Skip to content

Google Ads Anahtar Kelime Rehberi

Google Ads Anahtar Kelime Rehberi hakkında detaylı bilgi alabileceğiniz bu yazımızda, Google Reklam kampanyalarında kullanacağınız anahtar kelimeleri seçerken neleri dikkate almanız gerektiği konusunda ayrıntılı bilgiler sunduk. Bu makaleyi okuduktan sonra Google Ads reklam çalışmanıza özel bir anahtar kelime planı çıkarma konusunda önemli bilgilere sahip olacaksınız. Yine merak ettiğiniz veya yazımızın içeriğinde gözden kaçırdığımızı düşündüğünüz konuları yorumlar bölümünden sorabilirsiniz.

Google Ads Anahtar Kelime Planlayıcı, Google Ads kampanyalarınız için doğru anahtar kelimeleri bulmanıza yardımcı olan ücretsiz bir araçtır. Yeni anahtar kelimeler keşfetmek, tahmini arama hacimlerini görmek ve bunları hedeflemenin ne kadara mal olduğunu öğrenmek için kullanabilirsiniz.

Google Ads Anahtar Kelime Planlayıcı’yı kullanmak için öncelikle bir Google Ads hesabı oluşturmanız gerekir. Bir hesabınız varsa, Anahtar Kelime Planlayıcı aracına Google Ads kontrol panelinden erişebilirsiniz.

Profesyonel Google Ads reklam hizmetimizi tanıtmak için hazırladığımız Google Reklam Ajansı sayfamızı ziyaret ederek ayrıntılı bilgi sahibi olun. Profesyonel destek ile reklam bütçenizden maksimum faydayı elde etmenizi sağlıyoruz.

Google Ads Anahtar Kelime Planlayıcı, başarılı Google Ads kampanyaları oluşturmak isteyen herkes için değerli bir araçtır. Doğru anahtar kelimeleri bulmanıza, tekliflerinizi belirlemenize ve sonuçlarınızı izlemenize yardımcı olabilir.

Başarılı Google Ads kampanyaları yürütmek istiyorsanız, kesinlikle Google Ads Anahtar Kelime Planlayıcı’yı kullanmalısınız. Zamandan ve paradan tasarruf etmenize ve daha iyi sonuçlar almanıza yardımcı olabilecek güçlü bir araçtır.

Anahtar Kelime Araştırması: Reklam verme amacı olanlara veya SEO çalışması yapacak kullanıcılara hedefledikleri niş veya sektörle ilgili anahtar kelimeleri araştırma ve keşfetme imkanı sağlayan bir araştırma sürecidir. Bu sayede doğru anahtar kelimeleri belirleyerek, hedef kitleye uygun içerikler oluşturulabilir veya reklam kampanyaları oluşturulabilir, optimize edilebilir.

Google Ads için Google Anahtar Kelime Planlayıcı neden önemlidir?
Hizmetiniz ya da ürününüz ile ilgili özel bir arama motoru optimizasyonu (SEO) çalışması yapmadığınız sürece web siteniz aramalarda üst sıralarda görünmez. Özellikle sattığınız ürün veya hizmeti veren farklı firmalar varsa ve bu firmalar bu alana yönelik çalışma yapıyorsa neredeyse şansınız hiç yoktur. Bu sorunu çözebilmek için başvurabileceğiniz bir yöntem Google Reklam çalışmasıdır.

Google arama sonuçlarında web sitenizin organik sıralamasını yükseltmek için yapılabilecek Arama Motoru Optimizasyonu çalışması hakkında bilgi almak için SEO Hizmeti sayfamızı okuyabilirsiniz.

Bu çalışmada ise anahtar kelime araştırması ve tercihleri hayati önemdedir. Bu konuyla ilgili kapsamlı bir rehberi sizler için hazırladık.

Google reklam sonuçlarını hangi kriterlere göre sıralar?

