Google Benim İşletmem Nedir?
Google Benim İşletmem veya Google My Business, Google firmasının işletmelere özel olarak geliştirdiği işletme kayıt platformudur. Google haritada yer almak için bir Google işletme hesabına ihtiyacınız olacaktır. İşletmenizin Google kaydını yaparak hizmetlerinizin, işletme bilgilerinizin, Google arama sonuçlarında ve Google Haritalarında görünmesini sağlayabilirsiniz. Bu sayede yeni iş ilişkileri kurabilir ve potansiyel müşterilerinizin size ulaşmasını kolaylaştırırsınız. Bu yazımızda bir Google My Business işletme kaydı nasıl açılır ve nasıl yönetilir sorularına cevap sunacağınız. Keyifli okumalar.
Google Benim İşletmem Kaydı Ekleme
Google işletme kaydı oluşturmak için öncelikle bir Google hesabına ihtiyacınız vardır. Bu nedenle Google adres ekleme için öncelikle bir Google hesabı oluştumalısınız. Google hesabı açmanın iki yolu vardır.
1- Bir Gmail mail hesabı oluşturmak
2- Var olan bir mailinizi (Gmail dışında) kullanarak hesap oluşturmak.
Bir Gmail hesabı oluşturmak için Gmail Aç linkine tıklayın.
Gmail hesabı oluşturmanızın ardından Google İşletme Hesabı Açma linkine tıklayın. Açılan sayfada karşınıza iki seçenek çıkacaktır.
Bazı durumlarda işletme kaydınız farklı kişi ve kurumlar tarafından açılmış olabilir. Bu durum genelde eski bir çalışanınızın, hatalı isim girişi yapmış bir kullanıcının veya hizmet aldığınız ajansın açtığı bir kayıt olabilir. Bu işletme kaydı sizin Google hesabınız tarafından açılmadıysa doğrudan yönetimini alamazsınız. Yönetimini devir alabilmek için “Erişim İste” butonuna basabilirsiniz.
Bu durumda işletme kaydının açıldığı mail hesabına işletmeyi devir almak istediğinize dair bir mail gönderilecektir. Bu mail adresinin sahibinin isteğinizi kabul etmesi durumunda işletme kaydını yönetmeye başlayabilirsiniz.
Diğer ihtimal ise hesabı daha önce kendinizin açmış olmasıdır. Bu durumda “Bu giriş abc…@gmail.com tarafından zaten doğrulanmış” yazan bölümdeki mail adresinin size ait bir mail olup olmadığını kontrol etmeniz gereklidir. Mail size ait ise bu mail adresi ile giriş yapmanız durumunda işletmenizi yönetmeye başlayabilirsiniz.
İşletme isminizin netleşmesinin ardından işletme kategorisi seçme aşamasına geçersiniz. Bu alanda her zaman işletmenizin tam karşılığını bulamayabilirsiniz. Bulamadığınız durumda en yakın işletme türünü seçmeniz sağlıklı olacaktır. Google yeni işletme türlerini ekledikçe eşleşen bir kategori ile sonraki süreçte değişim yapabilirsiniz.
Bu sürecin ardından sırası ile karşınıza çıkacak sorular ve işletmenizin durumuna göre verebileceğiniz cevaplar:
Müşterilerinizin ziyaret edebileceği, mağaza veya ofis gibi bir konum eklemek ister misiniz?
Evet: Bu cevabın ardından açık adres bilgisi paylaşmanız gerekir. İşletmenizin resmi bir adresi var ise bu seçeneği seçmeniz gerekir.
Hayır: Bu durumda açık adres paylaşmazsınız. İsteğe bağlı olarak hizmet verdiğiniz bir ili veya ilçeyi seçebilirsiniz. Bu süreçte bir hizmet bölgesi seçmezseniz, sizden işletmenizin bulunduğu ülkeyi seçmenizi ister.
Müşterilere hangi iletişim bilgilerini göstermek istiyorsunuz?
Bu aşamada işletme kaydınız için bir telefon numarası, varsa web site adresiniz girmeniz beklenir. Bir web siteniz yok ise ve kurmayı düşünmüyorsanız, web sitesine ihtiyacım yok seçeneğini seçebilirsiniz.
