E-ticaret, internet üzerinden mal veya hizmet alım-satımı işlemidir. Alım satım işlemlerini gerçekleştirmek için para ve veri transferi yapılır. Elektronik ticaret veya internet ticareti olarak da bilinen e-ticaret, İngilizce e-commerce kelimesinden çevrilmiştir. E-ticaret sistemi aynı zamanda bir çevrimiçi mağaza gerektirir. Ziyaretçilerin ürün veya hizmetler hakkında bilgi almak için girdikleri web sitelerinde yaptıkları ürün aramaları, satın alma işlemleri gibi hareketler kullanılan veri tabanları, ödeme aracı kurumları, mağazanın web sunucusu gibi bilgi sistemlerinde işlenerek gerçekleşir.
1995 yılından bu yana internet kullanımının artmasıyla e-ticaret doğal bir pazar alanına dönüştü. E-ticaretten daha çok tartışılan ve araştırılan şeyler artık hangi platformlarda, hangi yöntemlerle yapılacağı oldu.
E-ticaretin avantajları
- Fiziksel mağazanın aksine 7/24 satış yapma imkanınız olur ve mağazanız müşteriler için hep açık olur.
- Düşük bütçe ile başlama imkanınız olur, rekabet şansınız artar.
- Yalnızca belirli bir konumda değil her yerde mağazanız yayında olur.
- Resmi tatiller ve çalışma saatlerinin dışında da satış yapma olanağınız olur.
- İnternet erişimi olan herkes sizin potansiyel müşterinizdir.
- İnternetten alışveriş yapma alışkanlığı halihazırda bulunan geniş bir kitleye satış yaparsınız.
- İstediğiniz miktarda ürünü sitenize ekleyerek satışa sunabilirsiniz.
- Online mağazanızı ziyaret edenlere anlık kampanya ve indirimler sunabilir, pazarlama çalışması yapabilirsiniz.
- Alışverişe hazır halde bir mağazaya sahip olmanız oldukça kısa zaman alır.
Yatay E-Ticaret Nedir?
Yatay e-ticaret, çok sayıda kategoride ürün satışının yapıldığı ticaret modelidir. Daha genel bir müşteri kitlesini hedefleyen yatay e-ticaret modeli ile mobilya, gıda, aksesuar gibi birbirinden farklı kategorilerdeki ürünler tek bir e-ticaret sitesinde satışa sunulur.
Yatay e-ticaretin avantajları
- Yeni ürün trendlerini takip ederek, rağbet görecek ürünler satışa sunulabilir.
- Maksimum müşteri kitlesine ulaşmak için ürün grupları ihtiyaç kadar genişletilebilir.
- Piyasadaki dalgalanmalardan daha az etkilenmek mümkün olur.
- Tek bir ürün grubuna bağlı kalınmadığı için ürün grubu bazlı dalgalanmalardan daha az etkilenme olur.
Yatay e-ticaretin dezavantajları
- Tek bir ürün veya ürün grubu yerine çok sayıda ürüne odaklanmak gerekir. Bu da uzmanlaşmayı ve ürün, hizmet kalitesini düşürebilir.
- Çok sayıda pazarlama kanalı kullanmak gerekebilir. Gıda, mobilya, ayakkabı gibi birbirinden farklı müşteri kitlesine sahip ürünlerin tanıtımı ve reklamı için çok sayıda platform ve satış kanalı oluşturulması gereklidir.
- Artan satış kanalları ve hedef kitleler nedeniyle pazarlama ve ilk yatırım bütçesi yüksektir.
- Farklı lojistik ve muhasebe süreçlerini birlikte ve eksiksiz yürütmek gerekir.
Dikey E-Ticaret Nedir?
Dikey e-ticaret (vertical e-commerce), yalnızca belirli bir ürün kategorisinde satış yapmaya odaklanan e-ticaret yöntemidir. Yatay e-ticaretin aksine tek bir alana yoğunlaşarak, profesyonel satış yöntemleri geliştirilir. Yalnızca bebek ürünleri satan e-ticaret projeleri dikey e-ticaret modeline örnektir. Bebek kıyafetlerinden, oyuncaklara, mobilyalara kadar çok sayıda ürünü tek bir e-ticaret hedefine uygun olarak planlayarak satış yapılır.
Dikey e-ticaretin avantajları
- Satışı yapılan ürün en geniş ve doyurucu biçimde tanıtılabilir ve satın alma eğilimi artırılabilir.
- Kullanıcılara, tek bir siteden ihtiyaç duyacakları çok sayıda ürünü alma imkanı sunar.
- Gelişkin tedarik olanaklarıyla aynı ürün grubunda farklı fiyat seçenekleri sunar.
- Belirli bir ürün grubunda reklam yapılacağı için, reklam bütçesi görece daha uygun ve kontrollüdür.
- Hedeflenen müşteri grubuna ya da ürün grubuna uygun arayüz tasarımı ile kullanıcı deneyimi yüksek tutulabilir.
- Hedeflenen ürün grubundaki trendler daha kolay takip edilebilir ve buna uygun projeler geliştirilebilir.
Dikey e-ticaretin dezavantajları
- Hedeflenen ürün grubuna talebin azalması durumunda satışların düşme riski vardır.
- Sektörde görünür olmak zorundadır. Rekabet gücünü sürekli yüksek tutmak durumundadır.