  1. Anahtar kelime seçimleriniz
  2. Anahtar kelime başına belirlediğiniz tıklama ücreti miktarı
  3. Açılış sayfasındaki içeriğin reklam ile tutarlı olup olmaması
  4. Sayfanızın güvenilir, güvenlikli olması (SSL, yönlendirmeli sayfa vd) ve hızlı olması

Reklam sıralamalarında üst sıralarda yer almak ve yükselmek için reklam kalite puanının yüksek olması gerekmektedir. Bu noktada reklama eklediğiniz anahtar kelimelerle, yukarıda belirttiğimiz kriterlerin uyumu çok önemdedir. Her şeyi doğru yaptığınızı sanabilirsiniz ama gözden kaçırmış olabileceğiniz noktalar olabilir.

Anahtar Kelime planlama sürecinde yardımcı olabilecek Başarılı Google Ads İçin Kalite Puanını Artırmanın 5 Yolu! yazımızı okumanızı tavsiye ederiz.

Her şeyin başı: Anahtar Kelimeler

Google, sayısız veriyi bizim o veriye ulaşmamız ve analiz etmemiz için bizlere sunar. Kısa bir sürede milyonlarca insanın dijital dünyadaki eğilimlerine ve arama davranışlarına dair zengin verilere erişebiliriz.

Bu süreçte işinize yarayacağını düşündüğümüz bazı araçların linklerini paylaşıyoruz:

1- Google Anahtar Kelime Planlayıcı için tıklayın.

2- Google Trends ile arama trendlerini takip edin. Google Trends için tıklayın.

Anahtar kelimeleri filtreleme

Google Ads Keyword Planner (Anahtar Kelime Planlayıcı) ile doğru hedef kitleyi ve anahtar kelimeleri bulmak için kullanabileceğiniz filtreler mevcuttur. Bu filtreler sayesinde doğru anahtar kelime fikirleri edinebilir, reklamlarını optimize edebilir, hedef kitlenizi daha doğru tanımlayabilirsiniz.

Google Ads Anahtar Kelime Planlayıcı panelinde kullanılabilecek filtreler:

  • Anahtar kelime
  • Ortalama aylık arama sayısı
  • Rekabet
  • Reklam gösterim payı
  • Sayfanın üstü teklifi (düşük aralık)
  • Sayfanın üstü teklifi (yüksek aralık)
  • Rekabet (dizine eklenmiş değer)
  • Hesabımdaki anahtar kelimeleri hariç tut
  • Planımdaki anahtar kelimeleri hariç tut
  • Organik gösterim payı
  • Organik ortalama konum

Anahtar Kelime Filtresi: Bu filtre, belirlediğiniz bir anahtar kelimeyi arama sonuçlarında filtrelemek için kullanılır. Örneğin, yalnızca belirli bir anahtar kelimeyi içeren sonuçları görmek isterseniz bu filtreyi kullanabilirsiniz.

Ortalama Aylık Arama Sayısı Filtresi: Bu filtre, ortalama aylık arama sayısı belirli bir aralıkta olan anahtar kelimeleri filtrelemek için kullanılır. Örneğin, yalnızca istediğiniz arama hacmine sahip anahtar kelimeleri görmek isterseniz filtreyi kullanabilirsiniz.

Rekabet Filtresi: Bu filtre, belirli bir rekabet seviyesine sahip anahtar kelimeleri filtrelemek için kullanılır. Rekabet seviyesi, anahtar kelimenin reklam verenlerle rekabet etme düzeyini gösterir.

Reklam Gösterim Payı Filtresi: Bu filtre, belirli bir reklam gösterim payına sahip anahtar kelimeleri filtrelemek için kullanılır. Reklam gösterim payı, reklamların potansiyel olarak ne kadar sıklıkla gösterilebileceği verisini sunar.