Girdiğim bilgilere göre ücretsiz web sitesi oluşturulsun seçeneğini seçmeniz durumunda temel bilgilerinizin yer aldığı ücretsiz bir web sitesi otomatik olarak oluşturulur. Bu web sitesi isletmeadi.business.site biçiminde bir alan adına (domain) sahip olur. Örneğin işletme adınız Can Halı Yıkama ise canhaliyikama.business.site şeklinde bir alan adınız olur. Bu konu hakkında yazının devamında ayrıntılı bilgi sunuyoruz.
Google Benim İşletmem hesabınızın işletmenizi en iyi şekilde yansıtması için profesyonel bir web sitesine sahip olmanız önemlidir. İyi bir web tasarımı, işletmenizin dijitaldeki imajını güçlendirirken, müşteri etkileşimlerini artırır. İşletmenize özel çözümler sunan Kurumsal Web Tasarım Hizmeti sayfamızdan detaylı bilgi alarak, firmanız için en uygun tasarım seçeneklerini öğrenebilirsiniz.
İletişim bilgilerinizin girişini tamamlamanızın ardından “İleri” butonuna basarak işletmenizin temel kurulumunu tamamlamış olursunuz. Bir sonraki sayfada “Son” butonuna tıklamanızın ardından işletmenize dair diğer ayrıntılara dair soruları yanıtlayarak süreci tamamlayabilirsiniz.
İşletme kategoriniz doğrulama zorunluluğu olan bir kategoride ise sizden telefon ile veya adrese gönderilecek posta ile doğrulama talep edilecektir. Doğrulama işlemini tamamlamadığınız sürece işletme kaydınız yayınlanmayacaktır. Doğrulama kodunuzu girmenizin ardından Google adres ekleme süreciniz tamamlanmış olacaktır. İnternet üzerinden yeni müşteriler edinmeniz için yerel işletme kaydınızın eksiksiz olması çok önemlidir. Şimdi Google My Business kaydınıza girebileceğiniz veri türlerine göz atalım.
Google İşletme Kaydı Bilgilerini Ekleme
Kaydınızı tamamlamanızın ardından dolu dolu bir profil oluşturmanız ve bu hesabı aktif olarak kullanmanız çok önemlidir. Peki işletmeniz ile hangi bilgileri girmenizde fayda var?
Konum: İlk kayıt sürecinde bir adres belirtmediyseniz bu bölümden belirtebilirsiniz. Adresin tam olarak doğru olması müşterilerinizin sizi bulabilmesi ve doğrulama kodunuzun sağlıklı teslimi için kritiktir.
Hizmet Bölgesi: Bu alandan, hizmetlerinizi sunduğunuz ilçe, il veya ülke bilgilerini girebilirsiniz. Bu alanın doğru seçilmesi ilgili müşterilerin size ulaşmasını kolaylaştıracaktır.
Çalışma saatleri: Müşterilerinizin çalışma saatlerini bilmesi önemlidir. Sizinle ne zaman iletişime geçebileceklerini bu veri üzerinden öğrenirler. Özel günlerde (bayramlar, resmi tatiller, yılbaşı ve Covid yasakları dönemlerinde) işletmenizin kapalı ya da açık olup olmadığını mutlaka belirtin.
Telefon: Bu alana işletmenize ait bir veya daha fazla telefon numarası ekleyebilirsiniz.
Web Site Adresi: Varsa web site adresiniz, www.isletmeadi.com gibi
Özellikler: Bu alandan işletmenizin özellikleri ile eşleşen bir özellik seçerek ekleme yapabilirsiniz.
Ürünler: İşletmenizin müşterilerine sunduğu ürünleri işletme kaydınıza ekleyebilirsiniz. Ürün resmini, kategorisini, fiyatını ve ürüne özel bir butonu bu kayda ekleyebilirsiniz. Bu ürünler arama sonuçlarında ve işletme kaydınızda görünecektir.
Hizmetler: Bu alandan müşterilerinize ilgili işletme kategoriniz ile ilgili hizmetleri ekleyebilirsiniz. Ayrıca yeni bir kategori ekleyerek bu işletme türüne özel hizmetleri de ekleyebilirsiniz.