- Sadık müşterileri ile belirli bir doygunluğa ulaştıktan sonra yeni ürünler geliştirmesi gerekir. Aksi halde büyüme durgunluğa girer ve bir süre sonra avantajlarını yitirebilir.
Mobil E-Ticaret Nedir?
Mobil e-ticaret (m-commerce), mobil uygulamalar ve mobil siteler aracılığıyla yapılan e-ticarettir. M-commerce, e-ticaretin mobil üzerinden yapılması işlemidir. Mobil e-ticaret, kullanıcılarına daha pratik ve hızlı alışveriş yapma imkanı sunar. Mobil uygulama kullanım alışkanlığının artmasıyla birlikte çok sayıda e-ticaret firması web sitelerinin yanı sıra mobil uygulama da geliştirdiler. Kullanıcılara özel kampanyalar sunma, bildirim yollama gibi imkanlar sunan mobil e-ticaret işlemi hem satıcı için hem de alıcı için avantajlar sunar.
Mobil e-ticaret (m-commerce) ile e-ticaret (e-commerce) arasındaki fark nedir?
- E-ticaret, online olarak yapılan tüm alışveriş işlemlerini kapsar. Mobil e-ticaret yalnızca mobil cihazlar (telefon, tablet vd) ve mobil uygulamalar ile yapılan e-ticaret işlemleridir.
- Mobil e-ticaret, e-ticaretin alt kategorilerinden biridir.
- M-commerce (mobil e-ticaret), kullanıcılara daha hedefli alışveriş özellikleri sunar. Araç kiralama, market siparişi, rezervasyon gibi işlemler, mobil uygulama aracılığıyla kolayca yapılabilir.
Mobil e-ticaret örnekleri
Uygulama içi satın alma: Ürüne veya hizmete özel mobil uygulama üzerinden alışveriş işlemini tamamlama. Netflix, Mubi gibi online platformların kendi uygulamaları üzerinden alışveriş yapılması.
Mobil bankacılık: Para transferi, kredi, fatura ödemeleri gibi çok sayıda işlemi mobil bankacılık uygulaması üzerinden yapılması işlemi.
Sanal pazaryeri uygulamaları: Trendyol, Hepsiburada gibi pazaryerlerinin mobil uygulamaları üzerinden yapılan online alışveriş işlemi yapılması.
Dijital cüzdanlar: Google Pay, Apple Pay, Android Pay ve Samsung Pay gibi mobil uygulamalar aracılığıyla hizmet veya ürün ödemelerinin gerçekleştirilmesi.
Online biletleme uygulamaları: Konser, tiyatro, festival gibi çok sayıda etkinlikler için rezervasyon yapma veya online bilet satışı yapılması.
E-ticaret Bayilik Sistemi Nedir?
E-ticaret bayiliği, doğrudan alıcıya değil, aracı satıcıya ürün satışı yapılan e-ticaret biçimidir. E-ticaret bayisi üretici değildir, geniş tedarikçi ağları sayesinde perakende satıcılara, satışa hazır ürünler sunar.
Bayilik sisteminin avantajları
- Başlangıç maliyetleri daha düşüktür. Stok, depolama, paketleme, personel maliyetleri gibi giderleri minimumda tutmak mümkündür.
- Kar oranları firma tarafından belirlenir. Hedeflenen kar oranları ihtiyaca göre değiştirilebilir.
- Tedarikçi firmaların avantajlı kargo anlaşmalarından yararlanma olanağı vardır.
- Trend ürün grupları, ihtiyaç dahilinde tedarik edilebilir ve satışa sunulabilir.
Bayilik sisteminin dezavantajları
- Satışa sunulan ürünlerin kalitesinden bayi sorumludur. Tedarik ettiği ürünlerin hatalı ya da kusurlu olması durumunda yoğun iade işlemleri ile karşı karşıya kalabilir.
- Gelişkin ve güvenilir e-ticaret altyapısı şarttır. Yoğun ve zamanlanmış işlemler için sunucu kiralama maliyetleri çıkabilir.
- Kullanılan e-ticaret altyapısı ve sunucu bakımı için profesyonel destek almak gerekir. Düzenli ve duruma göre artış gösteren işletme maliyetleri vardır.
- Düzenli ve sağlıklı bilgi akışı kritiktir. Stok, fiyatlama konusunda ciddi sıkıntılar yaşanabilir.
- Düşük kar oranları söz konusudur.
- Popüler bir e-ticaret yöntemi olarak rekabet yüksektir.
E-ticaret nasıl yapılır?
E-ticarete başlamadan önce hangi e-ticaret yöntemi sizin için en uygunu olduğuna karar vermelisiniz. Şirket kurup kurmamak, ayrılması gereken pazarlama bütçesi, stok ve depolama maliyetlerine karar verebilmeniz için en bilinen e-ticaret yöntemlerini sizler için sıraladık. E-ticarette kime ürün satıldığı, hangi ürün türünün satıldığı ve nerede satıldığına bağlı olarak 3 temel e-ticaret iş modeli mevcuttur.
Kime – E-ticarette kime yönelik satış yapmak istiyorsunuz?
