup olmaması
4- Sayfanızın güvenilir, güvenlikli olması (SSL, yönlendirmeli sayfa vd) ve hızlı olması
Reklam sıralamalarında üst sıralarda yer almak ve yükselmek için reklam kalite puanının yüksek olması gerekmektedir. Bu noktada reklamına eklediğiniz anahtar kelimelerle, yukarıda belirttiğimiz kriterlerin uyumu kritik önemdedir. Her şeyi doğru yaptığınızı sanabilirsiniz ama gözden kaçırmış olabileceğiniz noktalar olabilir.
Anahtar Kelime planlama sürecinde yardımcı olabilecek Başarılı Google Ads İçin Kalite Puanını Artırmanın 5 Yolu! yazımızı okumanızı tavsiye ederiz.
Her şeyin başı: Anahtar Kelimeler
Google, sayısız veriyi bizim o veriye ulaşmamız ve analiz etmemiz için bize sunar. Kısa bir sürede milyonlarca insanın dijital alandaki davranışlarını, eğilimlerini, aramaların trend konularına, başlıklarına ulaşma imkanı sağlar.
Google araçları ile ulaşabileceğiniz veri türleri
- İnsanlar hangi bölgelerde hangi hizmetleri ve ürünleri ne sıklıkla arıyorlar?
- İnsanlar ürün veya hizmetler ile ilgili hangi arama kelimeleri ile arama yapıyorlar?
- Rakipleriniz reklamlarında, kullanmayı planladığınız anahtar kelimeler için en yüksek kaç TL ödemeyi göze almışlar?
Bu verileri işleyerek kendinize özel olarak bulacağınız cevaplar:
- Reklama harcayacağınız aylık ortalama rakamı
- Reklamı ağırlıklı olarak hangi bölgelerde yayınlamanız gerektiği
- Reklamınızda kullanmanız veya kullanmamanız gereken anahtar kelimeleri
- Reklamda kullanmanız gereken anahtar kelimelerin eşleşme biçimleri
- Reklam metninde veya uzantılarında mutlaka kullanmanız gereken anahtar kelimeleri
Bu veriler ile artık hangi anahtar kelimeleri kullanmak gerektiğine dair fikir sahibi olabilirsiniz. Anahtar kelime planlayıcı ile seçeceğiniz kelimelere dair biraz daha bilgi verelim.
Anahtar kelimeler nasıl seçilmeli?
İdeal anahtar kelimenin 3 belirleyeni vardır.
1- Aylık maksimum reklam bütçeniz
2- Aylık arama hacmi
3- Rekabete uygun sayfanızın olması
4- Reklamdaki iddianız ile içeriğinizin, ürününüzün, hizmetinizin tutarlı olması
Hangi konuların ve kelimelerin mantıklı olduğunu öğrendiğimizi varsayarak maddeleri biraz daha açalım.
Aylık Maksimum Reklam Bütçeniz
Google reklam çalışmasında en önemli noktalardan biridir. Sonuç olarak firmanızın mali durumuna uygun bir reklam bütçesi ile bütçeniz sınırlıdır. Bu rakam aylık 250 TL de olabilir 250.000 TL de olabilir. Belirlediğiniz bütçe reklamınızın çapını ve başarısını önemli oranda belirleyecektir.
Örneğin aylık bütçeniz 250 TL ise mutlaka çok daha odaklı bir reklam planlamanız gerekmektedir. Bunun için de ürün veya hizmetiniz ile ilgili en isabetli aramayı temsil eden anahtar kelime ile (şansınıza güveniyorsanız) veya görece rekabetin düşük olduğu ama iş potansiyelinin nispeten yüksek olduğu anahtar kelimeler ile yola koyulmalısınız.
Anahtar Kelimelerin Aylık Arama Hacmi
Anahtar kelimenin ne kadar popüler olduğudur. İnsanlar onu çok mu arıyor, hangi dönemlerde daha sık arıyor ya da çok az düzeyde mi arıyor? Bu verilere göre reklam bütçeniz çerçevesinde anahtar kelimeleri sınırlama veya genişletme yolunu tercih edebilirsiniz.
Rekabete Uygun İçeriğin Bulunması
Diğer ürün, hizmet sağlayıcıların sayfalarından ortalama olarak daha özgün ve faydalı içeriğe sahip misiniz? Reklamınızla etkileşime girenler aradıklarını bulabilecekler mi?
Bu soruya yanıtınız “Hayır” ise ve bütçe yetersiz ise bu anahtar kelimeye Google reklam yapmanız mantıklı olmayacaktır.
Ürün veya Hizmetinizin Anahtar Kelime ile Uyumlu Olması
Bu maddeyi bir örnek ile anlatmak daha faydalı olacaktır. Örneğin “mavi renkli Adidas spor ayakkabı” araması yapan bir kişiye “mavi renkli Nike ayakkabı” ürününüzün reklamını çıkar mısınız? Marka farklılığı olsa da ayakkabın spor ayakkabı olması ve ayakkabının mavi renkli olma parametreleri uyuşmaktadır. Bu aramayı yapan bir kişinin benzer özelliklere sahip Nike marka ayakkabıyı da satın alma potansiyeli mevcuttur. Aynı zamanda sitenize gidikten sonra Nike marka diğer modellerden biri de beğenisini kazanabilir. Ya da uzun zamandır aradığı tozluk modeli sitenizde gözüne çarpabilir.
Bütün bunlara rağmen bu aramayı yapan kişinin arama hedefleri aslen bellidir. Geniş bir reklam bütçesine sahipseniz bu ortalamadan düşük satın alma potansiyeline sahip kullanıcıya reklamınızı çıkabilirsiniz.
Tabi bu içerik uyumsuzluğundan kaynaklı, stoklarında “mavi renkli Adidas spor ayakkabı” bulunan ve bu ürüne doğru reklam çıkan rakibinize göre:
- Tıklama başına daha yüksek ücret ödemeniz
- Reklamınızın rakibinizin reklamından daha düşük konumda görünmesi
ihtimallerini göz önünde tutmalısınız.
Bu süreçte işinize yarayacağını düşündüğümüz bazı araçların linklerini paylaşıyoruz:
1- Google Anahtar Kelime Planlayıcı için tıklayın.
2- Google Trends ile arama trendlerini takip edin. Google Trends için tıklayın.
Google Ads için anahtar kelime rehberi yazımızda elimizden geldiğince anahtar kelime belirlerken nelere dikkat etmeniz gerektiği konusunda bilgi vermeye çalıştık. Google Ads konusunda hemen alt bölümde hazırladığımız blog yazılarımızı okuyarak daha ayrıntılı bilgi sahibi olabilirsiniz.
Profesyonel Google Ads reklam hizmetimizi tanıtmak için hazırladığımız Google Ads Danışmanı sayfamızı ziyaret ederek ayrıntılı bilgi sahibi olun.
Henüz yorum yapılmamış, yorumunuzu veya sorunuzu şimdi yazın!