İşletme Açıklaması: Bu alandan işletmenizi tam olarak ifade eden (750 karakteri geçmeyecek şekilde) bir açıklama ekleyebilirsiniz. Açıklamanın etkili ve doğru anahtar kelimeleri içermesi önemlidir.
Açılış Tarihi: Bu alandan işletmenizin veya şubenizin açılış tarihini ekleyebilirsiniz.
Fotoğraf Ekle: Bu alandan işletmenize, ürünlere özel fotoğraflar ve videolar ekleyebilirsiniz. Bu görselleri ilgili kategorilerde (İç Mekan, İşte, Ekip ve Kimlik) düzenleyerek düzenli bir işletme sayfası oluşturmanızı tavsiye ederiz.
Google Benim İşletmem hesabınızı en verimli şekilde kullanmak, yerel arama sonuçlarında öne çıkmak için doğru bir stratejiyle mümkündür. Yerel SEO çalışmaları, işletmenizin hedef kitlesine daha kolay ulaşmasını sağlar ve Google’da görünürlüğünüzü artırır. Bu konuda daha fazla bilgi almak ve işletmenize uygun çözümlerden yararlanmak için Yerel SEO Hizmeti sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
Bu bilgileri eksiksiz, doğru ve zengin bir şekilde doldurmanız Google My Business SEO değerine katkı sağlar. Bu sayede yerel işletme hesabınızın ziyaret ve etkileşim değerleri artar.
İşletme kaydınızın tamamlanmasının ardından işletme profil kimliği almış olacaksınız. İşletme profil kimliği, açılan her işletme kaydına özel atanan bir kimlik numarasıdır. Bu numara Google Benim İşletmem destek ekibi ile iletişime geçtiğinizde talep edilebilir. İşletme profil kimliğinizi nasıl bulursunuz?
- Yerel işletme kaydını açtığınız Gmail ile Google Chrome tarayıcıda oturum açın.
- Tarayıcı üzerinden yerel işletme kaydınızın adını yazarak arama yapın.
- Yerel işletme kaydınızı tarayıcı üzerinde görüntüledikten sonra üç nokta ikonuna tıklayın.
- İşletme Profil Ayarları sekmesine tıklayın.
- Açılan sayfada Gelişmiş Ayarlar sekmesine tıklayın.
- Açılan sayfada İşletme Profil Kimliği yazsının hemen altında kimlik numaranızı göreceksiniz.
Google Benim İşletmem Yayın Türleri
Google Benim İşletmem Yayın Oluşturma alanından işletmenize özel yayınlar ve duyurular oluşturabilirsiniz. Ekleyebileceğiniz yayın türleri ve açıklamaları:
Teklif: İşletmenizde dönemsel olarak uygulayacağınız bir kampanyanın duyurusunu yapabilirsiniz. Örneğin “Bütün Ayakkabı Ürünlerinde %20 İndirim”. Bu teklifinizi belli tarihlerle sınırlandırabilirsiniz. Ayrıca “Daha Ayrıntılı Bilgiler” butonuna tıklayarak teklifinize özel ayrıntılar, özel bir kupon kodu, teklifin geçerli olduğu bir URL ve teklifin geçerlilik koşullarını belirttiğiniz bir URL ekleyebilirsiniz.
Yenilikler: Bu yayın türünde işletmeniz ile ilgili yenilikleri paylaşabilirsiniz. Örneğin, yeni bir şube açılışı veya eve servis hizmeti başlatmanız gibi. Bu yayın ile ilgili bir resim ve butonu da duyurunuza ekleyebilirsiniz.
Etkinlik: Bu alandan işletmenizin yakın zamanda planladığı bir etkinliği ekleyebilirsiniz. Örneğin, çocuklara özel bir etkinlik veya bir atölye çalışması etkinliği bu alandan paylaşılabilir.
Ürün: Müşterilerinize sunduğunuz yeni bir ürünü bu alandan eklemeniz mümkündür. Ürünün fiyatını ve kategorisini bu alanda belirlemeniz mümkün.