İlk olarak hangi satıcı grubunda yer aldığınızı ve kime ürün veya hizmet satacağınız hakkında bilgi sahibi olmalısınız. Alışverişin taraflarına bakarak hangi e-ticaret modelinin size uygun olduğuna karar verebilirsiniz. En yaygın e-ticaret modelleri:
- B2C – Business-to-consumer (İşletmeden Tüketiciye)
- B2B – Business to Business (İşletmeden İşletmeye)
- D2C – Direct to Consumer (Direkt Müşteriye)
- C2C – Consumer to Consumer (Tüketiciden Tüketiciye)
- C2B – Consumer to Business
- Dropshipping – Stoksuz e-ticaret
B2C – Business-to-consumer (İşletmeden Tüketiciye):
B2C, en geleneksel ve yaygın e-ticaret iş modelidir. Ürün veya hizmet işletmeler tarafından müşterilere doğrudan çevrimiçi mağazalarda sunulur ve alışveriş işlemleri gerçekleşir. En ünlü B2C şirketleri Amazon, Hepsiburada, Trendyol, N11, Çiçek Sepeti ya da GittiGidiyor gibi e-ticaret siteleri gibi Netflix ve Spotify gibi hizmet satışı yapan platformlardır. B2C iş modeli B2B iş modeline alternatif olarak ortaya çıkmıştır.
B2C iş modelinde satıcılar 5 farklı şekilde e-ticaret işlemi gerçekleştirilir.
- Doğrudan satıcılar: Ürünlerini alıcılara direkt satan firmaların kullandığı en yaygın B2C modelidir. Küçük ölçekli işletmelerin yanı sıra Apple, Arçelik gibi büyük işletmelerin kendi internet sitelerinden satış yapmaları buna örnektir.
- Aracı satıcılar: Alıcılar ile satıcıları buluşturan bu platformlar, sitelerinde yapılan alışverişten komisyon alırlar. Ebay, Etsy gibi platformlar bu iş modeline örnektir.
- Reklam tabanlı B2C: Özellikle pandemi ile birlikte çevrimiçi yayıncılık ciddi bir hacme ulaştı. En yaygın kullanılan YouTube’da yayın yapanlar veya kanallar reklam alanı satarak, ürün yerleştirme ile reklam tabanlı B2C modeline örnektir.
- Topluluk tabanlı B2C: Benzer kullanıcı kitlelerine sahip çevrimiçi platformlarda, istenirse konum hedefli reklam alanı sunmaktır.
- Ücretli B2C: Online platformun herhangi bir içeriğine ya da hizmetine ulaşmak için ödeme yapılması ücretli B2C iş modelini tanımlar. Netflix, Exxen, Amazon Prime gibi medya platformlarının içerik satışları bu iş modeline örnektir.
B2B – Business to Business (İşletmeden İşletmeye)
B2B, daha çok ürün veya hizmetlerin toptan, perakende satıcılar gibi işletmeler arası yapılan e-ticaret yöntemidir. B2B ile aynı zamanda üreticiler de ürünlerini toptancılara satabilir. Küçük ve orta ölçekli işletmelerin büyümesinde B2B yöntemi oldukça önemlidir. Alibaba.com, Indiamart.com, Europages, Industrystock.com gibi uluslararası şirketler bu e-ticaret yöntemindeki en bilinen örneklerdir. B2B iş modeli aynı zamanda müşteri için özelleştirme olanağı sunan hizmet ya da yazılım sektörünü de ‘SaaS’ kapsar. B2B iş modeli B2C iş modeline alternatif olarak ortaya çıkmıştır.
D2C – Direct to Consumer (Direkt Müşteriye)
D2C, en trend e-ticaret yöntemidir. Ürün veya hizmet sahipleri kendi e-ticaret platformları üzerinden ya da aracı online satış altyapıları ile doğrudan müşterilerine ulaşır. Daha az komisyon ve aracı olması nedeniyle bu yöntem çok sayıda işletme tarafından tercih edilir. E-ticaret siteleri, Instagram, Pinterest, TikTok, Facebook, SnapChat gibi sosyal platformlar da ülkelere göre değişiklik göstermekle birlikte doğrudan satış kanallarıdır.
C2C – Consumer to Consumer (Tüketiciden Tüketiciye)
C2C, e-ticaretin yalnızca şirketler tarafından değil tüketiciler arasında online alışveriş yapılmasını sağlayan yöntemdir. Son yıllarda çoğu tüketici aynı zamanda bir satıcı haline de gelmiştir. Kullandığı eşyaları veya satın aldığı ürünleri satabileceği platformlar sayesinde online satış toplumsallaşmış oldu. sahibinden.com, yemeksepeti.com, gittigidiyor.com, hepsiburada.com, letgo.com, dolap.com gibi siteler ülkemizdeki en bilinen C2C e-ticaret yöntemine örnek verilebilir. C2C ile hem ürün hem de hizmet satışı mümkün oldu. İnsanlar sunabilecekleri hizmetleri çok sayıda kullanıcısı bulunan eBay, Etsy, Fivver gibi platformlara taşımış oldular.
C2B – Consumer to Business
Özellikle freelance çalışanların kullandığı e-ticaret yöntemi C2B’dir. Çok sayıda fotoğrafçı, çevirmen, içerik yazarı bu yöntem ile uzmanlık alanlarında tüm dünyaya açılma fırsatı buldular. Armut.com, Bionluk, Uzman Kirala, Webly, Fiverr, Upwork, C2B e-ticaret yönteminde en çok bilinen örneklerdir.