Sayfanın Üstü Teklifi (Düşük Aralık) Filtresi: Bu filtre, belirli bir düşük teklif aralığına sahip anahtar kelimeleri filtrelemek için kullanılır. Reklamların kendi aralarındaki sıralamada üstte görüntülenebilmesi için gereken düşük teklif miktarını gösterir.

Sayfanın Üstü Teklifi (Yüksek Aralık) Filtresi: Bu filtre, belirli bir yüksek teklif aralığına sahip anahtar kelimeleri filtrelemek için kullanılır. Reklamların kendi aralarındaki sıralamada görüntülenebilmesi için gereken yüksek teklif miktarını gösterir.

Rekabet (Dizine Eklenmiş Değer) Filtresi: Bu filtre, belirli bir rekabet değerine sahip anahtar kelimeleri filtrelemek için kullanılır. Rekabet değeri, anahtar kelimenin rekabet düzeyini daha spesifik şekilde sunar.

Hesabımdaki Anahtar Kelimeleri Hariç Tut Filtresi: Bu filtre, hesabınızda bulunan belirli anahtar kelimeleri filtrelemek için kullanılır. Bu, sizin zaten hesabınızda kullandığınız anahtar kelimeleri yeni anahtar kelime araştırmasında hariç tutmanızı sağlar.

Planımdaki Anahtar Kelimeleri Hariç Tut Filtresi: Bu filtre, planınızdaki belirli anahtar kelimeleri filtrelemek için kullanılır. Bu, daha önceden planlamış olduğunuz anahtar kelimeleri yeni anahtar kelime araştırmasında hariç tutmanızı sağlar.

Organik Gösterim Payı Filtresi: Bu filtre, belirli bir organik gösterim payına sahip anahtar kelimeleri filtrelemek için kullanılır. Organik gösterim payı, anahtar kelimenin organik arama sonuçlarında ne sıklıkla görüntülenebileceğini sunar.

Organik Ortalama Konum Filtresi: Bu filtre, belirli bir organik ortalama konuma sahip anahtar kelimeleri filtrelemek için kullanılır. Organik ortalama konum, anahtar kelimenin organik arama sonuçlarında ortalama olarak hangi sıralamada yer aldığını verir.

Yerler, Dil ve Arama Ağı filtreleri: Yerler, Dil ve Arama Ağı filtrelerini kullanarak daha isabetli aramalar yapabilirsiniz. Yer filtresi ile belirli coğrafyadaki arama hacimlerini ve trend aramaları bulabilirsiniz. Dil filtresi ile belirli dillerdeki arama hacimlerini ve arama trendlerini bulabilirsiniz. Birden çok dilde yayın yapan web siteniz varsa bu filtreyi kullanmanız avantaj sağlar. Arama Ağı filtresi ile verinin kaynağını değiştirebilirsiniz. Varsayılan veri kaynağı Google’dır. İsterseniz bu filtreyi Google’ın Arama Ağı İş Ortakları olarak seçebilirsiniz. Bu seçenekle YouTube, Google’a ait olan ve ait olmayan yüzlerce web sitesini veri kaynağı olarak belirleyebilirsiniz.

Tarih Aralığı Filtresi: İstediğiniz tarih aralığını seçerek anahtar kelimelerin seçilen tarih aralıklarındaki arama hacimlerini bulabilirsiniz. Farklı tarih aralıklarını seçip karşılaştırmalar yapabilirsiniz. Mevsimsel, sezonluk, dönemsel arama hacimlerindeki değişimleri tespit etmek doğru anahtar kelimeler kullanmanıza yarar sağlar. Belirli tarihlerdeki trend aramaları keşfetmenize ve reklamlarınızı ona göre optimize etmenize olanak tanır.

Google Ads Anahtar Kelime Planlayıcı'nın en önemli özellikleri

Google Ads Anahtar Kelime Planlayıcı, anahtar kelime araştırması yapmanıza, anahtar kelime fikirleri oluşturmanıza ve tıklama başına ödeme stratejisi belirlemede size yardımcı olacak ücretsiz bir kaynaktır.