Google Benim İşletmem Analizler
Analizler sekmesinden yerel işletme kaydının gösterdiği performansı inceleyebilirsiniz. Bu bölümden alacağınız veriler ve anlamları şunlardır:
Müşteriler işletmenizi nasıl arıyor?
Doğrudan: İşletmenin adını veya adresini arayarak işletme girişine ulaşan müşterilerdir. Bu gösterim biçiminde kişiler firmanızın ismini veya açık adresini arama motoruna yazarak sizi bulur. Potansiyeli yüksek olan bir arama işlemidir. Bu rakamı takip etmeniz önemlidir. Zira bilinirliğinizin artışına veya azalışına dair önemli bir veridir.
Keşif: Kategori, ürün veya hizmet arayarak işletme girişinize ulaşan müşterilerdir. Bu gösterim, sunduğunuz bir hizmeti veya ürünü arama motoruna veya haritada arayan kişilerin işletme kaydınızı görüntülemesi anlamına gelir. Bu rakamı da aylık olarak takip etmenizi öneriyoruz. Sektörünüze olan ilginin aylık ritmi konusunda ayrıntılı bilgi sahibi olmanızı sağlayacaktır.
İşletmenizi bulmak için kullanılan arama sorguları
Bu bölümde işletme kaydınızın hangi arama kelimelerinde listelendiğini görebilirsiniz. Kişilerin hizmet veya firmanız ile ilgili yaptığı arama kelimelerini bu alandan görebilirsiniz. Bu sayede işletme girişinizi arama kelimeleri çerçevesinde geliştirebilirsiniz. Alakasız arama kelimeleri ile karşılaşıyorsanız işletme kaydınızda bazı hatalar yaptığınız çıkarımını yapabilirsiniz. İşletme kaydınızın kategorisini, adını ve ürettiğiniz içeriği gözden geçirmeniz gerekir.
Müşteriler işletmenizi Google’da nerede görüyor?
Bu alanda işletme kaydınızın Google arama sonuçlarında ve Google Haritalar aramalarında kaç kere görüntülendiğini görebilirsiniz.
Arama’daki işletme girişi: Google arama motoru sonuç sayfasında yerel işletme kaydınızın listelenme sayısıdır.
Haritalar’daki işletme girişi: Google haritalar içinde yapılan aramalarda işletmenizin görüntülenme sayısıdır. Google Haritalar mobil uygulaması veya tarayıcı üzerinden yapılan harita aramalarının toplamıdır.
Müşteri İşlemleri
Bu alandan, potansiyel müşterilerin işletme kaydı ile nasıl etkileşime geçtiklerini görebilirsiniz. İşletme kaydının işletmeye sağladığı faydaları en net şekilde bu alandan görebilirsiniz. Peki bu işlemler nelerdir?
Web sitesini ziyaret edenler: İşletme kaydına web sitesi adresi eklediyseniz, bu değer adresini ziyaret eden kişilerin sayısını gösterecektir.
Yol tarifi isteyenler: İşletme kaydına bir işletme adresi eklediyseniz, bu alanda adrese yol tarifi alan kişilerin sayısını göreceksiniz.
İşletmenize telefon edenler: İşletme kaydınıza bağlı bir telefon numaranız var ise bu alanda işletmenize telefon eden kişilerin toplam sayısını göreceksiniz.
Size gelen mesajlar: Bu alanda işletmenize gönderilen mesajları görebilirsiniz. Bu mesajlara anlık olarak cevap verebilmek için Google Benim İşletmem mobil uygulamasını indirmenizi tavsiye ederiz.
Yol Tarifi İstekleri: Bu alanda son 30 gün içerisinde işletmeye kaç kişinin yol tarifi istediğini görebilirsiniz. Bu rakam, işletmenizi ziyaret eden kişi sayısına eşit olmayabilir. Yol tarifi istemiş ama işletmenize gelmemiş kişiler de olabilir.
Telefon Aramaları: Bu alandan son 30 gün içerisinde işletmeyi telefon ile kaç kişinin aradığını görebilirsiniz. Bu rakam işletmeye bu kanaldan gelen arama rakamı ile eşleşmeyebilir. Arama butonuna basmış ama aramaktan vazgeçmiş kullanıcılar olabilir.