Dropshipping – Stoksuz e-ticaret
Düşük maliyetli olması nedeniyle ticarete yeni başlayanlar için oldukça avantajlı olan dropshipping ya da dropship yöntemi de son yıllarda yükselişe geçti. Müşteri için hiçbir olumlu ya da olumsuz etkisi olmayan bu yöntem sayesinde satıcılar stok, depolama maliyetleri olmadan tedarikçi aracılığıyla satış gerçekleşmiş olur. eBay Dropshipping, Amazon Dropshipping, AliExpress Dropshipping, n11 Dropshipping, Trendyol Dropshipping, GittiGidiyor Dropshipping, Hepsiburada Dropshipping en popüler tedarikçiler arasındadır.
Ne – E-ticarette hangi ürün grubunu satmak istiyorsunuz?
İnternette satışa çıkarılacak ürün grubuna göre hangi e-ticaret modelinin seçilmesi gerektiği birbirine bağlıdır. E-ticarette fiziksel, perakende ürünler, hizmet tabanlı ürünler, sanal ürünler, toptan ürünler satabilirsiniz. Veya stoksuz e-ticaret (dropshipping), kitle fonlaması, abonelik satışı gibi yöntemlerle de e-ticaret yapılır. Saydığımız bu 7 ürün grubuna biraz daha yakından bakalım.
- Perakende ürün satışı
- Hizmet tabanlı ürün satışı
- Dijital ürün satışı
- Toptan ürün satışı
- Stoksuz ürün satışı
- Kitle fonlaması
- Abonelik satışı
1- Perakende ürün satışı
Perakende (toptan olmayan) satış hedefi ile online mağazada ürünlerin sergilenmesi ve satışıdır. Giyim, mobilya, küçük ev aletleri satılan platformlar en yaygın olanlarıdır. Müşteriler eğer varsa hem fiziksel mağazalardan hem de online alışveriş sitelerinden ürünleri satın alabilirler. Perakende ürün satışı yapılan bu platformlar B2C veya D2C iş modeli ile çalışırlar.
2- Hizmet tabanlı ürün satışı
Temizlik, eğitim, pazarlama gibi çok sayıda hizmet satışının yapıldığı e-ticaret biçimidir. Online eğitim platformları, dijital ajanslar, danışmanlık firmaları bu hizmet satışı yapan sektörlere örnektir. Örneğin LongWay Media, firmanız veya markanız için dijital pazarlama, web tasarım hizmeti alabileceğiniz dijital ajanstır. Hizmet tabanlı ürün satışı B2B iş modeli ile çalışır. B2C modelindeki Fiverr gibi platformlar da danışmanlık, koçluk gibi hizmetlerin satın alınabildiği yerlere örnektir.
3- Dijital ürün satışı
Dijital ürünler, e-kitaplar, çevrimiçi kurslar, sanatsal tasarımlar, grafikler, videolar gibi ürünleri kapsar. Stok kısıtlaması bulunmayan dijital ürün satışı, nakliye gibi ek maliyetler barındırmaması açısından avantajlıdır. B2C iş modelindeki Skillshare, Udemy, Freepik gibi platformlar dijital ürün satışında en bilinen örneklerdir.
4- Toptan ürün satışı
Toptantancıların tercih ettiği yöntemdir. Genellikle son tüketiciye yönelik satış yapılır. Alibaba dünya pazarındaki en büyük toptan satış işlemini gerçekleştiren platformdur. Dropshipping yöntemi ile binlerce mağaza, küresel çapta toptan satış yapabilmektedir.
5- Stoksuz ürün satışı
Dropshipping yöntemi ile stoklama, depolama maliyetleri olmadan yapılan satıştır. Dropshipping ile envanter yönetimi, nakliye, depolama gibi aşamalarla direkt satıcı uğraşmaz. Dropshipping firmaları bu aşamaları üstlenirler. AliExpress, küresel çaptaki en bilinen dropshipping firmasıdır.
6- Kitle fonlaması
Kitle fonlaması, bir ürünün piyasaya çıkmadan önce potansiyel alıcılarından para toplanmasıdır. İşletmeler projeleri için ya da daha küçük firmalar ürün maliyetini karşılamak için bu yöntemi tercih eder. Kitle fonlamasında bağışçılar verdikleri paranın hangi koşullarda ve ne için kullanılacağı hakkında bilgi sahibi olurlar. Projenin her sürecinden haberdar olurlar. Türkiye’de en bilinen kitle fonlaması platformlarından biri Fongogo sitesidir.
7- Abonelik satışı
Çevrimiçi hizmetlerin dönemlik olarak kiralandığı veya satıldığı ticaret modelidir. Genellikle yinelenen ödemeler karşılığında hizmet satışı yapılır. Abonelik satışı yapan platformlar ücretsiz ve farklı özelliklerde ücretli abonelik paketleri sunar.
Nerede – Hangi platformda satış yapmak istiyorsunuz?
Satılacak ürün grubu ve hangi tarafların e-ticarette bulunacaklarını öğrendikten sonra, hangi online platformun daha uygun olduğuna karar vermek gerekiyor. E-ticaret genel olarak 5 farklı online platformda yapılabilir. Online mağazalar, pazaryerleri, sosyal medya platformları, niş siteler, merkezi olmayan (merkezsiz) satış siteleri tüm dünyada e-ticaretin gerçekleştiği yerlerdir.