Anahtar kelime fikirleri: Anahtar Kelime Planlayıcı, işletmenizle, hizmetinizle ya da ürününüzle alakalı yeni anahtar kelimeler bulmanıza yardımcı olur. Anahtar Kelime Planlayıcı size ilgili anahtar kelimelerin bir listesini oluşturur.

Rekabet seviyeleri: Anahtar Kelime Planlayıcı ayrıca size bir anahtar kelimenin rekabet zorluğu hakkında bir fikir verir. Bu bilgi, hangi anahtar kelimeyi hedefleyip hedeflememeye karar vermenize yardımcı olur. Rekabet analizi yapmanızı sağlar. Reklam bütçenizi ve tıklama başı maliyetler konusunda doğru strateji belirlemenizi sağlar.

Aylık arama hacimleri: Anahtar Kelime Planlayıcı, bir anahtar kelime için arama hacmini size sunar. Bu bilgi, bir anahtar kelimenin ne kadar popüler olduğunu ve ona ne kadar teklif vermeniz gerektiğini belirlemenize yardımcı olur.

Google Anahtar Kelime Planlayıcı ile ulaşabileceğiniz veriler:

  • İnsanlar hangi bölgelerde hangi hizmetleri ve ürünleri ne sıklıkla arıyorlar?
  • İnsanlar ürün veya hizmetler ile ilgili hangi arama kelimeleri ile arama yapıyorlar?
  • Rakipleriniz reklamlarında, kullanmayı planladığınız anahtar kelimeler için en yüksek kaç TL ödemeyi göze almışlar?

Bu verileri işleyerek bulabileceğiniz cevaplar:

  • Reklam için ayırmanız gereken ortalama aylık bütçe
  • Reklamı ağırlıklı olarak hangi bölgelerde yayınlamanız gerektiği
  • Reklamınızda kullanmanız veya kullanmamanız gereken anahtar kelimeleri
  • Reklamda kullanmanız gereken anahtar kelimelerin eşleşme biçimleri
  • Reklam metninde veya uzantılarında mutlaka kullanmanız gereken anahtar kelimeleri
Doğru anahtar kelime nasıl bulunur?

İdeal anahtar kelimenin 4 belirleyeni vardır.

  1. Aylık maksimum reklam bütçeniz
  2. Aylık arama hacmi
  3. Rekabete uygun sayfanızın olması
  4. Reklamdaki iddianız ile içeriğinizin, ürününüzün, hizmetinizin tutarlı olması

1- Aylık Maksimum Reklam Bütçeniz

Google reklam çalışmasında en önemli noktalardan biridir. Sonuç olarak firmanızın mali durumuna uygun bir reklam bütçesi ile bütçeniz sınırlıdır. Bu rakam aylık 250 TL de olabilir 250.000 TL de olabilir. Belirlediğiniz bütçe reklamınızın çapını ve başarısını önemli oranda belirleyecektir.

Örneğin aylık bütçeniz 250 TL ise mutlaka çok daha odaklı bir reklam planlamanız gerekmektedir. Bunun için de ürün veya hizmetiniz ile ilgili en isabetli aramayı temsil eden anahtar kelime ile (şansınıza güveniyorsanız) veya görece rekabetin düşük olduğu ama iş potansiyelinin nispeten yüksek olduğu anahtar kelimeler ile yola koyulmalısınız.

2- Anahtar Kelimelerin Aylık Arama Hacmi

Anahtar kelimenin ne kadar popüler olduğudur. İnsanlar onu çok mu arıyor, hangi dönemlerde daha sık arıyor ya da çok az düzeyde mi arıyor? Bu verilere göre reklam bütçeniz çerçevesinde anahtar kelimeleri sınırlama veya genişletme yolunu tercih edebilirsiniz.