Fotoğraf Sayısı: Bu alandan yerel işletme profiline eklendiğiniz görsellerin (iç mekan, dış mekan vd) istatistiklerine ulaşabilirsiniz. Benzer işletmelerin karşılaştırılması ile performansınızı nasıl artacağına dair fikirler elde edebilirsiniz.
Benim İşletmem Yorum
Bu alan işletmeler için en değerli alanlardan biridir. Hedef kitleniz ile doğrudan temasa geçtiğiniz ve doğru yönetilmesi gereken kritik bir alandır. Bu alan üzerinden müşteriler ürün veya hizmetleriniz hakkında yazılı ve yıldız ile değerlendirmede bulunurlar. İşletme olumlu veya olumsuz yorumlara her zaman açıktır. Kimi durumda doğrudan müşteriniz olamayan kişiler de bu alandan değerlendirmede bulunabilirler. Doğru kullanıldığında işletmeye yeni müşteriler kazandırabilir. Hatalı kullanıldığında yerel işletme kaydınızı silme yoluna gidebileceğiniz olumsuz bir sürecin kapılarını aralar.
My Business yorum alanında olumlu, olumsuz gelen bütün yorumlara cevap vermeniz çok önemlidir. Bu cevapların da kişiye ve duruma özel olmasına özen göstermenizi tavsiye ederiz. Olumsuz yorumlarda müşterinizi yeniden kazanmaya yönelik ve yaşanan sorunu kendi cephenizden objektif bir şekilde aktaran cevaplar vermeniz size kazandıracaktır. Yeri geldiğinde özür dilemek, hiç cevap vermemekten veya agresif cevaplar vermekten kazançlı olacaktır.
Google My Business Mobil Uygulama
Google My Business mobil uygulaması sayesinde müşterileriniz ile daha dinamik bir ilişki kurabilirsiniz. Aynı zamanda işletme profilinin bütün önemli ayrıntılarını cep telefonundan kolayca düzenleyebilme şansına sahip olursunuz.
Google benim işletmem mobil uygulaması 22 Temmuz 2022 tarihinden itibaren Google Haritalar uygulamasının içine alındı. Google My Business hesabını artık Google Haritalar uygulaması üzerinden yönetibilirsiniz. İşletme kaydı bilgilerini de Google Chrome tarayıcı üzerinden değiştirebiliriz. Google’ın bu konudaki duyurusu ve eğitim için İşletme Profilinizi Doğrudan Google’da Yönetin linkine tıklayabilirsiniz.
Google Benim İşletmem Mobil uygulaması ile:
- Yorumlara hızlıca cevap verebilirsiniz.
- Müşteriler ile anlık yazışma (chat) yapabilirsiniz.
- İşletme profilinde düzenlemeler yapabilirsiniz.
- Özel filtreler de uygulayarak işletme profiline yeni fotoğraf ekleyebilirsiniz.
- Aynı anda birden fazla işletme profilini yönetebilirsiniz.
Bu kullanım avantajları nedeniyle uygulamayı telefona yüklemenizi tavsiye ederiz.
Android Telefonlar İçin İndirme Linki: Mobil Uygulama Kaldırıldı
IOS Telefonlar İçn İndirime Linki: Mobil Uygulama Kaldırıldı
Business.site Nedir?
Business.site, Google My Business üzerinden temel düzey bir web sitesi kurabilmenizi sağlayan araçtır. Business.site kurulumuna başlamanız için “WEB SİTESİ” sekmesine basmanız yeterlidir. Hemen ardından karşınıza çıkan “Başla” butonuna basmanız gerekmektedir. Bu aşamada kullanım bilgilerini içeren bir tanıtım turuna yönlendirilirsiniz. Business.site işletme kaydınızda bulunan bilgiler üzerinden hızlıca bir taslak oluşturarak süreci başlatır.