Stoksuz e-ticaret nedir?
Stoksuz e-ticaret, internet üzerinden yapılan alışveriş işleminde, satılan ürünün satıcının dahil olmadığı biçimde satıcı adına tedarikçi tarafından müşteriye teslim edilmesidir. Profesyonel dropshipping firmaları sundukları avantajlarla depo, stok, nakliye gibi çok ciddi bir maliyeti üstlenmiş olurlar. E-ticarete yeni başlayanlar için ya da sermayesiz e-ticaret yapmak isteyenler için en çok tercih edilen yöntemlerden biridir.
Stoksuz e-ticaret denince ilk akla gelen firma AliExpress olsa da dropshipping firma sayıları da son yıllarda arttı. Çin merkezli AliExpress sayesinde satıcılar dünyanın neredeyse her yerindeki müşterilerine Çin’de üretimi yapılan ürünlerin satışını yapma fırsatı buldu. Amazon, Ebay gibi büyük firmalar da geliştirdikleri altyapıları ile stoksuz e-ticaret için en çok tercih edilen platformlar arasında yerlerini aldı.
AliExpress dışındaki stoksuz e-ticaret tedarikçileri
Spocket: Çin dışında dropshipping yapmak isteyenler için bir alternatif olan Spocket, Avrupa ve Amerika merkezli tedarikçileri bünyesinde bulunduruyor.
DHgate: Yine Çin merkezli olan DHgate, AliEkspress kadar büyük olmasa da genişleyen pazar payına sahip. DHgate, Digital Trade Center adı verilen fiziksel mağazalarında ürünlerin incelenebildiği imkanlar sunuyor.
SaleHoo: Arama motoru tabanlı bir tedarikçi sistemidir. İhtiyaç duyduğunuz çok sayıda ürünü aratarak tedarikçisine ulaşmanız mümkündür.
BrandsGateaway: Daha çok lüks tüketim malları satın alan müşterileri hedefleyen işletmeler için iyi bir tercihtir. Trend moda ürünleri ve aksesuar tedarikçilerini BrandsGateaway ile bulabilirsiniz.
NordStrom: Amerika’da en çok bilinen firmalar arasında olan NordStrom genellikle giyim üzerine tedarikçileri bulabileceğiniz bir firmadır.
GndAtlanta: Takı sektöründe stoksuz e-ticaret yapmak isteyenler için geniş bir tedarikçi ağına sahip olan GndAtlanta ile değerli takılar, tek taş yüzükler gibi lüks ürünleri tedarik edebilirsiniz.
Amazon stoksuz e-ticaret
Aktif kullanıcı sayısı 300 milyondan fazla olan Amazon’un sunduğu altyapıyı kullanarak yapılan stoksuz e-ticaret, dropshipping e-ticaret modeline Amazon stoksuz e-ticaret ya da Amazon dropshipping denir. Amazon’da stoksuz e-ticaret yapmak için öncelikle mağaza hesabı açmalısınız. Mağaza hesabı ya da orijinal adıyla “merchant” hesabı açmak için sellercentral.amazon.com adresindeki “sign up” butonuna tıklayarak kayıt işleminize başlayabilirsiniz. Eğer kayıtlı bir Amazon hesabınız yoksa yeni bir kullanıcı hesabı açarak mağaza açma işlemine devam edebilirsiniz.
Amazon’da stoksuz e-ticaret yapmak için istenen bilgiler
- Resmi işletme ünvanınız
- Amazon’dan bildirimleri almak için kullanmak istediğiniz e-posta adresiniz
- Ev veya iş açık adresiniz
- Ev veya iş telefon numaranız
- Kredi kartı bilgileriniz (Amazon’un yapacağınız ödemeleri tahsil edebilmesi için gereklidir)
- Banka hesabı yönlendirme numarası ve hesap numarası (Amazon’un size ödeme yapabilmesi için gereklidir)
- Vergi kimlik numarası — Sosyal Güvenlik numarası (SSN) veya İşveren Kimlik Numarası (EIN)
- Geçerli bir pasaport veya ehliyet (kimlik numarasını doğrulamanız ve belgenin bir taramasını veya dijital fotoğrafını göndermeniz gerekir)
- Üzerinde adınızın ve adresinizin bulunduğu banka veya kredi kartı ekstresi gibi kimlik tespiti için ek bir belgenin taranıp gönderilmesi
Amazon stoksuz e-ticaret, dropshipping paket fiyatları
Amazon stoksuz e-ticaret, dropshipping yapmak için iki plan sunulmaktadır. Bireysel ve Profesyonel Plan olarak sunulan bu planlarda satıcıların hedeflerine, satış rakamlarına uygun olanı seçmesi için bilgiler vardır. Amazon’da stoksuz e-ticarete başlamak için bu paketleri ve özellikler iyi incelemenizde fayda vardır.
Amazon Dropshipping Bireysel Paket Kimler Seçmeli
- Aylık satılan ürün miktarınız 40’ın altında ise
- Tam olarak hangi ürün grubu satışına karar vermediyseniz
- Reklam vermek ve aktif bir dijital planlama düşünmüyorsanız
Amazon’un Bireysel Paket’i sizin için daha uygun olabilir. Amazon Bireysel Paket fiyatı aylık 0.99 $ olarak ücretlendirilmiştir. Buna ek olarak satış komisyonları vardır.