3- Rekabete Uygun İçeriğin Bulunması

Diğer ürün, hizmet sağlayıcıların sayfalarından ortalama olarak daha özgün ve faydalı içeriğe sahip misiniz? Reklamınızla etkileşime girenler aradıklarını bulabilecekler mi? Bu soruya yanıtınız “Hayır” ise ve bütçe yetersiz ise bu anahtar kelimeye Google Ads çalışması yapmanız mantıklı olmayacaktır.

4- Ürün veya Hizmetinizin Anahtar Kelime ile Uyumlu Olması

Bu maddeyi bir örnek ile anlatmak daha faydalı olacaktır. Örneğin “mavi renkli Adidas spor ayakkabı” araması yapan bir kişiye “mavi renkli Nike ayakkabı” ürününüzün reklamını çıkar mısınız? Marka farklılığı olsa da ayakkabının spor ayakkabı olması ve ayakkabının mavi renkli olma parametreleri uyuşmaktadır. Bu aramayı yapan bir kişinin benzer özelliklere sahip Nike marka ayakkabıyı da satın alma potansiyeli mevcuttur. Aynı zamanda sitenize girdikten sonra Nike marka diğer modellerden biri de beğenisini kazanabilir. Ya da uzun zamandır aradığı tozluk modeli sitenizde gözüne çarpabilir.

Daha profesyonel anahtar kelime seçimi yaparken nelere dikkat etmelisiniz?

  • Uzun kuyruklu anahtar kelimeler kullanın: Uzun kuyruklu anahtar kelimeler, kısa kuyruklu anahtar kelimelerden daha spesifiktir ve daha az rekabetçidir.
  • Negatif anahtar kelimeler kullanın: Negatif anahtar kelimeler, reklamlarınızın alakasız aramalarda görünmesini engeller.
  • Anahtar kelime eşleme türlerini kullanın: Anahtar kelime eşleme türleri, reklamlarınızın insanların kullandığı arama terimleriyle ne kadar yakından eşleştiğini kontrol eder.
  • Sonuçlarınızı izleyin: Google Ads kampanyalarınızı yayınlamaya başladıktan sonra, gerekli ayarlamaları yapabilmek için sonuçlarınızı mutlaka izleyin.

Uzun kuyruklu anahtar kelime (long-tail keywords): Daha özel ve daha az rekabetçi olan anahtar kelimelere denir. Bu anahtar kelimeler, daha uzun ve özgün bir kelime veya kelime öbeği kombinasyonudur ve genellikle belirli bir özel aramayı veya konuyu hedeflemek için kullanılır.

Örneğin, “akıllı saat” genel bir anahtar kelime iken, “su geçirmez akıllı saat modelleri” veya “kadınlar için spor akıllı saat markaları” gibi uzun kuyruklu anahtar kelimeler daha özel bir arama amacını veya ihtiyacını ifade eder.

Uzun kuyruklu anahtar kelimeler, daha az rekabetle karşılaşmanızı sağlar ve daha hedefli bir kitleye hitap eder. Ayrıca, kullanıcıların arama motorunda daha spesifik bir sorgu yapmasıyla, daha yüksek dönüşüm oranlarına da sahip olabilirler.

Anahtar kelime eşleme türleri nelerdir?

Anahtar kelime eşleme türleri, reklamınızın görüntülenmesi için anahtar kelimelerinizin kullanıcılar tarafından kullanılan arama terimleriyle ne kadar alakalı olduğunu ve eşlemesi gerektiğini belirleyen ayarlardır. Sizin için en iyi anahtar kelime eşleme türü amaç ve hedeflerinize bağlı olarak değişir. Geniş bir kitleye ulaşmak istiyorsanız geniş eşleme iyi bir seçenek olabilir. Belirli arama terimlerini hedeflemek istiyorsanız, sıralı eşleme veya tam eşleme sizin için daha iyi seçeneklerdir.