Önemli Google Duyurusu; Google İşletme Profili ile oluşturulan web siteleri kısa süre içinde devre dışı bırakılacak. Bu duyuruya göre Business.site 2024 Mart ayı itibarıyla kullanımdan kalkacak. Bu değişiklikle birlikte, oluşturulan işletme siteleri Mart 2024’ten Haziran 2024’e kadar doğrudan işletmenizin yerel kaydına yönlendirilecek. Haziran 2024 sonrasında ise bu otomatik yönlendirme işlemi sonlandırılacaktır. Profesyonel web tasarım hizmeti almak için bizlerle iletişime geçebilir veya web tasarım ajansı sayfamızdan bilgi alabilirsiniz.
1. AŞAMA: Siteniz için bir tema seçmeniz istenir. Temadan kasıt renk kombinasyonu seçimidir. Renk seçiminde bulunarak sitenizde bulunan başlık ve butonların rengini belirleyebilirsiniz.
2. AŞAMA: Web sitesinde bulunan yazılı içerikleri düzenleyebileceğiniz text aracı olacaktır.
Bu araç ile yapabilecekleriniz:
- Telefon numaranızı düzenleyebilirsiniz.
- Sitede öne çıkan butonu (telefon ile arama, yol tarifi isteme vd) işlevini belirleyebilirsiniz.
- Sitenin başlığını ve açıklamasını düzenleyebilirsiniz.
- Özet üst bilgi ve açıklamasını ekleyebilirsiniz.
- Yazı biçimine müdahale (bold yapma, italik yapma, link ekleme gibi) edebilirsiniz.
3. AŞAMA: Bu aşamada siteye yeni resimler ekleyebilirsiniz.
4. AŞAMA: Bu aşamada web sitenizin temel ayarlarını yapabilirsiniz. Sitenizi yayına alabilirsiniz ve site dilinizi değiştirebilirsiniz.
Business.site size çok temel düzeyde bir site kurulumu sağlar. Kurumsal firmalar ve dijitale yönelik hedefleri olan firmalara bu aşamada önermiyoruz. Fakat küçük işletmeler için “hiç web sitesi olmamasından iyidir” noktasında tercih edilebilir. Daha ayrıntılı bilgi için Business Site web sitesi linkini tıklayabilirsiniz.
Google Benim İşletmem kaydı açılması ve yönetimi hizmeti için bizimle iletişime geçebilirsiniz. Google Yerel İşletme Kaydı Yönetim Hizmeti hakkında ayrıntılı bilgi için linke tıklayın.
Google Benim İşletmem ücretli mi?
Google İşletme ekleme nasıl yapılır?
Google Benim İşletmem nedir?
Google Benim İşletmem veya Google My Business, Google firmasının işletmelere özel olarak geliştirdiği işletme kayıt platformudur. İşletmenin kaydını yaparak hizmetlerinizin, işletme bilgilerinizin Google arama sonuçlarında ve Google Haritalar’da görünmesini sağlarsınız.
Bunun yanı sıra ayrıntılı bilgi için SEO Fiyatları yazımızı da okuyabilirsiniz.
Google Benim İşletmem doğrulama kodu gelmedi
Google işletme hesabı ne işe yarar?
Google benim işletmem hesabına nasıl girilir?
Google benim işletmem hesabına girebilmek için iki yol vardır.
1- İşletme kaydını açtığınız Gmail hesabına giriş yapın. İşletme adınızı Google arama motoruna yazın. Karşınıza işletmenizi düzenleyeceğiniz tarayıcı ekranı çıkacaktır.
2- Google benim işletmem resmi sitesini ziyaret edin. Sol üst tarafta yer alan “Oturum Aç” veya “Şimdi Yönetin” butonlarına basın ve ardından açılan sayfadan Gmail hesabınıza giriş yapın.
4 Responses
admin eline sağlık bilgilendirici bir yazı olmuş
Merhaba Ali Bey, umarız içeriğimiz işlerinizi kolaylaştırmıştır. Beğeniniz için teşekkürler.
hocam işletme profilinide web bölümünde öyle bir bölüm yok ??
Merhaba Koray Bey. Google bu alanda bir değişikliğe gitmiş durumda. Şu an Google Haritalar uygulaması üzerinden işletme kimlik numaranıza ulaşabiliyorsunuz.