Amazon Dropshipping Profesyonel Paketi Kimler Seçmeli
- Ayda 40’tan fazla ürün satışını hedefliyorsanız
- Ürünlerinizin reklamını yapmak istiyorsanız
- Ürün detay sayfalarında üst sıralarda yer almayı hedefliyorsanız
- API’ler ve raporlar gibi gelişmiş satış araçlarını kullanmak istiyorsanız
- Belirli kategorilerde ürün satmak istiyorsanız
Amazon’un Profesyonel Paket’i sizin için daha uygun olabilir. Amazon Profesyonel Paket fiyatı aylık 39.99 $ olarak ücretlendirilmiştir. Buna ek olarak satış komisyonları vardır.
Amazon stoksuz e-ticaret, dropshipping komisyon oranları için https://sell.amazon.com/pricing
E-ticaret için şirket kurulumu
Şirket türleri temelde ikiye ayrılır.
- Sermaye Şirketleri (Anonim, limited, komandit)
- Şahıs Şirketleri (Hakiki şahıs şirketleri, adi şirket, kollektif şirket, adi komandit şirket)
Şahıs şirketi için hangi belgeler gerekir?
Şahıs şirketi için hazırda bulunması gereken evraklar:
- T.C. kimlik fotokopisi
- İkametgah belgesi
- Noter onaylı imza sirküsü
- Muhasebeci ya da mali müşavire verilecek vekaletname
- Ofis ya da işyeri kira ise kira kontratı, mülk sahibi iseniz tapu fotokopisi
Limited şirketi için hangi belgeler gerekir?
Limited şirketi için hazırda bulunması gereken evraklar:
- Dilekçe
- Oda kayıt beyannamesi
- Kuruluş bildirim formu
- Noter tasdikli sözleşme
- İkametgah belgesi
- Kira kontratı ya da tapu fotokopisi
- Sermayeyi gösteren banka dekontu
- Yabancı uyruklu ortak varsa noter onaylı pasaport sureti, vergi numarası ve ikamet tezkeresi
E-ticaret için şirket gerekir mi?
Sunacağınız hizmet ya da ürüne göre ve hangi e-ticaret yöntemini kullanacağınıza göre değişir. C2C – Consumer to Consumer (Tüketiciden Tüketiciye) e-ticaret yöntemi ile satış yapacaksanız şirket kurma zorunluluğunuz bulunmuyor.
E-ticaret için şirket kurmak kaç para?
Şirket kurma maliyetleri, şirketin türüne, sektörüne ve şirket kurucusu veya kurucularının faydalanabileceği desteklere göre değişmektedir.
E-ticaret için vergi levhası nasıl alınır?
E-ticaret yapmak için şirket kurulumu yapacaksanız işletmenizin bulunduğu yerleşim yerindeki vergi dairesine giderek başvuruda bulunmalısınız. İşletme sahibi ya da vekili tarafından yazılı dilekçe ile birlikte başvuru yapılabilir. Vergi levhası işletme sahibine yazılı olarak verilmez 2-3 gün içinde onaylanırsa, işletme sahibi kendisine verilen Gelir İdaresi Başkanlığı giriş şifresi ile sisteme girerek vergi levhasının çıktısını alabilir.
E-ticaret için hangi şirket türünü kurmak daha iyi?
E-ticaret için istediğiniz şirket türünü seçebilirsiniz. Her şirket modelinin sabit giderlerinin olduğunu ve miktarlarının değiştiğini unutmayın. Şirket türleri içinde en az masrafla kurulumu mümkün olanı şahıs şirketidir.
Şahıs olarak e-ticaret yapmak mümkün mü?
Şahıs olarak ya da şirket kurmadan e-ticaret yapmak mümkündür. Şirket kurmadan satış yapmak için e-ticaret modellerine dair bilgiyi sayfanın başında bulabilirsiniz. C2C – Consumer to Consumer (Tüketiciden Tüketiciye) e-ticaret yöntemi ile şirket kurmadan da e-ticaret yapabilirsiniz.
KOSGEB e-ticaret desteği nedir, nasıl alınır?
KOSGEB tarafından belirlenen şartlar ve uygun e-ticaret desteği başvurusunu tamamlayan kişi ve işletmelere KOSGEB tarafından kuruluş, istihdam ve kredi faiz desteği başlıkları altında 3 farklı teşvik sunulmaktadır.
- KOSGEB tarafından verilen Kuruluş Desteği: Şirketinizi şahıs işletme statüsünde kurarsanız 5.000 TL’lik hibe alabilirsiniz.
- KOSGEB tarafından verilen Limited ya da Anonim Şirket Desteği: 10.000 TL’lik hibe alabilirsiniz.
- KOSGEB tarafından verilen İstihdam Desteği: İşletmenizde istihdam edeceğiniz personel sayısına göre 50.000 TL’ye kadar hibe alabilirsiniz.
5 adımda KOSGEB E-Ticaret Desteği
KOSGEB E-Ticaret Desteği almak için 5 önemli adım bulunmaktadır.
- KOSGEB Kaydınızı Yapın
- Uygulamalı Girişimcilik Eğitimini Tamamlayın
- İş Planınızı Hazırlayın
- KOSGEB Destek Başvuru Sürecini Takip Edin
- İnceleme ve Onay Sürecini Takip Edin
KOSGEB E-Ticaret Desteği Şartları Nelerdir?