Google Ads Anahtar Kelime Eşleme Türleri
Anahtar Kelime Eşleme Türleri

Üç anahtar kelime eşleme türü vardır:

Geniş eşleme: Geniş eşleme, varsayılan eşleme türüdür. Reklamınız, anahtar kelimenizi içeren aramaların yanı sıra anahtar kelimeyle alakalı aramalarda da gösterilebilir. Geniş eşleme ile anahtar kelime eklemek için kelimeyi olduğu gibi yazmalısınız. Bu durumda örneğin, “ayakkabı” anahtar kelimesine teklif verirseniz, reklamınız “ayakkabı satın al”, “yeni ayakkabılar” ve “ucuz ayakkabılar” gibi aramalar için de gösterim alabilir.

Sıralı eşleme: Bu eşleme türü, reklamınızın anahtar kelime öbeğinizi herhangi bir sırada, herhangi bir sayıda ek kelime veya kelime öbeğiyle içeren arama terimleri için gösterim almasını sağlar. Sıralı eşlemeli anahtar kelime eklemek için kelimeleri tırnak işaretleri – “anahtar kelime” gibi – arasına alarak eklemelisiniz. Bu durumda örneğin, “spor ayakkabı satın al” gibi bir anahtar kelime öbeğiniz varsa, reklamınız “hemen spor ayakkabı satın alın”, “spor ucuz ayakkabılar” veya “en iyi spor ayakkabılar” gibi aramalar için de gösterim alabilir.

Tam eşleme: Bu eşleme türü, reklamınızın yalnızca belirlediğiniz anahtar kelimenizle tam olarak eşleşen arama terimleri için gösterim almasını sağlar. Tam eşlemeli anahtar kelime eklemek için kelimeleri kalın parantezler -[anahtar kelime] gibi – arasına yazarak eklmelisiniz. Bu durumda örneğin, [kırmızı ayakkabılar] ile tam eşlemeli bir anahtar kelimeniz varsa, reklamınız yalnızca “kırmızı ayakkabılar” gibi aramalarda gösterim alacaktır.

Ayrıca, reklamınızın belirli arama terimleri için görüntülenmesini, reklam bütçenizi ilgisiz kitlenin tıklamasını engellemek istiyorsanız, negatif eşleme iyi bir seçenektir.

Negatif Anahtar Kelime Seçimi ve Negatif Eşleme

Negatif anahtar kelimeler, reklamınızın gösterim almasını istemediğiniz kelimeler veya kelime öbekleridir. Bir reklam kampanyasında, istemediğiniz sonuçları önlemek için belirli bir anahtar kelimeyi dışarıda bırakmak amacıyla kullanılanılır. Bu anahtar kelimeler, reklam görüntülemelerini  belirli kriterlere göre filtreler ve istenmeyen tıklamaların önlenmesini sağlar.

Örneğin, bir ayakkabı satıcısı olarak yetişkinler için spor ayakkabılarına reklam vermek istiyorsunuz. Bunu yapmak için spor ayakkabıları kelime öbeğini reklama sıralı eşlemeli (“spor ayakkabıları”) olarak eklediniz. Bir süre sonra reklamınızın çocuk spor ayakkabıları aramasından tıklama aldığını fark ettiniz. Bunu engellemek için negatif anahtar kelimelere geniş eşlemeli olarak çocuk kelimesini eklemeniz yeterli olacaktır. Bu sayede reklamınız çocuk kelimesinin geçtiği hiç bir aramada gösterilmeyecektir.

Pozitif anahtar kelimelerde olduğu gibi negatif anahtar kelimeleri de farklı eşleşme biçimleri ile reklamınıza ekleyebilirsiniz. Aşağıda spor ayakkabı öbeğinin farklı negatif eşleşme biçimleri ile eklendiğinde reklamınıza nasıl etkide bulunacağına dair bir görsel sunduk. 

Negatif Anahtar Kelime Eşleme Türleri
Negatif Anahtar Kelime Eşleme Türleri

Negatif Anahtar Kelime Nasıl Eklenir?