KOSGEB e-ticaret desteği için başvurunuzu yapmadan önce, belirlenen şartları karşılamış olduğunuzdan emin olun. KOSGEB tarafından istenen şartların bir kısmı, şirket kurulumu öncesinde yerine getirmelidir.
KOSGEB e-ticaret desteği almak için yerine getirilmesi gereken şartlar:
- En az 18 yaşını doldurmuş ve T.C. vatandaşı olmanız gerekmektedir.
- Şirket kurucu ortaklarından en az birisi tarafından Online Girişimcilik Eğitimi’nin, şirket kurulmadan önce tamamlanması gerekir. (%50 ortaklık şartı bulunmaktadır.)
- Şirket kuruluşunu takip eden 1 yıl içinde e-ticaret destek başvurusunun yapılmış olması gerekir.
- Başvuran girişimcinin, şirket kurulumu öncesindeki 3 yıl içinde şahıs şirketine sahip olmaması ya da herhangi bir şirkette %30 ve üzerinde ortaklığa sahip olmaması gereklidir.
- İş planı ile birlikte KOSGEB e-ticaret desteği başvuru evraklarının istendiği gibi, eksiksiz olarak teslim edilmesi gerekmektedir.
KOSGEB E-Ticaret Desteği İçin Gerekli Belgeler Nelerdir?
- KOBİ Beyannamesi
- KOBİ Bilgi Dokümanı
- Ticaret Sicil Gazetesi
- Oda Faaliyet Belgesi
- İmza Sirküleri veya İmza Beyannamesi
- İmza Sirküleri veya İmza Beyannamesi
- Girişimcilik Sertifikası
- İş Planı
Nace Kodu nedir?
Fransızca’dan kısaltılmış olan NACE’nin açılımı “Nomenclature des Activités Économiques dans la Communauté Européenne”dir. NACE “Avrupa Topluluğunda Ekonomik Faaliyetlerin Sınıflandırılması” anlamındadır. NACE Kodu nedir sorusunun cevabı ise Avrupa’daki işletmelerin, sektörel bazlı yaptıkları işlerin tehlikesine göre sınıflandırılmasını sağlayan bir kod sisteminin adıdır. Altı haneden oluşan bu koda “altılı faaliyet kodu” da denilmektedir.
Nace Kodu nereden ve nasıl alınır?
E-ticaret yapmak isteyenler, Nace Kodu alma işlemini, firmalarının bağlı bulunduğu vergi dairelerinden yapabilirler. E-ticaret sektörü için belirlenen NACE kodu “47.91.14 – Radyo, Televizyon, Posta Yoluyla veya İnternet Üzerinden Yapılan Perakende Ticaret” adındadır.
Nace Kodu nasıl sorgulanır?
Nace Kodu işletmenin vergi levhasındaki ana faaliyet alanına bakılarak, SGK sicil numarası kontrol edilerek veya bağlı olan ticaret odasının internet sitesi aracılığıyla öğrenilebilir.
ETBİS nedir?
ETBİS, Elektronik Ticaret Bilgi Platformu teriminin kısaltmasıdır. ETBİS (Elektronik Ticaret Bilgi Sistemi) 11 Ağustos 2017 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan tebliğ ile duyurulmuştur. E-ticaret ile uğraşan tüm hizmet sağlayıcı ve aracı hizmet sağlayıcı işletmeler bu sisteme kayıt olmak ve bildirimde bulunmak zorundadır. ETBİS, e-ticaret verilerinin toplanması amacı ile kurulan bir platformdur.
ETBİS kaydı nereden yapılır?
ETBİS kaydı için gerekli olan bilgiler, belgeler
- KEP adresi
- Yaptığınız e-ticaret türü
- E-ticaret dışındaki ticari faaliyetleriniz
- Sattığınız mal ve hizmet türleri ile bunların 2. el olup olmadığı
- Kabul ettiğiniz ödeme yöntemleri
- Bankalar ile ödeme ve elektronik para kuruluşlarından alınan hizmetlere dair bilgiler
- Çalıştığınız kargo ve lojistik firmalarına dair bilgiler
- Hizmet aldığınız e-ticaret altyapı sağlayıcılarına bilgiler
- Veri tabanlarına yönelik bilgiler
- E-ihracat bilgileri
- Adres bilgileri
İlk e-ticaret, 1970’li yıllarda yapılmıştır. Stanford Üniversitesi öğrencileri, Arpanet hesaplarını ve okulun yapay zeka laboratuvarını kullanarak Massachusetts Teknoloji Enstitüsü’nde (MIT) okuyan öğrencilere satış yapmıştır.
Günümüzdeki anlamıyla ilk e-ticaret alışveriş işlemini 1994 yılında Pizza Hut yapmıştır. İnternette satılan ilk ürün Pizza Hut tarafından satılan pizzadır.
Her ticari faaliyet gibi e-ticaret de doğru yöntemler ve planlamalar ile yapılırsa karlı bir iş halini alabilir. Buradaki kar beklentisini ölçümlemek için sağlıklı bir maliyet hesabı yapılmalıdır. E-ticarette maliyet hesabı yalnızca satılan ürünün maliyeti ile hesaplanmaz. E-ticaret platformu masrafı, vergilendirmeler, pazarlama için ayrılacak bütçe, taşıma, paketleme masrafları, emek maliyetiniz, varsa çalışan maliyeti gibi ciddi kalemlerin ince ayrıntısına göre planlanmalıdır. Bu planlamayı kısa dönemlik değil en az 1 yıllık yapmak başlangıç sermayenizi gözden geçirmenize ve kar beklentilerinizin vadesini doğrudan etkileyebilir.
Sektörünüze ve hedef müşteri kitlenize en uygun e-ticaret sistemini seçmeniz önemlidir. İlk yapılması gereken profesyonel, güvenilir e-ticaret yazılımlarından birine karar vermektir. Sonrasında ürün fotoğrafları, stok planlaması, fiyat politikası gibi markanızın, ürünlerinizin tüketici tarafından ilk dikkat edilecek kısımlarını kurgulamanız gerekir. E-ticarete başlangıç ile ilgili aklınızdaki soruları alanında uzman ekip arkadaşlarımızdan edinebilirsiniz.
E-ticaret yapmak için ilk yapmanız gereken hangi ürünü satacağınıza karar vermektir. Satmak istediğiniz üründeki sektör rekabeti, mal ve lojistik maliyetleri, hedef müşteri kitlesi gibi ön araştırmaların ardından e-ticaret için ilk adımı atabilirsiniz. Ayrıca e-ticaret alanındaki başarı hikayelerini okuyabilir, kullanabileceğiniz benzer yöntemler varsa not almanız faydalı olacaktır.
Ürün, hizmet satışı yaptığınız sektöre, rekabet durumuna göre değişiklik gösterir. E-ticaret sistemi kurma maliyetinin yanında, sistemin bakımı ve güvenliği için de bütçe ayırmanız gerekir. Daha da önemlisi e-ticaret sitesi kurmak işin daha başlangıcıdır. Pazarlama ve sürdürme maliyetlerini iyi hesaplamanız ve ona göre bütçe planlaması yapmanız önemlidir. E-ticaret danışmanlığı için bizimle iletişime geçebilirsiniz.
Doğru cevaplara ulaşmak için doğru sorular sormak gerekir. E-ticarete başlamak için en az ne kadar para gerekli sorusunun cevabı hiçbir zaman başarılı bir e-ticaret projesinin başlangıç sorusu olamaz. Para kazanmak ve ticaret yapmak için para, zaman ve emek harcamalısınız. Satacağınız ürünün maliyeti, depolama, stoklama, vergilendirme, lojistik gibi çok sayıda kalem e-ticarete başlamanız için gereken para miktarını değiştirir.
E-ticaret de diğer ticaret biçimleri gibi maliyet gerektirir. Para, zaman, deneyim gibi çok sayıda parametre üzerinden maliyet hesabı yapmalısınız. Eğer gerçek bir iş kurmak istiyorsanız hem para hem zaman yatırımı yapmanız şarttır. Bunun dışında ücretsiz e-ticaret altyapısı sunan platformlar vardır. Ücretsiz e-ticaret siteleri, platformları hakkında detaylı bilgi alın.
E-ticaret için hangi platformu tercih edeceğinize, hedef kitlenizin online alışverişte en çok kullandıkları platformları inceleyerek karar verebilirsiniz. Örneğin kişisel bakım ürünleri satmayı düşünüyorsanız teknoloji ürünlerinin ağırlıkta olduğu e-ticaret platformlarını tercih etmemeniz gerekir. Daha kolay görünür olabileceğiniz ve rekabet şansınızın olduğu e-ticaret platformlarını hedef kitlenize ve onların alışveriş davranışlarına göre belirlemeniz en doğrusu olacaktır.
Stoksuz e-ticaret ya da diğer ismi ile dropshipping, satıcıların üretim, depolama ve gönderim süreçleri için geliştirilmiş altyapılar sunan firmalar aracılığıyla yaptığı satışa denir. Stoksuz e-ticaret için bu altyapıyı sağlayan firmalarla iletişime geçebilir ve istenen belgeleri sunmanızın ardından hızlıca e-ticarete başlayabilirsiniz.
Stoksuz e-ticaret yapmak için bilinmesi gerekenler
Satışını yapacağınız ürünlere doğru karar verin: Stoksuz e-ticaret sistemi ne kadar çok avantaj sağlarsa sağlasın doğru ürün grubuna karar vermezseniz istediğiniz satışı gerçekleştirmeniz zorlaşabilir. Dropshipping yöntemi ile en çok satılan ürünleri incelemenizi ve satış yapacağınız stoksuz e-ticaret platformundaki popüler ürünleri iyi analiz etmeniz gerekir.
Hedef kitlenizi iyi belirleyin: Satış yapmayı hedeflediğiniz müşteri kitlenizi, alışveriş davranışlarını, dönemsel ya da sürekli ihtiyaçlarını, harcama eğilimlerini, sektör içi rekabet verilerini iyi incelemeniz gerekir.
Deneyimli tedarikçilerle çalışın: E-ticaret sisteminde satışa sunacağınız ürünleri deneyimli tedarikçilerden aldığınızdan emin olun. Ürünlerin sorunsuz, hasarsız ve zamanında alıcılara ulaşması hem markanız hem de mağaza puanınız açısından önemlidir.
Henüz yorum yapılmamış, sesinizi aşağıya ekleyin!