Google Ads Negatif Anahtar Kelime Ekleme
Negatif Anahtar Kelime Ekleme

Google Ads kampanyanıza negatif anahtar kelimeler eklemek için izlemeniz gereken adımlar:

  1. Google Ads hesabınıza gidin.
  2. “Anahtar Kelimeler” sekmesine tıklayın.
  3. “Negatif Anahtar Kelimeler” sekmesine tıklayın.
  4. Eklemek istediğiniz negatif anahtar kelimeleri girin.
  5. “Ekle” düğmesini tıklayın.

Doğru Negatif Anahtar Kelime Seçimi ve Negatif Eşleme Nasıl Yapılır?

Negatif anahtar kelimeler, reklam bütçesini verimli bir şekilde yönetmeye ve istenmeyen tıklama almamaya yardımcı olur. Ayrıca, reklamlarınızın yanlış algılanmasını veya hedeflenmeyen kullanıcıların tıklamasını önleyerek dönüşüm oranlarını artırmanıza imkan verir.

Hedef kitlenizi inceleyin: Negatif anahtar kelimeler seçerken, hedef kitlenizi ve muhtemelen nasıl arama yapabileceklerini tahmin edin. Örneğin, ucuz ayakkabı satmıyorsanız kampanyanıza “ücretsiz” ve “ucuz” gibi negatif anahtar kelimeler ekleyebilirsiniz.

Google Anahtar Kelime Planlayıcı’yı kullanın: Google Anahtar Kelime Planlayıcı, kullanıcıların ürünlerinizi veya hizmetlerinizi ararken kullandıkları arama terimlerini size detaylı biçimde göstererek negatif anahtar kelimeleri belirlemenize yardımcı olabilir.

Sonuçlarınızı gözlemleyin: Negatif anahtar kelimelerin işe yarayıp yaramadığını görebilmek için sonuçları izlemek önemlidir. Bu, zaman içinde negatif anahtar kelime listenizi optimize etmenizi gerektirebilir.

Negatif Anahtar Kelime Seçimi ve Negatif Eşleme Hangi Avantajları Sağlar?

Daha fazla tıklama oranı (Click Through Rate – CTR): Doğru negatif anahtar kelime seçimi ile, reklamınızın alakalı olmayan aramalarda gösterilmesini engelleyerek tıklama oranınızı artırabilirsiniz. Bu, reklamınızın yalnızca tıklama ve dönüşüm sağlama olasılığı daha yüksek olan aramalar için gösterim alacağı anlamına gelir.

Daha fazla dönüşüm oranı (Conversion Rate – CR): Negatif anahtar kelimeler, reklamınızın dönüşüm alma olasılığı düşük olan aramalarda gösterilmesini önleyerek dönüşüm oranını artırmanıza da yardımcı olur.

Daha fazla yatırım getirisi (Return on Investment – ROI): Negatif anahtar kelimeler, dönüşüm sağlama olasılığı düşük olan tıklamalar ve gösterimler için boşa reklam bütçesi harcamanızı önleyerek yatırım getirinizi artırmanıza yardımcı olur.

Anahtar kelime araştırma araçları nelerdir?

Anahtar kelime araçları, belirlediğiniz anahtar kelimeler için aylık arama hacmini, rekabet düzeyini ve bunları bir reklam kampanyasında hedeflemenin ne kadara mal olacağını tahmin eden araçlardır.

Anahtar kelime araştırma araçları, arama hacmi verilerini aşağıdakiler de dahil olmak üzere çeşitli kaynaklardan edinir:

  • Google Arama: Google Arama, dünyadaki en popüler arama motorudur, bu nedenle arama hacmi hakkında iyi bir veri kaynağı sunar.
  • Google Trendler: Google Trendler, arama terimlerinin zaman içindeki popülaritesini izler ve bu, trend olan anahtar kelimeleri anlamaya, belirlemeye yardımcı olur.
  • Diğer arama motorları: Anahtar kelime planlayıcı araçları, Bing ve Yahoo gibi diğer arama motorlarından alınan verileri de kullanır.
  • Üçüncü taraf veri sağlayıcılar: Arama hacmi verileri satan bir dizi üçüncü taraf veri sağlayıcı vardır. Anahtar kelime planlayıcı araçları, kendi verilerini tamamlamak için bu verileri de kullanır.

Arama hacmi verileri her zaman kesin bilgi vermez. Anahtar kelime planlayıcı araçları, arama hacmini tahmin etmek için çeşitli algoritmalar kullanır, ancak bu yöntemler her zaman tam olarak tutarlı değildir. Anahtar kelime planlayıcı aracında gördüğünüz arama hacmi verileri tamamen doğru olmayabilir. Bu nedenle birden çok araçla çalışmak daha sağlıklıdır.

Anahtar kelime araştırması için kullanabileceğiniz en popüler 5 araç:

Keyword Tool – keywordtool.io:

Keyword Tool, rekabet düzeyi düşük ve aranma hacmi yüksek uzun kuyruklu (long-tail) anahtar kelimeler bulmanızı sağlayan ücretsiz bir araçtır. Ayrıca, anahtar kelime zorluğu, tıklama başına maliyet ve trend aramalar hakkında veriler sunar. Keyword Tool, anahtar kelime araştırma aracı arayan yeni başlayanlar için oldukça mantıklı bir seçenektir.

Answer the Public – answerthepublic.com:

Answer the Public, insanların anahtar kelimenizle ilgili sorduğu soruları bulmanıza yardımcı olan ücretsiz bir araçtır. Ayrıca, daha fazla anahtar kelime önerisi bulma, daha gelişmiş raporlar ve geçmiş verilere erişim gibi ek özellikler sunan ücretli bir planı da vardır.

WordStream – wordstream.com:

WordStream, anahtar kelime araştırması yapanlar için anahtar kelime önerileri ve analizi gibi çeşitli özellikler sunan ücretli bir anahtar kelime aracıdır.

Ahrefs – ahrefs.com:

Ahrefs, web siteniz için doğru anahtar kelimeleri bulmanıza yardımcı olacak çok çeşitli özellikler sunan popüler bir anahtar kelime araştırma aracıdır.

SEMrush – semrush.com:

Semrush, web siteniz veya blogunuz için doğru anahtar kelimeleri bulmanıza yardımcı olacak çok çeşitli özellikler sunan popüler bir anahtar kelime araştırma aracıdır.

Profesyonel Google Ads reklam hizmetimizi tanıtmak için hazırladığımız Google Reklam Ajansı sayfamızı ziyaret ederek ayrıntılı bilgi sahibi olun.

Henüz yorum yapılmamış, sesinizi aşağıya ekleyin!


Bir Yorum Ekle

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Konu İle İlgili Diğer Yazılar...
Son Yayınlanan Yazılar...
Saglik Sektorunde Reklam Yasagi

Sağlık sektöründe reklam yasakları 2024

Sağlık sektöründe tanıtım ve bilgilendirme faaliyetleri nedir? Sağlıkta reklam yönetmeliği Mahremiyete saygı ve bilgilerin gizli tutulması Tanıtım ve
Yazıyı Oku
Yapay Zeka Ve Dijital Pazarlama

Yapay Zeka’nın Dijital Pazarlama Üzerindeki Etkileri ve Uygulamaları

Yapay zeka, dijital pazarlama stratejilerini kökten değiştiriyor. Bu kapsamlı yazıda, yapay zekanın dijital pazarlama dünyasını nasıl dönüştürdüğüne, hangi
Yazıyı Oku
Wordpress Rehberi

WordPress Nedir? Başlangıç Rehberi

Bu yazı, WordPress hakkında geniş bir bilgi edinmek isteyen herkes için bir başlangıç rehberi niteliğinde. WordPress'in ne olduğunu,
Yazıyı Oku

Alışveriş sepeti